【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

860 回覆
21 Like 41 Dislike
意思係咪我rebalance個時,見價低就買多啲,係咪咁解法
如果你盤唔大嘅話
月供應該可以每次買到佢岩比例為止

但你盤大嘅話就可能要定期rebalance下
明白 咁月供每月對返大概比例咁?
想問下係咪UCITS 嘅etf就會慳到15%dividend tax
係,我係整個Excel自己計應該每樣嘢買幾錢會去返target allocation
應該係要ireland domiciled?
Sofi auto invest 仲diversify la
又無commission
算撚數啦 普通散戶就算俾你買低管理費嘅指數基金又點
本金細 買嘅股數唔多 升咗又冇肉食 息又收得嗰一蚊幾毫 跌咗少少又要砸撚住放唔到

基本上第一桶金 要快嘅都一定唔係正正經經搵返嚟 一定係搵啲值搏率高嘅嘢
唔好咁講
傻散收收下都有一兩百萬
我認同

我見過好多人供咗幾年,帳面係賺咗
但扣除通脹後,實際唔係贏好多

但就損失咗拼搏最重要嗰幾年

如果你就快退休,嗰本又大,我會支持指數+債券
如果本金細,未有足夠資金,供黎係多餘

越年輕應該係越承擔風險(除非本金大,無必要承擔)
tqqq
年輕可以承擔風險
咁咪槓桿買etf囉

你所謂值搏率高嘅野係咩?
Sharpe ratio高?
oh 見到好多 USITS 都係寫 Ireland domiciled
不過見到UK 唔收 withholding tax, 除咗reits
根本越後生越應該博 因為就算輸都仲有機會回氣
同埋其實點解要咁執着成日都ETF前ETF後
要槓桿我直接買正股 再做option收期權金好過啦
唔知你值搏率呢句嘢咩意思,但有人見到你段嘢誤解咗去咗賭妖股就死得

普通散戶唔大洗退休都一定有幾百萬到一千萬,唔好睇少exponential growth, 你越早開始就賺越多

後生食得起風險又要去除大部分運氣,一係拎啲錢去讀書進修,一係去槓桿高sharpe ratio 嘅投資組合
供咗幾年,你又唔係幾年後用筆錢,你咁 care幾年內賺得少做乜,exponential growth 一定係最尾幾年賺大錢㗎啦,巴菲特九成身家都係晚年度嚟

臨退休個本大要指數投資,咁個本點嚟?咪又係指數投資儲返嚟嘅錢,唔通月供NVDA嚟咩

後生要承擔風險,咁咪槓桿高sharpe ratio嘅投資組合囉
搏都要搏啲抵玩嘅嘢嘛,正股又唔知升唔升得返,option 更加唔洗講,點解要做啲長時間跑輸大市嘅嘢
樓主你好

新手想開始月供,爬咗陣文,姐係保守啲就80VTI+20BND,進取啲可以加埋SPLG?

太多tag有啲亂sorry
你視野得etf好難溝通喎
每個人都有專長
有人可以揀個股發達
有人可以玩期權
有人可以玩技術分析
有人可以創業

自己專精邊樣咪搏邊樣囉
供etf ,其實係放棄自己上游既可能性
最後一樣係做到65歲
成日把口掛住巴菲特,巴菲特自己都講本少容易贏,你見佢後生嗰陣係買etf咩
發現師兄玩etf 玩到上左腦
揀個股玩期權發達嘅人一定佔少數,唔通我開個po岀嚟叫大家玩啲靠運氣嘅嘢?

技術分析就唔好拎岀嚟笑話

創業成功都好睇個人同睇你專長係咩,冇得一概而論,我諗大家都認同唔係所有人都應該去創業
如果你有策略exploit market inefficiency 咁就係本少容易贏,唔係解本少去賭錢就容易贏,想問有幾多散户會識揾market inefficiency?
願聞其詳
想問VTI+VXUS+AVDV同AVUV好定VTI+VXUS+VGIT好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞