【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
Don’t time the market

Yield curve inversion 就算predict到就嚟會有recession ,都predict唔到準確幾時有recession,所以你都係唔會time到market

假設你一要yield curve inverse就all in長債,都可能要坐兩三年貨先有可能有yield curve返去正常水平,中間嘅 missing stock return 都唔少

P/E ratio問題睇呢度,總之分散投資係唔同地域同因子就永遠都唔驚P/E ratio過高,同埋其實唔計七巨頭,美股嘅P/E都唔係真係咁高

https://lih.kg/bJdCEpV
#47 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
咁啫係如果想leverage嘅話基上得番借loan呢個option?
但係條片係講緊invert 果下要等幾耐
好似呢條片咁
https://www.youtube.com/watch?v=ELF_EivMCMI
invert完隔一陣就會有recession
我唔否認 yield curve inversion同recession 有關係,但其實股市真係好難 time的,唔係點解會有”Economists have predicted 11 of the last 5 recessions.”呢句嘢。你真係好驚嘅咪唔好lump sum落去,反正buy and hold有冇recession 真係冇咩分別,你又唔會賣貨
I mean會槓桿嘅人多數都唔係會買 all market 嘅人。借loan唔太熟點玩,但其實都係睇你接唔接受到個風險,同埋唔好槓桿全倉股票
師兄,好奇想請教雨點解過50萬美金都係voo ,當然我冇咁多錢。但好奇個原理
理論想槓桿買all market冇衝突架
如果diversify 哂idiosyncratic risk
再leverage都算efficient
我冇話有衝突呀,我意思係買得all market嘅比較少係risk seeking所以冇人岀 leveraged all market etf
雖然好理想化
但all market要做到leverage etf好難
因為d 槓桿產品要遍佈全球
買得VT不如BNDW instead of BND
傳統智慧會覺得錢越多就應該越保守,五千美金同五十萬美金一樣跌20%,後者個心理壓力大好多
債券通常比較少人全球分散。因為一嚟美國政府(唔係股市)已經超級穩陣。二嚟債券本來波動唔大,受匯率波動影響較大,變咗冇咁抵玩

https://lih.kg/CedKdcX
#239 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
Bti 收咗息可以?
流通性高同風險低啲
多謝巴打睇多次原來我睇錯以為過50萬唔供細spy ,轉供voo 。朝早睇多次先睇清係細QQQ轉VOO
expense ratio平少少
有啲人唔會為嗰0.02%買多個etf
SPLG 而家唔同左
資產規模越來越大..需要係時間
流動性問題不大

原來睇錯以為VXUS 0.08%expense ratio
VXUS唔係0.08%咩
你唔係每次買成億美金怕咩流動性,同埋etf嘅流動性主要係睇 market maker同 underlying嘅股票,只要bid ask spread夠細其實都冇分別
屌又眼殘係0.08%
咁睇黎我要買6個fund應該買埋10% IEF
我認為指數化投資係好
但第一步應該係搞清楚目標/風險

如果未認清咗自己目標就盲目供
就算最終回報係正數,都只會失敗

例子
24歲年青人,月入2萬,每月儲25%
假設通脹3%,股票回報7%,債券4%
每年加薪6% (45歲後停止加薪)
65歲退休,退休後提取每月4萬購買力
以70%股,25%債 5%現金資產配置

最後82歲就破產睡公園
唔明你個例子關目標咩事,佢依然係屌打咩都唔做,只係佢計錯要儲幾錢/退休後可以洗幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞