【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
一隻刑天 一隻窮奇
M就係天幕
天幕就係M
到底墨巴有幾鐘意布偶服
三隻機械人
邊位兄弟生日呀?
李文海生日快樂
有技唔通唔用咩
想問點解M可以識晒所有格鬥技、功夫、槍呢啲嘢,以前學堂有教?
喺多次殊死戰鬥中領悟

雖然我係免費仔
但你係咪都唔應該咁樣開空頭支票?
張圖整得唔錯
所以點解今個po 800 都唔過 就係咁解
p.s 我係有正評既其中一位
開空頭支票係唔啱 但本身正評就係用來support墨巴 你想support墨巴 係鐘意佢嘅故就會正評佢
btw我愛墨巴
不知窮奇是否刻意迴避我,當我跑到上層牠又飛到對面吃人,對我完全不理不采。

觀眾們為了逃離現場都一一擠塞到通道,反成了窮奇大快朵頤的機會。

窮奇以不符合常理的角度,張開駭人的虎口活生生噬掉一個成年人。

窮奇一下凌厲的轉身,酷似魚鰭色彩斑斕的畸翼水平橫切,十多人瞬間穿腸破肚,上下身斷成兩節。

眼見大家顧著逃走,我唯有發動紅光模式,嘗試拖延時間。

紅光釋出後窮奇虎軀一震,停止了殺戮行為,徐徐地轉身面向我這位真正的對手。

「嘯──!」窮奇振翅高飛,朝飛撲襲來。

我雙拳握緊準備迎擊之際,背後傳來悄悄的腳步聲。,

我幾乎瞬間回望後方,但仍被偷襲者得手。

一個戴著羅剎面具的男人,向我擲出巴掌大的蜘蛛。

蜘蛛落到我的左肩上,瞬即將螫牙插入肩部,但螫牙沒能刺穿整層皮膚,僅像觸電的麻痺感即時流動全身皮膚表面,但沒有影響到神經和肌肉的收縮,於是我右手一撥把蜘蛛弄開。

「馮覓!」

「果然有副好厲害嘅肉體,咁都整你唔低……」馮覓左手向前舉起,其前臂穿戴著不明的電子裝備:「GZ-T係時候測試你遺留嘅作品。」

電子手臂閃出黃光,一條電弧貫穿空氣連接到我身上電擊。

電流如同麻繩將我捆綁住,我雖然仍能活動,但要挪動手腳非常吃力。

天上的野獸的影子覆蓋住我,那頭飛天老虎血口大張,準備好將我吞噬到肚中。

我極力擺脫電弧的束縛,同時間轉變成藍光眼睛,窮奇頓時煞停動作,變得不敢靠前。

「窮奇……」馮覓對窮奇舉動困惑。

「噫──」我突破電弧的束縛,對著馮覓出拳。

馮覓後退,讓拳頭打空,

忽然間,鄧家長子鄧當當竟然跑出來抱緊著馮覓。

「你條友……我早就覺得你心術不正!不斷唆擺我阿爺!」鄧當當的擾亂使馮覓的電弧手臂無法維持角度,從而令我得到解脫。
「死開,廢物。」馮覓電弧手臂朝鄧當當右大腿一拍,對方立時骨折倒下。

「嘩啊!!」鄧當當抱著大腿倒地慘叫。

當馮覓再轉頭望來,我的拳腳徑直打出。

馮覓連中兩拳才擺出格擋架式防禦頭部,我即以勾拳痛擊其下腹,配合一腳將他踢飛。

「嗄!啊……」馮覓嘔出一口血。

背後虎聲再起,窮奇經已觀察完畢,決定對我發動襲擊。

我轉身旋踢,窮奇身子馬上縮起來,虎軀表面的尖刺馬上聳起,小腿被刺尖狠狠一扎。

窮奇向前跳撲,豔麗的鰭翼展開,如兩把刀扇對我揮劃。

我將斬擊全數閃避,窮奇卻出奇不意地轉身揮動同樣長滿角蛋白的尾巴,猶如一條棘刺揮來。

「呼!」

蘇維瞳孔霎時放慢畫面數倍,給我足夠的思考和反應時間躲開。

我蹲低閃開,尖尾在我頭頂掠過。

「呀呀呀呀──」鄧當當突然再傳來慘叫。

原來馮覓趁我應付窮奇之際,手掌抓住鄧當當的天靈蓋,並發動起電弧手臂,活生生將他電得五孔出血,身體冒煙……

我正要上前阻攔,馮覓卻以鄧當當作人質要脅:

「停低,如果唔想佢死。」

偏偏窮奇不讓我停下,仍然對我頻頻襲擊。

我當然不會站著任由他人白打,更不會受威脅這一套。

我直接發動鯨歌,令本來挾持著別人的馮覓,變成被挾持的那位。

「唔!?」馮覓發現自己頸項被電孤手臂架著,以挾持自己的人正是鄧當當。

「滋滋滋滋滋滋滋──」鄧當當用電孤手臂對馮覓電擊。

當然,這一切都是幻覺。
真實的馮覓已經鬆開鄧當當,自己一副抽搐痙攣的樣子自行倒下。

此外,我令馮覓變成一頭牛,窮奇見狀馬上就要撲去撕咬。

可是馮覓接下來舉動大出我所料,他集中精神到抽搐的指頭上,掏出只有半隻手指大小的玻璃瓶,瓶中有隻黑黝黝的螞蟻,看樣子似乎是子彈蟻!

馮覓強行扭開蓋子,讓子彈蟻爬上手掌啃咬。

斯塔爾蜇痛指數第一位,地表叮痛最強的子彈蟻給馮覓帶來難以形容的痛楚,彷如電鑽拔出腳趾甲、鹽酸灑到傷口上、赤腳踩中釘子直入骨頭,強烈的劇痛湧上馮覓的腦袋,間接讓他立清醒過來,破除常人難以抵禦的鯨歌。

面對準備生吞自己的窮奇,馮覓用電弧手臂制止其行動,但伏特強度不足以令窮奇動彈不得。

要說鯨歌最大的缺點,便是發動時候無法做出大幅度動作,諸如激烈的戰鬥,因為身體的擺動會影響喉嚨的發音,音準一錯幻覺便會消除,也是我不經常使用鯨歌的主要原因,畢竟要保持發出不屬於人類能發出的音準壓力實在很大。

早前打麻雀用過鯨歌的我都維持不到太久,歌聲不夠半分鐘結束就完結。

生性殘暴的窮奇面對著馮覓,都沒有任何吞吃的意圖。

馮覓匆匆站起身騎到窮奇的背上,其聳立的角蛋白刺尖變回鬆軟。

畸翼一張,猛烈飛走,離開鬥獸場。

面對這樣的飛天野獸,我沒有追逐的打算,選擇留下來查看鄧當當的情況。

我把鄧當當抱出到鬥獸場外,其時不少的人在場外圍觀,或是救治場內的死傷者。

我對鄧當當做出一切急救手段,盡管他的心臟停頓,呼吸靜止。

鄧宗倫抱著頭,反覆唸著:「點解、點解會搞成咁……」

我持續好幾分鐘心肺復甦後,鄧當當真的被救活起來,我想剛才應該是電擊導致的假死現象。
好厲害嘅肉體
補上po 600正評
鄧當當咳出一絲黑煙,重拾呼息。

「即刻送我個孫去中醫館!」鄧宗倫大喊。

鄧家男丁接手托起鄧當當,帶他前去中醫館救命。

而我環視鬥獸場外圍,仍不見米田貢所在。

「米田貢喺邊?」我問鄧宗倫。

「米生佢應該喺私人貴賓房包廂到。」鄧宗倫指向鬥獸場。

我唯有再跑回去,進去貴賓房尋找米田貢。

我逐間逐間包廂門打開,打開到第五間包廂,給我發現震驚的一幕。

全身赤裸的米田貢,雙手握著驢子的身體進行不可描述的行為。

米田貢抬頭之際,我就迅速關上了門。

「呯」

沉默片刻。

「亞貢,係咪你?」米田貢開聲。

「係,你盡快出嚟,發生危險你聽唔到?」我裝傻也沒用。

「哈哈哈哈哈哈哈哈。」米田貢笑得特別長:「我當然知,但頭先發生咗意外,令我一時間走唔到,你依家對我嘅誤會肯定好大。」

「誤會?」

「我原本買隻驢入嚟,係諗住一路即場炮製驢肉,一路睇住你同野獸腥風血雨嘅對決,因為咁樣會更添風味,當時氣溫同觀眾一樣好火熱,所以我返璞歸真,除哂所有衣物重回人類原始嘅野性,去食呢頭驢。」

「係……」

「但就喺依個時候,發生咗一件好可笑嘅事,你有冇聽過乜嘢叫做「奇蹟之插入」。」

「無。」
「係代表奇蹟概率事件,就喺我想行去劏驢嗰陣,個人唔小心向前跌倒,就咁樣而發生咗「奇蹟之插入」,及後令到你見到此時此刻嘅畫面。」米田貢一本正經地解釋:「就同墨菲定律一樣,凡係可能出錯嘅事都有很大概率會出錯。」

我很努力想去相信,但這個解釋簡直錯漏百出。

「直到我嚟之前你都一直保持住依個狀態,係因為卡實咗拎唔到出嚟定點?」

「咁係因為……」米田貢沉思片刻:「太緊,我不斷嘗試努力去抽離。」

「咁你依家搞掂?洗唔洗我幫手。」

「咁啱我成功咗,依家已經重新著返好衣服。」包廂的門給打開,米田貢重新穿回托加長袍行出:「事情告一段落未?」

「完咗,嗰隻窮奇飛走咗。」

「我係指同鄧家嘅決鬥,邊個贏?」

「如無意外,係我。」

「好,我去同鄧當家傾兩句。」米田貢將剛才的事拋諸腦後。

鬥獸場外,火光熊熊。

買票入場的觀眾集體要求退票,但鄧宗倫不願結果他們踢倒火炬,想要趁火打劫。

「喂!我哋差啲死呀,賠錢好合理啊!」

「我朋友喺裡面死咗……你隻野獸仲周圍走緊,償命!唔想償命就償錢!」

「你再唔俾任何補償就唔好怪我哋唔客氣。」

有足夠原因要求賠償的觀眾,紛紛團結起來敲詐鄧家。

「你哋出現得喺到就有風險,我哋鄧家一個仙都唔會賠。」鄧宗倫死守立場,指著現場每個人說:「你哋再留喺到,就唔好怪陣間我鄧家嘅人嚟到,打到你斷手斷腳……」

「死老嘢仲咁串!」一個口音不純正的男人先衝上前。

鄧家男兒馬上阻攔,大家陷入衝突。

「停──」米田貢吭吭大叫:「所有人同我即刻停!」

米田貢相當具中氣,成功叫停所有人。

「我米田貢當係施捨,由我賠俾你哋。」米田貢負著手像位君子。
「咩施捨呀!睇唔起我哋啊!」一些人又叫囂。

「你唔需要施捨可以。」米田貢側身瞧我一眼:「同我旗下嘅北部都會區第一拳手亞貢講,佢會好好招待你。」

因為大家都知我的能耐,而變得沒話說了。

「同我嘅家丁登記個名,然後嚟我府上領取施捨。」

鬧事的份子都安靜下來,乖乖地登記名字。

米田貢走向鄧宗倫面前慰問:「鄧當家,今晚發生咁嘅事,真係不幸。」

「唉……嗰隻窮奇係我嘅野獸當中,實力最強蠻嘅一隻,估唔到佢會突然失控……明明平時都受牧師控制……」

「嗰個牧師你識得?」換我問鄧宗倫。

「你識牧師!?」鄧宗倫瞳孔稍稍張大。

「就係佢搞到你個孫雞毛鴨血,佢係個危險嘅科學家嚟,你同牧師係咩關係?」

「佢……算係我嘅門客。」

後來鄧宗倫解釋,在北部都會區招攬門客乃很常見獨有文化。

門客相等於人才,凡是有才能的人都可以擔當,只要該家族的主人同意便可。

受養的門客基本不愁吃喝,只要為主子提供自己才能上的服務即可。

如會唱歌的,只要把歌曲唱得動聽。

會打架的,擔當家主的保鑣。

會微積分的,幫家主計算微積分。

像是我和米田貢的關係,他就是養著我的家主,我則是他的門客。

擁有豐富生物知識的馮覓,自然也成為鄧家的門客。

他為鄧宗倫提供自己一些賺錢方法,例如興建鬥獸場這門生意,他可以令動物病化,變成好勇鬥狠的野獸。

「利用「病毒」去賺取任何利益都係非法同危險。」我說。

「我真係一時鬼揞眼……」鄧宗倫落魄地跪下。

米田貢扶起鄧宗倫:「鄧當家,你依家知就得啦。」

「米生,今次決鬥係我輸咗,我哋鄧家會全力支持你哋。」鄧宗倫拍拍米田貢手背。

「咁就好。」米田貢拍拍他手背。

四大家族的支持都得到了,但無意間被我揭發出更為危險的存在……

馮覓。

如果不盡快將他除掉,他日後可能會成長到DR.D的高度。
要說鯨歌最大的缺點,便是發動時候無法做出大幅度動作,諸如激烈的戰鬥,因為身體的擺動會影響喉嚨的發音

蔡一智好似係跳唱出身?
呢排多返好多文
依家唔係講緊我正唔正評
係佢講空頭支票
你支持還支持 攪清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞