【語重心長】投資新手或者唔想再做傻散嘅入一入嚟(2)

979 回覆
23 Like 48 Dislike
https://www.spglobal.com/spdji/tc/research-insights/spiva/
其實散戶好難贏 時間 資源 信息都輸晒
依句真 但見你都月供緊AVDV AVUV 所以先問下你意見
唔怕股災俾人margin call?
我只係SWRD+債
其實EM都只係佔15-20%,真係冇乜所謂,你嫌0.17%貴咪轉,三十年 compound埋嗰0.05%可能只係令你回報差1-2%
美股all in
有冇人有睇開Rational Reminder community d post
可惜因為market timing同cost,investor return再跑輸啲fund
自問都明明地small cap value做緊乜先敢買
小弟考下古先 最近入手咗印度 台灣 index fund
主要驚美股比連登仔燈死 又唔想買好睇政策嘅中港股票
小弟考下古先 最近入手咗印度 台灣 index fund
主要驚美股比連登仔燈死 又唔想買好睇政策嘅中港股票
高估 risk tolerance 呢樣真
之前啲牛市股神 熊市一嚟就深潛
真 細價股係會升得勁過大型股票
不過風險更高
5%債幾少下喎 ching
而家息口高
All in同俾人margin call個衝突係邊
https://www.indexologyblog.com/2019/02/25/combining-value-and-growth-in-a-pure-style-way/

上面(定隔離 po?)
見有人問點解要同時買 value 同 growth 而唔係單一個 fund
印象中讀過兩樣 combine 可以減少 portfolio 嘅 correlation 又兼顧長短期 return
開咗個 account但冇點睇過,其實同bogleheads forum有咩分別
wow 樓主勁呀 原來買英股可以慳股息稅
睇嚟要入手英國股票鳥
介面舒服d
依幾日做左research 決定加落去月供
有冇人有留意下RSSB
或者NTSX果類有managed futures嘅etf
有exclude China嘅 emerging market etf㗎
買債唔係志在佢啲息,係志在hedging啫
我個IMID就係用嚟慳税
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞