【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
讀書少唔識
鳩嗡哋認為波幅大嘅產品有risk premium係市場嘅正常表現
有錯歡迎指正
Yes and no, 係就算 accounted for高啲嘅風險(beta)都仲係解釋唔哂啲股票嘅超額回報,所以先用 factor
多謝巴打解答
大波幅不一定有risk premium
有risk premium 就一定大波幅
多謝巴打解答
Thanks巴打,我返工再睇
冇得買碎股
建唔建議買SPLG
律路荼巴打講得岩,係因為 inefficient
都係嘔返d背書野:例如value premium係錯誤訂價造成
Value stock係high book-to-market ,側係 under value既 stock,呢d stock通常都係平d,相反low BtM就係 over value,通常都貴d,呢d over value既stock係市場對佢有好大expectation,所以d人會一窩鋒咁去買,令個market price好高(mispricing),當d人發現佢meet唔到大眾既expectation就會67,果時value stock就會outperform
致富月供有
本身買左少少VOO
但本唔多 唔知加咩好
splg+qqqm
建議黎IB買歐版慳返啲股息稅
唔好意思我只係好奇
唔係搵交嗌

如果大家普通人都有一個咁嘅認知
又或者話至少職業投資者/基金管理人有咁嘅認知
咁點解呢個inefficiency都仲存在
除非話次次都係一堆傻散去衝高/衝冧個價
傻散就唔使講啦,基金管理人如果開個新 active fund 唔可以快速跑贏大市吸引資金流入通常都好快執柒,所以佢地會想買growth stock好彩扑中嘅就可以賺一大筆管理費,例如ARKK
建議開個有得買碎股嘅證券商
買唔到英股嘅VT+BND已經搞掂九成人嘅需要
歐版應該買邊隻?
大家點睇IYW
收到
Thanks 覆過我既巴打
我應該決定好個portfolio (除非係reddit睇到新野)
37%VUAA
38%VXUS
14%AVUV
11%AVDV
同津路巴打推介個level 1變少少
美股強勁, 我shift 5%去ex US
若干年後exUS強勁先Shift返過黎

下星期先執行, 過下冷河先
um我睇左少少factor based investment
覺得佢係搵到個fact先再比返個解釋, 有少少馬後炮
佢用幾十年既data搵到呢幾個企得住腳既factor
買唔買債
買啲重疊嘅嘢做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞