【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
岩既 其實都係想聽下意見調整心理
始終BACKTEST最大問題係有D馬後炮
當年既FACTOR可能因為幾次市場大變唔再VALID
35% VT
20% VOO
25% AVGV
20% BND
依個組合點睇,VOO係因為想跟多啲美國大市,定其實都係用VTI+VXUS好過VT+VOO咁配
VTI+VXUS 易計D
唔好入VOO啦
入SPLG啦
SPLG等於 VOO
方便月供
是的,所以 backtest永遠有咁長得咁長

Factor嗰度個人就覺得只係週期可以好耐,有啲嘢例如泡沫呢啲資本市場本來就有嘅係唔會變invalid
VTI+VXUS易計,股票數量多啲,同平少少

AVGV嗰度如果15% AVUV + 10% AVDV會唔會好啲,因為你 value stock本來就得25%嘅話用理論上效果顯著啲嘅 small cap value會好啲?除非你唔想買咁多嘢咁AVGV都真係冇咩所謂
2024年邊個冇得買碎股
25%VOO
25%VTI
25%EFA
15% TLT
10%SHY

咁樣點睇,洗唔洗買d gold etf
點解又VTI又VOO重疊哂,同埋點解個EFA expense ratio咁貴

你SHY係緊急開支嚟?同埋VGSH會平啲

同埋買黃金做乜
um..想75/25 STOCK/BOND
有美國又有eafe index
SHY短債冇咁受加息影響
金都係想hedge inflation
類似EFA嘅可以揀VEA? 都係exUS developed market但 expense ratio平好多

唔使買黃金啦,股票已經係長遠hedge inflation
我唔係睇佢
但係原則上揀個稅冇咁重嘅一定係好啲

我嗰時揀咗追蹤MSCI WORLD而唔係追蹤FTSE ALL WORLD

我係參考呢個
https://www.bogleheads.org/wiki/Simple_non-US_portfolios#Sample_portfolios

再上 https://www.justetf.com/ 搵返對應唔係EUR hedging版
有好多 all world etf再平過VWRA/D少少,但成交量低啲,同埋留意返個 all world定義會唔會包 emerging market, small cap之類
Vti 唔係全球股市咩
我都係voo + vti only
60/40 咁上下
VTI係全美喎,VT先係全球
原來自膠左
但我有啲想
Voo 60%
Vti 20%
Fxi 20%
點睇
印象中成交量低通常都未必係問題
呢啲ETF好多時都靠Market Maker撐住啲bid/ask
反而可能係睇隻fund嘅size夠唔夠大 (單位管理成本貴)
唔理升跳
總之每月準時供VOO
新手黎講係咪最簡單
等本大左先分散買其他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞