【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

157 回覆
6 Like 11 Dislike
BRK.B近年表現只係追貼大市,可能係因為asset bloat, 或者可能廢老有太多value stock,所以遲啲會再跑返贏大市都唔出奇,不過主要係驚廢老頂唔到幾年

Source: The Four Pillars of Investing, Second Edition
開始月供vti算 俾樓主說服左 原本仲想qqq/brkb揀一個黎供
月供開頭係最難嘅,每當見到QQQ/NVDA/TSLA升到仆街嗰陣記住其實佢地都已經佔咗VTI頗significant嘅部分,係唔使怕 missing out
依個真 睇到個qqq回報好心動 但都係穩陣啲好
冇月供,用類似QQQ嘅large cap growth* 同total market同small cap value比較,你見其實只係00年科網股泡沫同埋21年左右large cap growth係明顯跑贏total market,兼且sharpe ratio低啲

*QQQ歷史唔夠長,所以我用咗US large cap growth嚟模擬,QQQ大概係US large cap growth嘅subset。喺同樣時段(99年4月至今),QQQ嘅表現大約係US large cap growth嘅1.3倍槓桿
學到野 thanks ching
你有冇月供
印度etf好唔好
唔好,點解要零零舍舍揀個國家,直接全球咪得
而家半退休年紀 先嚟學投資可以買咩好?
中資銀行長期估值4PE左右.
個個都唔信佢哋盤數

實在需要分散投資
都係咁買,股債混合low cost index fund

臨近退休五至十年就差唔多要derisk, 有啲人係隨歲數慢慢加多啲債,有啲人做法係一波牛市之後一次過換做保守portfolio

退休後做法人人唔同,但多數都建議有可以捱到幾年股災嘅現金/短債去避免賣股
你一個月幾多%income做月供
你講我本人定條link?
本人
你啱 心貪 覺得高回報
冇話固定幾多%,計咗每月洗費,然後會target月頭銀行户口要有每月洗費咁多錢,到月尾睇下實際洗淨幾多再補返返去個target,淨低嘅全部去股票。每月大慨50%收入
你供乜
95%股票
2/3 global all cap: IMID
1/3 small cap value:
2/3 US SCV: AVUV
1/3 exUS SCV: AVDV

5%債
100%EDV
題外話,成日都唔明點解啲人夠膽成幅退休金擺哂落幾隻收息股裏面
*頭
要投資先認知
講真大把香港人一世咪只投資一間樓
AVUV AVDV 點解唔買返指數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞