【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
但leverage某程度上唔係short bond咩
但portfolio又會long bond
定我d concept錯哂
槓桿唔係只係借錢嚟long某啲嘢例如股/債咋咩,點解連short都岀埋嚟
In theory leverage 啫係borrow in risk free rate
而risk free rate 係攞short term interest rate啫係例如3-months LIBOR/treasury yield

可唔可以理解為bond唔等於用riskfree rate discount嘅野
而係spectrum of唔同市場上有嘅人債券
所以理論上冇衝突?
一路覺得kick嘅位就係leverage 去買stock/bond portfolio
點解唔直接用bond嘅錢取代leverage
但我諗都係同long term vs short term interest rate有關
你意思槓桿成本會抵消債券(尤其短債)嘅yield所以就算我借錢買好多債都唔會賺多啲錢,因為收多咗嘅債息去哂還利息?

我諗啲人槓桿債券唔係志在啲債息,係想放大同股票嘅 imperfect price movement correlation嘅效果?
By放大我意思係乘大個stock price movement s bond price movement嘅relation嘅slope, 唔係增加r^2
謝謝,正股輸到傻西咁,做左傻散好耐

新手玩60%vti, 40%vxus
試試佢,樓主覺得如何
係咪債息攞曬黎還 margin rate?所以冇肉食?
不過都係 carry trade套息姐揾張6,7厘債咪得
慘,建議睇埋我個pin同入面講嘅書

個比例冇問題啦,會唔會想要少少債
樓主想問月供SPDR係咪好過VOO
零分別
都有興趣,EDV嗎推介?
視乎你買幾多債

【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)
https://lih.kg/CedKcCX
#222 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
其實幾長為之長債
10年債算唔算長
Google bond bill note
如果相信因子投資 唔洗買EDV
如果指數化投資 後生仔 本少 唔洗買EDV
如果就退休 建議債用中期債配指數基金
如果好怕風險 買長期直債

如果短炒債價 EDV
就係本少但又想要少少債先買長債
本少點解要買長債?
想博大股災減息嗰陣時長債升多啲,用少量長債 Sortino ratio高少少

https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation?s=y&sl=1g9RwCuJr5uCxrTgUOh45m

但債比較多嗰陣時反而中債嘅Sortino ratio同埋sharpe ratio最高?

https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation?s=y&sl=7FZCT3JuSlp9yUKOpKnMjN
試下用lazyportfolioetf
可以睇到since 1871

另外後生加本少真係0%債
100% 指數ETF 係最好
再諗辨法搵多啲錢投入股票
我其實都係得5%做安慰劑
後生5%懷疑每日得幾蚊息
好似唔太安慰到咁
志在股災嗰陣一堆紅色入面有樣綠色啫
你可以試下用AOA 體驗下以前股災係點
捱過去就得
Backtest唔係親身體驗冇咩用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞