【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

790 回覆
20 Like 38 Dislike
收到你,明白了,謝謝樓豬
Higher compensated risk -> higher expected return ,假設坐到波動

But higher volatility ≠ higher compensated risk
你哋通常幾耐做一次rebalancing?
岀糧嗰陣做,因為我冇set recurring
單買AOA VT 呢啲ETF就浯洗煩
我都係而家先知我仲次次都轉左美金先買
呢個功能係咪我咩都唔駛禁,戶口有港元直接直接買美服、英股etf就得?
是的,但記得計好數,怕你唔小心買多咗然後孖展咗幾蚊USD,我cash account冇呢個問題
其實好似係新政策,我之前都係轉左美金先買嘢,而家可以做少一樣嘢
萬一真係唔小心孖左,係咪入面兌番美元就當還左?
VT rebalance
孖account有自動轉咩
all in AOA or VT 就唔洗rebalance
以我理解係,總之你冇嘢負數就得,但你最好都係double check下,我唔係孖展戶口
thanks 巴打。好仔細
Pish
打算all in cspx
對於投資金額不大的人(100萬美元以下),建議可以優先考慮美國的ETF較方便。

如果是高資產者,想投資美股大盤又想減少稅務影響,那麼也許CSPX可以做為替代其他S&P500ETF的資產配置的選項之一。
如果用開IB唔方便嘅位只係要剔埋歐洲股票
All market etf有咩方唔方便,慳得一蚊係一蚊啦
Avantis 出USITS ETFs
The Missouri-based asset manager has three US-listed equivalent ETFs, the $6bn Avantis International Small Cap Value ETF, the $5.6bn Avantis Emerging Markets Equity ETF and the $365m Avantis All Equity Markets ETF.
100% VT

hold 得好安心
有無人知點解cspx同voo個走勢圖點解差咁遠
呢幾日cspx跌緊 但voo又升緊
所以點解咁多人買VOO係有原因

連日本人都買VOO啦
因為開市/收市時間唔一樣

你拉長個timeline就會發現cspx跑贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞