【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
陣間直頭搵隻特殊病者出嚟打牌
墨霸都係一人勢力
以為廖遠吉
我都係
+1
你個名
病腦就得啦!
唔通舞者教佢反枱咩
特殊病者 - 病筒
諗起rdr2個隻雪山白色阿拉伯馬
似係搵特殊病童或者特殊病腦打
比咗隻眼佢 可以透視麻將
再令到個阿姐再有槓上自摸技能 再加埋東圈超級旺
之前有800 不過600都好好
子爭宇宙應該要同墨巴宇宙 試吓交流
心諗係咪客串m應該係得道階
墨霸ig
黑色有翼仲唔係黑色腎者
要是我現在就去把牧師送的病馬宰了,廖家的人肯定不會良解且與我為敵。

「咁你哋留住嗰隻馬目的係?」我問下去。

「隻馬話就話脾氣唔好,但係佢嘅體力近乎無上限,係匹馬王。」廖盛吉稍稍傾前,壓低聲量說:「我諗亞貢你帶嚟隻純種馬,都唔係咩簡單嘅雜種馬……要鬥贏你只可以用牧師嗰隻馬。」

「你哋叫隻馬咩名?」

「殭屍馬。」

侯家就殭屍雞,廖家玩殭屍馬……

真不知其餘兩家,有沒有受到牧師的沾染。

時間好快來到第二天,我和廖家的決鬥即將要開始。

我對手除了殭屍馬,還有位叫廖駿程的騎師。

比賽賽道是圍村外的荒山,沿途插有旗桿引導方向,我自己昨日都試跑了好幾次。

當病化的馬給拉出來那刻,廖家部份人都膽戰心驚,因為殭屍馬不時掙扎,不時大蹬前後腿,要幾位男丁才勉強牽得住,連騎師本人都無法完全駕馭。

我騎在貞德背上,等待著他們就位:「你哋真係得?」

「得!野馬係比較要耐性馴服……」殭屍馬體格異常高大,廖駿程要騎上去都顯得吃力。

廖駿程滿頭大汗,保持拉緊著韁繩:「呼……呼……」

「你睇落好唔掂。」我說。

「最係贏到你就得啦。」

像跑車比賽一樣,我們兩人起點前就緒。

而正前方則有一位廖家女子,手握紅色旗幟揮霍,宣告著比賽的開始:「三、二、一!起跑──」

廖駿程聽見起跑兩字,雙手立即鬆開韁繩,殭屍馬即以爆發性的速度,向前直飆了出去。

「呃。」持旗的廖家女子一臉愕然。

殭屍馬本來可以直接掠過她而去,但偏偏牠要向廖家女子衝撞。

「呯格」一聲廖家女子如給跑車撞飛,倒地不起。

圍觀的廖家眾人叫聲四起,馬上出去查看女子情況。

至於我當然不能停下來,乘騎著貞德追趕殭屍馬。

廖駿程似乎無法控制殭屍馬的速度,只能勉強拉動韁繩控制左右。

比賽不到半分鐘,我已經看出了差距。

馮覓所製作的殭屍馬有源源不絕的體力,速度只會不停地上升,我要用貞德追上幾乎是不可能,但更重要的一點,是殭屍馬不受控。
牠就像隻啃了藥的馬,不會按照賽道來跑,胡亂地撞來撞去,到最後直接撞出賽道,帶著背上的廖駿程遠走高飛。

「喂!喂喂!停呀──」廖駿程雙手都拉不住殭屍馬,只好發力鞭打其身。

殭屍馬把自己的騎師帶入荒山野嶺之地,我沿著沉重的蹄印和聲音一路緊隨,最終發現殭屍馬撞上一棵樹才停下來。

廖駿程當然也受到撞擊,腦部滲血流滿一地。

「嘶……嘶嘎……」殭屍馬發出可怖的叫聲,搖頭晃腦的尋回清醒。

貞德發出像羊的叫聲,出於動物的第六感本能,不敢上前靠近面目可猙的殭屍馬。

「乖。」我安撫貞德鎮靜下來,然後獨自落地走向殭屍馬。

「呃……啊……」廖駿程意識模糊地說:「救、救……救……我……」

「嘶──」殭屍馬轉身面向我,擺出警惕的姿勢。

真正的決鬥,看來是我和殭屍馬。

我倆對視差不多十秒,殭屍馬終於向我作出衝撞。

我向左面快步走位移動閃開,馬身掠過時伸手抓住其韁繩,受牠奔跑的牽扯下整個人拖著泥地而行。

我雙腳不停摩擦著泥地,我嘗試用腳掌踏實地面煞停整匹馬,但看來是不怎麼可能的事。

我鎖緊自己全身肌肉,運用核心力量先將自己左腿先跨上馬背,最後再整個人騎到上面。

我兩手用力緊握韁繩,試圖用蠻力拉停殭屍馬,殊不知「啪噠」一聲,韁繩直接給我斷裂。

殭屍馬更肆無忌憚,速度快得要我稍為壓身貼服馬背,不然風阻都足夠把自己弄到地上。

殭屍馬帶著我撞穿一戶人的農田,踩爛踏碎別人的農作物,一些農民見狀紛紛叫囂,對我們投擲東西。

「賠返啲菜俾我呀!」有位農民站在我們面前,擲出農用鐮刀。

「唔該。」我伸手接過那把鐮刀。

「賠返把鐮刀俾我呀!」農民高舉雙手握拳,相當激氣。
我將本來收割稻田用的鐮刀,架在殭屍馬的頸喉上。

「霍」我狠狠一劃。

殭屍馬喉管氣道割開一條血河,血液像漏水般濺射出。

我一手拉著馬頭,一手朝其頸喉多割幾下,殭屍馬終於大面積地放血。

我努力把頸部的皮膚與肌肉切割,血液像不用錢地流下,過程維持了三、四十秒,殭屍馬才漸漸力有不逮,狂奔轉為快步,快步轉為散步,散步轉為停下……

「嘶嘎嘎嘎──」殭屍馬發出詭異的叫聲後倒地不起。

「嗄啊……」我合上眼,插著腰。

事後,廖駿程被人救起,殭屍馬的事廖家都理解,不作追究。

「估唔到會發生咁嘅事情……」廖盛吉憂心忡忡地凝視地面:「果然同自身能力唔相符嘅事物,係唔應該強行觸碰。」

我說回正事:「今次嘅決鬥……」

「係你贏,亞貢。」

「多謝你幫忙。」

「大家咁話。」

推翻齊福皇的勢力再添一員,廖家軍。

說起上來,我像幫那些家族解決麻煩,多過跟他們決鬥。

到底馮覓還留下了多少爛攤子?
四大家族班人都難得嘅均真下
而家正皮都冇加更,點正皮呀

如果你有留意的話,近十個post (其實可能唔止),超過9成的加更都係要有人留言問「幾時加更」之後,within一兩日先至會加

以前加更係自動自覺,而家如果冇人問的話就得過且過,側側膊唔多覺,所以你見而家仲係補緊上上po

而家一個po推一個月先爆,都仲補緊上上po,你就知加更加得幾疏

你可以負皮我,可以唔信我,但呢個係事實,唔信的話自己慢慢碌返近十個po (唔好淨係睇文,睇埋留言,尤其留意加更前幾日的留言),就會見到而家如果冇人屌就唔會有加更
23號墨巴話今個月會補晒文,留名
我都有留意到,但講返轉頭呢邊到加更都係因為課金個邊加先會加,咁有時寫唔切無靈感都無辦法

體諒下慢慢追啦巴打
追完出d幫支線任做支線任咪無引
北區病化部終極boss: 齊褔王
破壞王M成日整爛人地塊田 數埋數埋都有五六次咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞