【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

843 回覆
21 Like 40 Dislike
網站槓桿ETF嗰度1955-2019年扣除槓桿成本之後兩三倍槓桿贏嘅機會得1/2, 1/3
Paul Volcker嗰陣利率去到20厘,槓桿成本高到咁,都仲有1/2機會贏都好唔簡單
但未來好難再返到咁高利率
https://fred.stlouisfed.org/series/FEDFUNDS
好難講㗎呢家嘢,真係加到廿厘我冇錢賠俾大家,同埋 risk同drawdown period太大,完全唔抵玩,唔好講七幾年,22年倉TQQQ嘅人應該十個死剩一個
牛牛 7月有更新

可以買碎股 同 月供美股
終於有 但係牛牛好貴
有歐股先算
keep住月供vti (70%)同axus(30%) 應唔應該加入AVDV and AVUV
咁大間嘢一早要有啦
理論上加咗可以減少sequence risk同長遠賺多少少

但實際你要問自己知唔知道small cap value同 factor model係做緊乜嘢,點解會有 risk premium?

接唔接受到同大市有”tracking error”,個個賺大錢嗰陣你坐緊貨,可能要坐長達廿年先贏就咁 all market

你要明以上嘅嘢先至可以長揸到佢有Premium嗰日
唔知...
咁係咪都係keep返咁嘅strategy已經好足夠 唔好搞咁多其他野?
咁就唔好買自己唔識嘅嘢了
All in +50% margin VOO ok?
其實值唔值得俾額外cost 追EM
最近有d心郁郁想由IMID轉SWRD
Ter: 0.17% —-> 0.12%
有心既話 自然會搵答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞