【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
唔怪得個故咁長,原來留左幾手
墨巴近排多咗出嚟回應下啲病讀
同墨瘋狂交流
墨巴
幾時會講返滿天喺九龍嘅經歷
「明明唔係你第一身經歷,你咁清楚細節。」

「錦綉裡面依啲是是非非,同鄉會混入去嘅其他奸細好易打探到。」伍澤民反客為主,對著我說:「點啊……你都想征服依個地方啊?就算你再打得,憑你一人之力都唔會做到啲咩。」

我無需回答,只需提問:「同鄉會跟你有咩關係?接得唐米呢種高層入境,你背景應該都唔係尋常人。」

「就單純係個前獵手黨成員,但我支持同鄉會,如果你要問原因,就係我想解放農奴,先支持同鄉會。」

「咁錦綉生死未明,你哋同鄉會有咩打算?」

「呵,我大概未蠢到同你講哂同鄉會嘅計劃。」伍澤民拍一拍胸膛,發表豪言:「你想阻止我哋?就算你今日打得低我,後面都只會有更多更多落難南下嘅倖存者,無人會擋得住。」

「我就先假設你講嘅嘢都係真。」我從伍澤民身邊掠過。

既然我身為造王者,應該好好了解各勢力的目標。

蹄鐵扒房中,我跟米田貢談著今日同鄉會的事。

聽罷,米田貢哈哈大笑。

「解放農奴……笑死我啊哈哈哈……」米田貢笑到嗓子聲音都變調。

「笑點係?」我不禁問。

米田貢拿起餐巾隨意抹抹嘴上污跡:「你知唔知當年林肯話要解放黑奴,反對聲音嘅有咩人?」

「南方嘅邦聯?」我就知他不會直接告訴我答案。

「錯,反而係嗰班黑奴本身。」

「出於?」
「一部份出於佢哋俾奴隸主洗腦、一啲驚報復、一啲驚失去經濟依賴,我同你講……依個國家嘅人民奴性都好重好重,有人管住班農奴佢哋會反而覺得生活好穩定。」

「但你唔係話,好多農奴都係同鄉會?」

「佢哋係同鄉會!但你試叫佢哋一齊拎住武器去玩推翻?至少有超過一半農奴即刻唔認自己係同鄉會成員哈哈哈哈……」米田貢握起吃精光的豬寸骨,當作魔法棒揮劃著空氣:「佢哋只係同鄉會,唔係軍隊,大部份人入會只係為貪圖同鄉會嘅福利,大家同聲同氣有個圈子可以埋堆。一塊農田上面,永遠有三分一人係會做嘢、有三分一人係唔做嘢。」

「剩低嗰三分一?」

「阻住人做嘢。」

米田貢見解確實不俗,我大概也高估了人的合作性,同鄉會性質偏向互相幫助,而不是滿腔熱血的推翻誰誰誰。

米田貢見我深思當中,主動發問:「你揀緊推邊個勢力上王座?」

「以你眼光,你有推薦?定係要我推你。」

「我比較鐘意喺背後享受人生,但如果你問我有冇人選……」米田貢一張意味深長的微笑對著我:「我一早介紹過你。」

「十四王子?」

米田貢挑一下眼:「我覺得佢唔錯。」

「咁樣都只係俾返齊福皇嘅後代繼承,變化不大。」

「相對其他幾家勢力嚟講,我真係寧願揀返齊家後人。」

「不如你講埋其他幾大家族。」

「鄧家、文家、廖家、侯家,北部都會區四大傳統圍村家族,嗰啲咩黑曼巴家族都只係後期加入。」

「講關於佢哋嘅嚟聽下。」

「亞貢,我成日咁樣白白講情報你聽,真係唔係幾抵。」米田貢突然輕撫我的手背:「話就話你係我嘅掌上明珠。」

我把手收起:「……」
「嘿,你唔好一副當咗我係同性戀咁嘅樣,見你一直對女人無興趣,我以為你係同性戀先試下你啫。」米田貢雙手交握,一副正經:「而且我早就有自己意中人。」

「真係未見過。」

「佢皮膚雪白,毛髮飄逸,而且有條大長腿,有機會嘅話你會遇到。」米田貢察覺自己說遠了,立馬說回正題:「係啦,你想知四大家族嘅事?你幫我做樣嘢就得。」

「殺人放火除外。」我先說好。

「我想你幫我捉隻雞返嚟,話哂一年一度嘅鬥雞盃就快開始。」這種差事真的意想不到。

「……雞?」

米田貢饒有興趣的望來:「有冇玩過鬥雞?」

「聽過,無玩。」

「咁你真係要試下啦,依到其實除咗拳賽,鬥雞比賽都好多人捧場。」

「食都唔夠食仲拎嚟鬥……」

「講起就火滾!上個月有條友偷咗我隻「雞中之霸」斬嚟食,搞到我無咗隻鬥雞參加比賽……」

「雞中之霸係你隻鬥雞嘅名?」

「嗯,品種係康保雞嚟。」

「要捉隻新雞唔難,我諗你雞舍都大把。」

「其實好難。」米田貢轉身面向我,比手說明:「鬥雞嘅性別首先要係公,頭小而直、眼深皮厚、腳大而直、雞距發達,再要經歷長時間訓練,累積實戰經驗……」

「一時三刻我好難幫你搵隻符合你條件嘅雞出嚟。」

米田貢揚嘴:「唔需要勞煩你搵,我一早有情報,有個地方有隻好恐怖嘅「殺人雞」出沒……聽聞隻雞,係某個倖存者受金主委託喺大陸搵落嚟,點不知隻雞一落嚟就殺咗個倖存者然後逃之夭夭,所以隻「殺人雞」長時間喺外面流落緊,有幾個倖存者嘗試過捉佢,結果都係俾隻雞殺咗。」

「聽落似故仔多。」對於懂得殺人的雞我抱有疑惑。

「我從來無呃過你。」

「出沒位置?」

「大約係古洞鐵坑村嗰帶。」

「個地方咁大,你玩我?」

「呢樣你定,母雞叫聲係可以吸引公雞,你帶住隻母雞去應該會有發現。」米田貢給我舉大姆指。
M好耐冇做過支線
雞都會受感染而進化
病雞
mon hunt
課金好緊火
佢皮膚雪白,毛髮飄逸,而且有條大長腿,有機會嘅話你會遇到

佢得番一隻腳?
仲要無話係女人黎
懷疑係馬
其實m 依家仲有幾多年命?
搵隻馬容易呀,搵個繡球難呀
韓湘
病雞
「依家嘅你嘎嘎哞……殺我……唔死嘎。」陀蘭食指指住我:「去搵方法!否則……日後、換……你哋……全部死。」

定係課金嗰邊係有打2日
可能啲讀者睇錯 以為後日
10年內
Thx 墨爸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞