【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
「無咗最主要嘅獵手黨,同鄉會嘅人海同游擊戰術好湊效,防疫員一時間都突破唔到,所以依場革命需要有個突破口,而突破口就係諸位嘅家族。你哋決定站邊,都好左右到局勢發展……」米田貢認真分析。

廖家公子:「其實乜都唔做,對我哋係最好,就算做……都需要權衡利害,係咪值得做。」

「最重要係我哋對上嘅老頑固,你都知佢哋份人,最唔想有咩改變,暫時家族真正話事嘅始終係佢哋。」候家公子說。

「加上同鄉會話要解放農奴?無咗佢哋,邊個幫我哋耕田養魚。」鄧家公子說出最重點的事情。

「你哋都提出咗幾個疑慮,但我只係想提提大家,今次機會一過就無,如果齊福皇真係捱過今鋪,往後區內實施嘅政策只會越嚟越嚴厲。」

「哈,所以要我哋一齊追求自由平等啊?」候家公子笑了聲。

「我想同各位一齊造王。」米田貢張開雙手。

大家沉默半晌,由鄧家公子開腔:「造你上去?」

「唔係我,係齊福皇嘅十四王子。」

「十四王子……」文家公子思索著:「無聽過。」

「齊福皇咁多仔女,點解偏偏要揀佢?」廖家公子問。

「佢係齊家嘅後人,揀咗佢上位,至少本地人唔會抗拒。其二係我同佢早係相識,以後朝中有人好辦事。」

「但……同鄉會都唔會同意。」

「哈哈哈哈哈,同鄉會從來唔係咩血濃於水嘅組織,不過係一班想爭取共同利益嘅鄉里,到時候新王上任,釋出善意拋少少甜頭已經可以瓦解一大半抵抗勢力。」

「但農奴問題一日唔解決,日後都可能……」文家公子有所忌諱,早晚會再發生相同事情。

「有時候一件事包裝好佢,觀感就唔同哂,我哋自然有辦法解決。齊福皇手段實在太高壓,有時懷柔並施俾對方覺得仲擁有自由同生存空間,先係上上策。」米田貢說。

「假設我哋都同意你,最大問題嚟,點樣說服我哋屋企長老?」鄧家公子說。

米田貢嘻笑:「最簡單嘅傳統,決鬥?」

文家公子以為是什麼大計,頗為失望:「你講笑咩米生,佢哋老人家點打,亦都唔會打。」

「未講完……我係指,係根據佢哋喜好嘅決鬥。」

「你意思係?」鄧家公子皺眉。

「侯家你哋嘅鬥雞生意最賺錢,令尊最重要就係鬥雞。」米田貢指出。

「係……但講到鬥雞,你唔會夠我老豆鬥,佢隻鬥雞唔係講笑。」侯家公子表現出不安。

「唔洗擔心我哋輸,嘻嘻我哋捉咗隻聞風喪膽嘅殺人雞。」

「我哋家族收埋咗隻鬥雞,叫「殭屍雞」,佢好與別不同,你哋真係唔會夠佢鬥。」

「到時就見真章。」米田貢微笑,順便介紹我:「況且我有最好嘅鬥雞訓練師,亞貢。」
「亞貢?唔係打拳嘅咩……」其他人疑慮。

米田貢轉望:「廖家公子你哋家族最鐘意賽馬,係我馬場嘅常客。」

「你想鬥馬?我姪仔幾乎係北部都會區最好嘅騎師,隻馬都係好特別嘅純種馬。」廖家公子都覺得米田貢勝面不大。

「問題不大,我有全港最好嘅騎士──亞貢。」米田貢又介紹我一次。

「又係佢?」

「哈哈哈,佢擅長嘅嘢有好多。文家公子!令堂好似話係區內嘅麻雀神?」

「諗都唔好諗,同我阿媽鬥打牌簡直不自量力……佢打咁耐牌幾乎未輸過錢。」文家公子勸米田貢不要多想。

「咁啱,我嘅亞貢都係打牌高手,可以挑戰下。」米田貢說。

「打麻雀都扯上我……」我有些愕然。

「最後係鄧家,你哋經營嘅競技鬥獸場好似係新興嘅娛樂產業?」

「嗯,大部份動物都係喺落馬洲站,出錢搵人上大陸捉落嚟。」

「亞貢會直接打爆關。」米田貢指著他說。

「我諗難啲米生,我哋有百獸之王坐鎮。」鄧家公子輕蔑地托眼鏡。

「對於「決鬥」呢個傳統規矩,大家意下如何?相反如果我輸咗,就接受你哋出嘅對等條件。」

四家公子對望一眼,異口同聲地說:

「同意。」
慈善雀王大賽
M牌品好唔好?
一睇就知又諗住鯨歌出千
打牌唔使叻嘅,用鯨歌就得
一次又接多幾個支線任務
好快搞掂
輕輕一推~
叫我哋換成統一白色嘅衫做記認,派人出去斬嗰班農奴。
好想知道迪迪尼嗰幾條友係咩人嚟 定係病者嚟
Pushpushpush
白衣人
蜜穴:一嚟就4項支線,我屌
我睇緊啲乜嘢
標題仲好意思叫做休養生息

舟車勞動入到嚟北部,都冇得抖下,就要即刻多咗四個支線任務
魔瞳會唔會都有what if外傳
魔瞳?
「咁各位安坐家中,等候我同亞貢嘅嚟臨啦。」米田貢拍拍掌:「上菜。」

廚師麥里佐推餐車過來,放一籠籠的點心上桌。

蒸籠逐一打開,分別有燒賣、蝦餃、炸蝦卷、牛肉球、牛肉腸粉、叉燒包和菜苗餃。

「居然係點心……」四位公子都很錯愕。

「好耐無食過呢?」米田貢彈響手指,讓下人沖茶:「整壺香片。」

「真係好耐好耐無食過……」候家公子唾棄分泌旺盛,頻頻地吞喉。

「我身為最大嘅糧食供應商,點可以隨便拎啲原型食物嚟敷衍你哋,各位慢慢嘆。」米田貢拿起叉燒包撕成兩半享用。

四家聯會結束後,米田貢給他們送行。

我站在門口看著他們四人的背影,不禁問:「究竟決鬥個規矩係邊個定落嚟……」

「係大家公認嘅傳統,鬼叫我哋依啲地區無法院,喺無律師嘅世界就係咁。」米田貢揚起嘴角,問起別的事:「你都幾醒目啊,成餐半滴紅酒都無飲。」

「啲葡萄酒係用你腳趾踩,我唔多想飲。」

「啱啱望住嗰條友飲用我腳菌釀製嘅精華,佢哋仲要飲到好識品酒咁嘅樣,就覺得好笑。」米田貢真的惡趣滿盈。

「鬥雞、賽馬甚至係乜嘢鬥獸場,我都可能有辦法贏,但係打牌……」我對文家的決鬥有點疑慮。

「你打拳都識,會唔識打牌?」

「兩樣嘢有咩關聯?」
「你學識好快啫。」

「我覺得唯一贏嘅機會,就係瘋狂食雞糊。」

「哥仔,打牌正常最少三番起跳。」米田貢手背拍我胸膛。

「……到時再算。」

「你放心,我會全力協助你嘅,學習鬥雞先?」

「鬥雞都要學?唔係放喺到,由得兩隻雞互打就完?況且我哋隻鬥雞人都識殺,我諗都唔洗點訓練。」

「邊有咁簡單呀,鬥雞好講求一樣嘢……鬥志。」

「鬥志?」

「簡單嚟講就係打氣嘅意思,只要你打氣越激昂,咁你贏面就越高,因為隻雞會為咗你而奮戰。」

「點解我會覺得你好認真咁講廢話……」

「我幾時有呃過你?」

「但隻雞殺我都嚟唔切,會肯為我奮戰?」

「咁係因為佢未當你係主人,依個係大自然嘅法則,弱肉強食。想要支配比你強大嘅生物,你就要擁有令佢臣服嘅力量。」

「即係你叫我去打隻殺人雞?」

「係。」

「你話點就點。」

我前往囚禁著殺人雞的鋼籠中,準備憑赤手空拳應付。

「咯咯……咯……」吃著飼料的殺人雞察覺到我的出現。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞