【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
摩西. 首腦形態
腦摩
迪士尼會唔會有機會再詳述
搵佢食埋陀蘭算啦
既然提到染血布偶人,應該有伏筆啦
農夫去咗邊
成個故周圍都係伏筆
到時要用就拎個嚟用
青茶去咗邊
親日畀小粉紅屌呀嘛
陀蘭會腐化周圍任何嘅嘢,
如果摩西俾陀蘭腐爛嗰口,咁仲點食
各位港島合眾國嘅市民,我喺今日十一時零六分正式宣佈,病獵協會第三次南征戰爭取得重大勝利

墨巴最鍾意布偶人
扔佢落海算啦
黎明
病港勝利日!(免費universe)
天腦都未搞掂咁快就gel頭
天腦唔干涉應該都ok ge
定揾公仔過去做永動機
病獵協會暫時進入休養期,停止一切對外的病獵事務。

王達尼同樣採取休養生息的政策,用李家的資產彌補戰爭的損失,協助重建損毀的東西。

大概接下幾個月內,病獵協會都不會有高強度的任務。

經摩西不眠不休的努力,一百多米高的首腦終被生吞活剝,強大的消化能力把營養質量極高的腦瓜轉換成蛋白質合成肌肉,使摩西體形壯大不少。

一街相隔的聖保祿醫院安置了最多的病獵傷員,蒙柯亞和滿天等醫生,長期待在裡頭執行手術,忙得不可開交。

第三天,病獵戴卓霖拖著劉吉入醫院門口,震驚了所有人。

他們用降落傘著陸深灣後,就沒了消息。

如今重新出現,可說相當驚喜。

「係、係劉吉大病獵!」很快有病獵指認出。

「嗄……嗄啊……」戴卓霖喘著氣,渾身發抖:「終於返到嚟……」

說罷,戴卓霖跪地倒下。

為了帶著昏迷的劉吉離開南區,戴卓霖經歷了重重難關。

每天都坐等各方面最新消息的我,馬上前往醫院探望劉吉,並向虛弱的戴卓霖慰問。

「辛苦你,病獵。」

「我游上岸嗰陣,已經跟唔上大部隊……俾病者分隔開,所以我帶劉大病獵繞咗好多路,又過咗兩日夜,先搵到機會出返嚟。」戴卓霖說出自己回來的經過。

「呢三日兩夜你有冇俾劉吉飲到水?」

「實在搵唔到水,我只可以俾自己嘅尿液佢……都係迫於無奈嘅做法。」

「你休息下。」

我轉往劉吉所在的病房,正想叫人聯絡賴桑前來幫助,他本人就推著輪椅進來。

「要我幫手?」

我愣然:「你咁啱喺到?」

「依幾日我都留喺醫院幫緊有嚴重PTSD嘅人。」賴桑指指精神科門牌。
「你幫下佢。」我讓個位置給賴桑。

賴桑輪椅停在床邊,手輕輕搭在劉吉手上,閉上眼睛集中精神。

劉吉姆指微微抽動,全身皮肉彷彿在跳。

幾分鐘後,賴桑的手才慢慢移開,劉吉緩緩打開眼皮。

可能是眼球未適應光線,劉吉保持瞇眼的狀態:「渴……好渴……」

「水。」我向附近其他病獵攤開手。

一名南征病獵把自己的水袋拋了給我,我接住水袋後把水小心地倒入劉吉的口中。

「咕……咕……咕……咕……」劉吉吞水。

「姑娘,佢醒咗。」賴桑舉手呼叫護士。

「係係係。」年輕的護士快步跑來,卻不是看病患,反而凝視住我好幾秒。

「我識你?」我問那位護士。

「哈哈,可能你唔記得啦。」護士專注劉吉身上。

我回想起依稀印象:「你叫黃……恩晴?」

對方會心一笑,點一點頭:「嗯!」

「原來你已經咁大個……」跟之前相比,可以說女大十八變。

以前看上去單純是個可憐的女孩,現在卻是身穿白衣的醫護人員了。

啊,我記得她後來跟著蒙柯亞學習醫療相關的事情……

「我依家做緊病協嘅護士。」黃恩晴說。

聽到黃恩晴的答覆,我心中頓時間湧出一股感動。

我救回來的孩子……

回來報答我們了。

「係呢,楊良有冇事?佢好似係南征部隊嘅成員,仲有艾匡……」黃恩晴問起我。

「佢哋都無事。」我答。
「咁就好。」黃恩晴望我一眼:「我一直都唔記得講句多謝你M先生,多謝你救咗我哋呢班無價值細路。」

「舉手之勞。」鳥嘴面具掩蓋著我背後的笑容。

「我做嘢先啦。」

「唔阻你。」

我跟賴桑一起離開,直到離開精神科他才開口說:「你當日種下嘅因,今日得到咗果。」

「生命真係會……」我抬頭看著天花板,低聲感嘆一句:「影響生命」

很快迎來午飯時間,大概是醫院的病獵們最期待一節。

戰爭贏下了,伙食自然好。

我會幫手分發午餐,順便向每位參與戰爭的病獵致謝。

「油鴨髀?好似得我有。」病床上的陸山泉望向其他病獵的伙食,好奇自己為什麼會比其他人多出一份燒臘肉品。

「你一個人拖住首腦咁大犧牲。」我望向陸山泉扭曲的斷臂,心裡有份遺憾:「俾多幾十隻你都唔係咩問題。」

陸山泉抬頭細想:「其實我唔應該幫到咁盡,始終港島區嘅事……同我無關。」

「……」

陸山泉目光轉移至我身上:「但親眼見住有咁多病獵前仆後繼去犧牲,我就覺得自己喺嗰刻唔可以退縮。」

「你隻手醫生點講?」

「佢話康復要好長時間,好返都無可能似以前咁嘅神力。」陸山泉眉目舒展看得很開,左手拿起油鴨髀:「不過我仲有隻左手。」

「保重,安頓好港島區嘅事後,我會再去北部都會區。」

「本來仲想提你,但你記得就好……亞貢。」

當初獵手黨答應出征的條件,便是幫助陸山泉推翻錦綉王。

「獵手黨你以後打算點?」我順便問一下他們去向。

「可能解散?反正都死咗唔少人,依個惡貫滿盈嘅武者集團,都再無存在嘅價值。」

「你打算直接砍掉,唔重練?」

「睇下點?反正,我只係想做一個農夫。」

「我希望嗰片北區土地上,有個可以同病獵協會合作嘅病獵組織。」

「嗰到實在地大人多,以後會發生咩事都未知。」陸山泉淡然一笑。

倏地間,病房外頭傳來痛苦的叫聲。

「你出去睇下比較好。」陸山泉建議我。

我轉身行出病房看看發生什麼事,只見車正寅全身發光,非常危險。

我衝上前頭:「咩事!?」旁邊的芬克和迪比一起捧著個蛋糕。

我二話不說,出掌把整個蛋糕拍向牆壁。

「啪哩──」

「呀──!」芬克和迪比驚呼。

蛋糕消失於視線內,車正寅體內的光芒才消停。

「會長你……」芬克瞪大瞳孔,震驚不已。

「我哋嘅蛋糕……」迪比無力地跪下來。

「對唔住,遲啲賠俾你哋。」為了大家的性命安危,我不得不作出此策。
PK 完全唔記得乜水係黃恩晴芬克迪比
黃恩晴好似係寬恕營班細路
我仲以為康城嗰個扮護士嗰個白卡婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞