【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

724 回覆
19 Like 35 Dislike
定係用value tilt去代替leverage
前題係要好信value factor
點解揀IMID
貴過VRWA
Pin入面有講少少長揸槓桿
IMID 0.17%, VWRA 0.22%?
但市場指數本身都係多種因子互相cancel out得出嘅結果
我應該睇錯左過時資訊
咪就係佢想要因子但搞到同市場指數冇分別
IMID好似只係減咗ER冇耐
屌想講同個frd講咗一大輪index fund嘢最後佢都係去咗炒妖股同crypto
我有買 leveraged ETF,不過唔係leverage去買etf
我見all market 基本上唔會有leverage ETF
Btw 清流君d會員片係咪要最高級會員先得
我見佢youtube 有d位話$25會員以上嘅已經睇得

但佢會員制度係最高級會員先有寫有會員片睇
想堅持指數化投資最好唔好上財經台 會睇到懷疑人生
其實我又 唔太反對按經濟週期調節portfolio
前提係
你知自己做緊乜
你有足夠知識
短炒就 當賭馬post
UPRO sp500 x3
定你真係要all market咁我就唔知了
其實有少少腦都知樓豬係傻9
基本上月供voo個yield 都輕鬆屌打佢供嗰啲
迷你版ETF的優點

總的來說,SPLG、QQQM等迷你版ETF非常適合學生、小資族和投資新手。

這是因為迷你版ETF有三大優點:更便宜、回報率可能更高、成本更低。

優點一:股價更便宜,容易進行小額投資

例如:SPLG和SPY都是追蹤標普500指數的ETF,但SPLG的股價只是SPY的九分之一。

優點二:自動股息再投資,增加投資回報率

嚴格來說,SPY和QQQ只是一個Trust(信託基金),不可以進行股息再投資,即領取股息後幫投資者繼續買入ETF。

而SPLG、QQQM則可以進行部分股息再投資(這也是QQQM回報率可能較高的部分原因)。

因為SPLG和QQQM可以自動把收到的部分股息,繼續買入本身的ETF,從而放大複利效應,增加長線回報率。

優點三:管理費更低,減少交易成本

因為SPY和QQQ只是一個Trust,不可以通過借出(Lend out)持有股票,從而獲利抵銷管理費用。

而SPLG、QQQM可以借出部分股票抵銷費用,所以管理費用可能更低。

例如:QQQM是QQQ的迷你版ETF,兩者都是追蹤美國納斯達克100指數的ETF,但QQQM每年的管理費用比QQQ便宜25%或者四分之一。
QQQM幾好

但擺50萬美金樓上就唔適用 一律VOO
TQQQ屌打VOO
All market嘅 target audience都唔會買 leveraged etf
其實都好難,前一兩年個個都吹減息入長債,減撚到今日都未減到。可能最後都會減,但全倉長債嘅人應該已經坐貨坐到懷疑人生
依家yield curve inverted
一去返正常水平就recession
同s&p pe值過高
依家係唔係唔岩入vti /voo
樓主點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞