【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

979 回覆
23 Like 48 Dislike
我冇話佢後生係保守投資
我冇反對後生高風險的,我只係反對高idiosyncratic risk嘅投資,你夠癲可以UPRO+TMF 50/50的
或者人哋大戶要分散啲
無知一問 融資係咪即係槓桿?咁咪即係孖展?

同埋另外就係大把我身邊啲人會買傳統股正股 之後再孖展Tesla嗰啲添正常唔係應該要咁嘅咩?
想請教下,聽你哋講買英股慳返d稅,所以諗緊將VTI,VXUS轉成IMID(或者其他建議),咁樣做有冇問題or要注意嘅嘢?

除非你us/ex-us 有自己想要嘅allocation
英股ex-us好似冇得揀
有個新fund叫EXUS, 0.15% ER
IMID成交量好低,接受唔到嘅,VWRA都唔錯
我都有睇過呢隻,再做下功課先決定
好,等我睇下
如果本少應該買splg+qqqm?
會建議全倉SPLG就算
見到個幾好嘅post去講加長債落去all stock portfolio 嘅效果,仲有埋同NTSX/I/E嘅比較

https://www.reddit.com/r/Bogleheads/s/on08ZkcbGE
岩岩睇完
但我仲諗緊係咪應該加leveraged intermediate treasury future好d
D人會sharpe ratio高d 因為betting against beta效應
咁如果之前買落左幾十股Vti同Vxus建議賣返再放落splg到?
不建議
今日又到月供日
我都唔係幾明 betting against beta係點樣有premium,啲人為咗降低成本所以寧願 high beta都唔去槓桿low beta。但當我去槓桿嘅時候點樣解決呢個成本問題,單純係因為基金錢多所以借錢成本低啲?
係咩俱使你由VTI+VXUS變做SPLG
【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(3)
https://lih.kg/3734680
因為本金細(大約20)加供緊樓每月都有4-5k淨,其實有冇話VTI嗰組合幾錢入場好?定轉Splg 平啲等本再大啲轉返vti,樓主建議?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞