【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
暫時唔買,老D先再買
又睇左D新野VXUS換唔換VWO+VEA好
題外話
如果證券商執左
會有咩方法證明我擁有既股票
大家會唔會keep 一份 statement
除左boglehead 有咩reddit sub值得睇
Btw 點睇AVGV vs AVUV + AVDV
其實重手d嘅AVGV 係咪大約等於輕手嘅AVUV+AVDV
Sorry睇過啲暫時唔太推薦
我覺得結構上有少少混亂
例如有啲概念未交代就用
同埋有啲位寫得唔太準確

如果巴打有心嘅建議再執執
得閒都可以寫長少少點解我覺得讀起上黎有啲kick

Btw 建議優先做咗TL;DR先處理返後面啲理論
多謝巴打意見,你覺得邊個位有啲kick同唔準確
其實真係零分別,除非你想特別 overweight某個 market
唔熟呢家嘢,但正常唔係穿你櫃桶底嘅話都應該唔會有咩損失?到時可以直接轉去另外一間券商(可能仲有啲優惠)
IB手機 介面好難用?
除非全倉AVGV,唔係我覺得AVGV有啲雞肋,佢入面AVUV佔17%,AVDV佔10%,其他大部份都係 large cap value。

但 small cap value 效果不嬲都好過 large cap value,所以不如自己買多啲AVUV+AVDV效果可能同重手AVGV差唔多
我覺得還好,可能對比牛牛好難用啩,但反正都唔睇市所以是但
廢事洗版
本唔多 分唔到咁多份 應該月供allin VTI定VOO好
定50/50
VTI > VOO, 其實都幾乎一樣,所以唔使50/50
How abt BRK.B
Pin入面嘅常見問題有講
樓主你又有冇供VTI/VOO?
你月供組合係?
【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)
https://lih.kg/bJdCEPV
點解揀英股唔揀美股?
好撚癲
慳15%股息稅
我會吹大啲話慳一半
分母係股息稅而唔係股息
有冇人係有借錢/leverage買etf
想參考下d低leverage cost嘅source
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞