【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
無文?
留意Ig廣播區
今日無文? 平時習慣咗睇完先瞓
而家冇得睇瞓唔着㖭
墨霸時區
可唔可以post多次出黎?
我睇你ig好似無更新過咁,係咪同第一個post個ig唔同架??
佢ig 有podcast channel
理性,支持

之前一路冇加過更
突然間有人問幾時有得再加更,先至求其講話今個月內會補曬,然後繼續冇加更

去到上個禮拜有人問點解正皮數跌,我解釋話留意到而家加更係要有人質疑先加,唔係就搏大霧
跟住有人覆我個留言話體諒,墨巴先至留一句話因為佢體諒所以嗰日加一更
(即係加更係因為體諒而唔係正皮,咁不如改50體諒=1正皮?)

跟住再過幾日到你質疑佢開空頭支票,先至真係發力加更,加到而家補上po 800

即係以後要多人開始提出質疑先至會加更?
巴打走先 一陣比狗咬
記得正評
加更咪加更
唔加咪唔加
我正評又唔係為加更
算喇
關咩事
根本就少咗人睇
咁長流失讀者係正常
成日脫更先係問題 依家變左幾日先睇一次
我印象中除咗滿天嘅大boss之外應該無病腦係幫人類,如果有嘅發明啲黑科技武器俾人類,好似首腦個鐳射炮咁,整啲類似高達嘅光束軍刀俾病獵已經好屈
慶幸自己有跟過聶一凜學徒手攀岩,坐佛崖的山岩非常好攀。

未等我靠近,盤坐的病腦就率先以人類語言開腔:「施主,你好。」

「你係……」我猶豫半晌:「夕禪?」

夕禪轉身望來:「係你啊。」

「居然喺到遇到你。」應該說我不發現的話,都忘記了世上有夕禪的存在。

夕禪是港島合眾國的前身「夕鯨國」的領導人,作為人類時因為舊傷患問題,而自願感染病變成病腦。不如一般病腦充滿邪惡念頭,夕禪一心向佛,成為少數不多的善良病者,所以我放過了他。

「上次同你分別,估唔到隔幾年先再見到你。」我坐在岩石上。

「港島區嘅事情都塵埃落定?」

「……都塵歸塵,土歸土。」我沿著夕禪的視線望出海平線:「你每日就坐喺到?」

「嗯,你呢?」

「我放緊長假。記得你嗰陣話想做觀察者,靜靜觀察世界嘅變化,有冇觀察出咩嘢?」

「觀察到世上諸多嘅因果,唔同事情唔同抉擇帶嚟嘅變化。」

「你每日坐喺到點觀察到……」

眼前除了一片汪洋,什麼都沒有。

「應該話用心觀察到。」夕禪眼睛抬上天:「專注於坐禪,到你無比集中嘅時候,自然會連結到可以睇穿一切因果嘅心眼。」

「有冇例子?唔係好明。」

「你想唔想知假如自己當初無加入大本營會變成點?」

「……」

「你想唔想知假如西城薈戰勝咗臨時政府會變成點?」

「……」

「你想唔想知假如白鯨仲生存會變成點?」
「白鯨你都知?」應該只有將軍澳本地居民聽聞過,現在奎斯都比白鯨出名。

「無論係過去、現在、定未來嘅事件,一切都可以觀察同窺視,仲可以窺探出唔同分支嘅可能性,只要你擁有靈性嘅鑰匙。」

「願聞其詳。」

接下半天,我聆聽了夕禪所說的各種「假如」……

聽完之後,我心裡不其然打了個冷顫。

因為故事內容普遍都非常黑暗和真實。

不禁令我思考著,如果自己過往真的走錯任何一步,可能真的會陷入萬劫不復中。

但說實話我不知夕禪是怎麼「觀察」出的,畢竟他風雨不改的盤坐此地,是不可能知我曾經發生的故事。

可是……夕禪卻準確的說了出來。

能做到這種程度,我只聯想到天腦。

於是我有個奇想,會不會是夕禪強大的精神修為,能讓他無損耗地連結到天腦之中,而所謂的觀察其實就是窺探天腦的思維,從而看見其腦中沙盤推演出的上千萬個事情不同的可能性?

時候不早,我抱著困惑和夕禪道別。

本來想來尋找寶藏,結果只聽了一堆故事。

其實我大可以用蘇維眼睛,以夜視模式繼續尋找寶藏,但一想到大腦神經正給他侵蝕著,我就沒那個意欲去使用,還是留在危急關頭才開眼吧。
sliver嘅狩獵營都有隻病腦喺度幫人類
病港II: 搵野篇 正式開始
多謝指正
What if 系列出現?
好耐之前海洋公園應該有隻病腦會派聖誕禮物
快啲加更 比我哋推爆po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞