【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
遲下加個 section講 safe withdrawal rate先
你同咩都唔做比較,咁緊係贏

如果本錢少,但目標大,就要額外承擔風險

如果盲目供而未搞清楚自己目標,就算贏錢都無用 (因為永遠達唔到目標)

如果有個年輕人想50歲退休
但收入少,你就叫佢盲目供指數,最後都係失敗

真正既financial advisor 應該係了解清楚目標同風險先決定用咩形式投資

如果有人問:我得10蚊,今晚想要1000萬,有咩方法
我會答:買六合彩
而唔係指數投資
退休後提取每月4萬購買力

會唔會大想頭咗啲
遲下加個 section詳細講呢樣

冇㗎,呢個世界緊係冇方法低風險高回報,對於一般人嚟講,指數投資可以令你由唔知有冇錢退休要靠仔女養,變做唔靠仔女都可以舒服/早啲退休已經好好,你要咁大諗頭每個月洗四萬咁緊係唔得
有返工嗰陣都係洗萬五嘅人通常都唔會退休突然洗四萬,通常啲人其實退休只係洗緊退休前嘅60-70%支出
建議報咗LT;DR先
*執咗
但第一步應該係搞清楚目標/風險

我覺得你講得岩既
不過記住一個唔小心
65 歲就睡公園都有可能發生
個重點唔係4萬,而係每個人目標同可接受風險唔同
如果本身係需要一個好高既目標,就可能要接受高風險

如果將2萬複式計算 3% (加薪-通脹)20次方
大約已經係over 36000左右
65歲後醫療預多10%開支
大唔大想頭真係見人見至
計好個目標先實行就當然啦,退休又唔係講玩。但個重點係以退休為目標嚟講有月供點都係好過冇月供,無論你洗費多少
慢慢嚟,樓豬要考試
想問建唔建議30%BND+45%VTI+25%VXUS呢個組合月供

諗住月供10000-15000

同埋用牛牛月供係咪唔明智?
首先 退休之後70%股唔係好進取咩
一般睇開最多50或者60
建議,簡單而暴力
Ib啦
支牛手續費貴,冇得買英股,gamify投資,不了
Btw嗰比例都ok la
買了ben felix portofolio改良版,自我感覺良好
都係買左VXUS見到個spread細少少
菲比斯 話90%股票添,亦有人覺得應該股票只佔30%
重點根本唔係幾多% 而係投資人既目標預期同風險,所以我第一句就話應該要設定目標同風險先去投資

你哋就去睇數字有咁難明咩
退休之後股票set幾多%咪反映到你想要嘅目標同可以承受嘅風險 唔係咩
你最終個目標同風險係考慮完之後咪又係用數字反映出嚟 問數字有咩問題
我諗只係你個例子俾人錯覺講緊月供冇用,雖然我明你意思應該係想講要就住自己退休想洗幾錢去決定要儲幾多錢同幾進取
你係咪自打緊嘴巴
你自己都識講每個人set幾多%反映緊目標同承受風險
咁你研究一個虛構既例子既人接受70%股票,有咩問題

你走去話退休後70%太高比例
無問題 但係你frame到好似樓主係#423咁講 至少我誤會咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞