【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
麻煩
直接簡單 買追蹤指數ETF 唔使煩
用咩證券商好 想玩美股港股債券ETF 聽你地講牛牛好似好on9但係又咩都唔識 師兄有冇好介紹
IB/致富
IB smart routing
喺 app度有冇得開
IB pro就係 smart routing,應該不分平台
總之有收佣就係smart,冇收就冇
lite冇smart routing ($0佣,但唔建議)
即係IBHK已經default用緊smart routing?
Yes ar香港一定係pro
有冇人有研究過withdrawal strategies, 見好似冇咩人講
老虎囉, 個介面都係易用順暢. dl落黎試下囉
樓主點睇老雷介紹既ETF 佢個理由係合理既 但係Expense ratio好似高好多
而且個指數我唔熟 數據又唔多
https://www.youtube.com/watch?v=Cu6t6Dx2y40
條片主要推薦large cap growth etf, 我就覺得係sub-optimal,雖然條片有講IWY>QQQ (呢個我都認同),但係

1. 去睇返我pin 條link點解唔好買QQQ,其實同樣嘅原因都可以apply落IWY呢類large cap growth,碌落啲亦都有backtest support

2.佢個理由一啲都唔合理,條link我未得閒打因子投資,但TLDR就係如果你想集中喺一類股票,你應該買small cap value而唔係large cap growth, 個邏輯就係買股票梗係買未被發掘嘅平貨。永遠記住係人都知嘅好公司唔等於好股票,因為咁樣已經priced in咗,甚至overvalued
【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)
https://lih.kg/CedKeoX
#292 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
咁有冇咩介紹?
我想長線投資
唔想再賭了
1$1$儲
買tesla揸左幾年 2xx跌到17x
可以買咩?
我睇qqq都係keep住上搵唔到位 你又建議唔好買
大師我睇左你網 咁有冇咩岩投資?
我月月會固定入$落牛牛 但真係冇方向
大師指點下
VOO啦
唔洗煩,月供
你去我個網碌落啲有個section叫「想學多啲」,去揾本書嚟睇先,我就咁同你講買乜買物,冇知識back up你嘅話,到股災嗰陣你咪又係嚇到手震然後低位清倉
出出入入都係哂氣 入完錢就關app個月 諗住
但voo 呢家高位 見佢每個月低位~460
係咪回d先入
我知錯唔會賭架啦 想搵隻月供
咁都叫高? 過2年後 望返過去點解唔買
月供都驚?
驚就銀行定啦
「估到回調仲洗番工咩」

立此為證 唔撚再賭 由0開始屌!
每個月入錢上黎報到
我再賭 就即刻比車撞死 撞死我呢個廢柴好過撞無辜既人
咁快手嘅喂
唔差果幾$
遲一日入蝕一日
一陣又亂買
贏一下可能好爽 或者如果我賭中meme股贏double咁又點 好快又輸番
自己無發達命
乖乖地月供
有閒錢m記加大算
多謝大師指點
SPLG 同VOO 都係追蹤SP500

但SPLG 管理費0.02, VOO 係0.03
2邊都買d?
入左voo了
下個月買d splg
多謝巴介意多隻月供
是但揀一隻

資金少可以選擇SPLG 方便月供
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞