【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
當初獵手黨答應出征的條件,便是幫助陸山泉推翻錦綉王。

看到這裏,我就知道我的子子孫孫都可以繼續追病港了
Ur back!
但佢一開始已經話由鳩啲人自己唔團結死係最穩陣
依句咁偏頗嘅説話點會係李生get到嘅不干涉

又都有比能力人類打病者,係唔係比人最低限度續存圈養下,因為啲傻西病者唔識生仔

Btw病者國度咁多bb 實係係咁捉女比嗰幾個人類人獵屌,爽死嗰個江咩咩
個個係Sona
我仲唸住m淨係潛入去/殺入去懟冧錦繡王就算
躝啦傻閪想含就含你老豆果條 再唔係就掘你阿公出嚟含佢果條
係咪已經冇人記得成隊中大自衛隊留咗喺度睇住隻癡肥總統
依家先講到劉吉返嚟
王峯可以等多陣先
芬克 迪比 無記錯就資深病獵
惡撚到
人哋追下文你屌乜鳩啫
show blocked user算啦 睇個故都發癲個腦都唔方正常
徐丹青
青茶爆嗰隻唔知有冇機會係總統
好似係最普通果隻 第一次見係喺酒店見雲梨之前清理緊個疫區 之後韓湘去將軍澳搵m之前都遇過佢地一次
佢地無你咁型嘛,你型到咁一定好多人搶住你條撚黎含咁我緊係唔執輸啦
唔知一定以為我屌哂墨巴老細追出文
唔知真係以為你死左老豆老母
小學雞式駁嘴
點解咁多狗
「嗰蛋糕我哋係預備俾後勤隊嘅阿雪嫁,無得食佢肯定好唔開心。」芬克和迪比沮喪不已。

「幫我同佢講句生日快樂。」我轉移話題。

「對唔住……」車正寅捂著前額:「我始終控制唔到自己。」

我扶起車正寅:「你以後見到蛋糕即刻離開。」

「好……」

「湯婆呢?」

「唔知。」

解決小小的危機後,大家和平地散去。

當我探望完所有的傷者,便從聖保祿醫院的正門離開,不過有輛政府轎車停泊街外,似乎有什麼事要找一找我。

「喂。」王達尼打開車窗,向我打招呼。

「點樣?」

「係關於香格里拉酒店嘅事,想你去睇一睇。」王達尼說明來意。

既然王達尼親自開聲到來,我只好坐上轎車一探究竟。

「你自己揸車?」我坐上後座,扣好安全帶。

「係啊,下下司機揸邊好玩。」

「我哋對李氏嘅助理李泰斗逼供咗喇,佢透露咗酒店三十九樓隱藏住暗門,而暗門係通向一個完全密封,佔據住幾層高嘅面積空間,喺嗰到我哋發現有大量維生儀器,而維生儀器入面都係病童……基於安全考慮,咪想叫你去睇下。」

「睇完再講。」

事隔不到幾日,我再次來到香格里拉酒店。

王達尼帶路下來到三十九樓的暗門前,那暗門用其中一間客房的書櫃做掩飾,只是順序拉動架上的書本,書櫃便會移開呈現暗門。
「你哋係用咩手段逼供?純粹好奇。」

王達尼輕挑一笑,手指伸來想嚇我:「恐蟲心理。」

經過一條長而曲折的走廊,我們最終來到寬闊的圓形房間。

中央位置有部高約十米的圓柱形電子儀器,它像根大柱子連接住天花板和地面,柱身駁有多條錯綜複雜的電路管線連接擺放周圍的維生艙,那些維生艙中都躺著病童,而病童頭上都戴著腦電波感應器,

「我哋計過總共有四十四隻病童。」王達尼指向圓柱形電子儀器,給我解釋原理:「其中一隻與別不同,嵌喺裡面嘅維生儀器到。中間嘅大型儀器我哋喺終端機搵到佢個正式名稱,叫做「腦波增幅器」,功能係匯聚所有病童釋出嘅腦波,到中間呢部儀器俾入面嘅病童,而部儀器係要用好龐大電力去保持運行,最後再將全部腦電波傳送到個皇冠到,用意念影響周圍所有人。」

「範圍果然有限制,仲查到咩?」我問下去。

「嗰件叫「神龕」嘅精神轉移儀器,我哋仲研究緊點拆解佢,佢睇落無咩蓋位可以打開。」

「繼續。」

「我哋嘅人仲喺終端機搵緊資料,不過你覺得有冇即時危險性?需唔需要即時摧毀。」王達尼問我意見。

我審視房間一圈,確定維生艙中每隻都是病童。

「暫時唔需要,個儀器存在咁耐應該都穩定。」

「好……」王達尼雙手插腰,仰視電子儀器:「嚟緊你有咩計劃?除咗休息。」

「整頓下病獵協會,等身體再好少少,就上北區做少少嘢。」

「北區好好玩咩?見你去咗幾次。」

「嫖賭毒港島區齊哂,北區無咩好玩,除非你鐘意耕田。」

「有咩要幫手叫我啦,我等你哋重整好,就展開南丫島嘅計劃,到時都要你哋幫下手……南丫島離病者國度咁鬼近,無人知上面會有咩牛鬼蛇神。」

我伸手向王達尼,他會意地握住我的手相視而笑。
屬於我們的時代,現在才開始。

人們總是說男人到三十歲,是人生的黃金時期,因為金錢、時間和健康都位於峰值,社會經驗充足,我和王達尼正正驗證著這一點。

經我們多年努力,是次無論人類或病者的反派勢力,都被我們一網打盡,再沒有任何勢力阻擋行事,也是我們大展拳腳,改變社會的時機。

關於病獵協會最首要面對的現實問題是人員不足,大量的病獵死於南征戰爭中,令病獵幾乎斷層。

經我和瑪希、秦狩、博海德等高層深思熟慮後,我們意識到再依賴一時的綽頭,吸引市民加入病獵協會不能解決長遠的問題,畢竟大人都對病獵有著固定印象,所以要由孩童入手去培養人才

為此,病獵協會決定招收全港島合眾國所有流離失所的孤兒,負責他們的起居飲食和教育,等他們長大後成為新血。

重遇黃恩晴的事,令我洐生出這樣的想法。

安置教育孤兒的地點是鄰近的聖保祿學校,連同一旁的聖保祿醫院政府也劃分給我們,成為病獵協會的附屬醫院。

另外,我發現病獵協會當初大肆捕捉病童,導致港島區出生的病獵沒有面對經驗,精神的抵抗能力相對較差,但對一個正常人來說,是不可能像我那樣,擁有像白鯨給予的精神力加持。

於是乎,我做了個大膽的決策。

拿下同一塊地段上的聖保祿修院,在那裡把開創「病獵」職業的白鯨,奉為病獵界的創始人,變成病獵們專屬的信仰。

而他留下的鯨牙大劍,就如同十字架般高掛牆壁上。

我相信人只要有了堅定的信仰,意志和精神都會穩定不少。

對很多人而言,利用「宗教」手段則如同與洗腦無異,可對我來說只要結果可行,手段是否恰當就變得不太重要,始終普通人最容易獲得抵抗精神感染的方法就是信仰。

病獵的教條,我挑選奎斯、賴桑和尼娜去撰寫,沒人比他們更懂得白鯨的理念和原則。

我自己不方便去寫,畢竟我一路走來……所背負的罪孽早已多不勝數。

我們的第一教條,就開宗明義──「病獵不得傷害人類」。

以上所有所有,都需要用到很多很多的錢。

幸好,李氏家族的作反令大多資金受到充公,政府給予我們一筆不少的資金,用作各種政策撥款上。

「今日會議結束?」瑪希抿著嘴,望向大家。

「呵欠……」博海德難掩疲態,懷念地看著其他空座位:「估唔到咁多行政嘢要處理,我哋大病獵走下走下,都得返劉吉、薛墊仁、富馬史、蒙柯亞同埋我……」

「……」博海德的說話令大家腦中都不其然回憶起,當年會議室熱鬧的畫面。

「我仲記得我哋全部大病獵一齊殺上賊營救瑪希。」蒙柯亞搖頭苦笑:「除咗劉吉。」

「你哋有冇一啲大病獵嘅提拔人選?」瑪希驀然問起。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞