【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
值一億係學分??佢過往嘅價值對依家呢個時代重要咩?
姐係聯儲局粒1trilion幣
話說條魚去咗邊
要有人認佢先有用
Ching 有料
邊清得晒 只係清咗個國度上面嘅存在 連南區都未清晒
想睇清場嘅畫面
好爽
叫勢力M唔好退休
「理論上係,但都係經過校董會討論,先可以提高債務上限。」

「結果都係浪費時間。」我說。

「你講得無錯……」宋經緯揉揉眼角,不疲倦地解釋:「為咗解決燃眉之急,校長決定私下印製依個面額值一億嘅鉑金硬幣,將佢打入帳簿到解決問題,而鉑金硬幣會喺校董會批准提高債務上限後即時燒燬,唔會流出市場造成通貨膨脹。」

「如果俾人發現會有好嚴重後果。」

「法律問題、信任危機、經濟後果,過到海就係神仙,過唔到就麻煩陸續有嚟……」宋經緯長長嘆一口氣:「結果最唔想嘅事情真係發生咗,有個不明來歷嘅怪盜偷走咗鉑金硬幣,令學校嘅財務記錄留低咗缺口,一旦公開咗出去大學成個管理階層都會玩完,而學生會都開始調查緊依件事,只係差個證據……」

「證據就係塊鉑金硬幣。」硬幣上面的模印只有大學擁有。

「依件事發展到咁,校長唯有向校董會負荊請罪,為咗填好依一億缺口,大家攪盡腦汁,最後所有校董決定親自上門,搵都住喺中文大學嘅李縱馬幫手,係人都知佢係首富嘅私生子,佢收藏住價值一億嘅名錶收藏品。」

「佢唔會咁好死俾隻錶你哋,所以捐錶嘅前提,就係加入校董會做條件。」我大概猜到之後發展。

「嗯,同你講嘅一樣。」

難怪李縱馬年紀輕輕,就當上了校董。

原來是拯救了大學的經濟危機……

「為咗唔俾同樣嘅事發生,大學慢慢淘汰咗貨幣,變咗用智能卡執行交易,利用計算機解決事情。」

「我大概明白,即係塊鉑金硬幣,就係證明校方曾經私下印幣嘅證據,如果俾人公開發現咗,成間大學就會大亂。」我擁有的不單是一億面額的硬幣,更是摧毀一個倖存區的鐵證。

「塊鉑金硬幣係我哋大學嘅黑歷史,原本都遺忘咗好耐,但你今日一提起……令我覺得不安,我先派人去跟蹤你。」

「假如你哋真係可以搵到塊鉑金硬幣,你哋會點做?」

「我哋……當然會即時燒燬佢,唔再留低證據。」

「鉑金硬幣的確唔喺我手,但我知邊個有,不如做個交易?」

「……交易?」

「你哋肯提供醫療資源嘅話,我就幫你問嗰個人,叫佢交出鉑金硬幣。」

「依件事唔係我主任仔決定到……」

「你即管去問下校董會。」
「好,你俾時間我。」

不到半天,校董會凌晨展開緊急會議。

這群年齡最少都六十多歲以上的校董們,可能因為阻到他們的睡眠時間,而特別的焦躁不安。

「各位,佢就係知道鉑金硬幣下落嘅人。」宋經緯介紹著我。

「唔洗介紹,我同佢哋都識識地。」我說。

「嗰塊硬幣點會喺你手上……莫非,你係當時偷幣嘅人?」崇基校董質疑。

「崇基校董你應該未訓醒,我只係知佢下落,唔係持有人。」我重申。

「好……廢話唔好講咁多,交換條件係醫療資源?詳情講嚟聽下。」逸夫校董說。

「港島區嘅病獵協會有堆傷者,我想轉移去你哋中文大學嘅學院到,由你哋去醫治。一嚟無論係你哋醫生定實習生都可以攞到經驗,二嚟可以救到真係有需要嘅人」

「但你應該知醫療服務,係成個病港最昂貴嘅服務。」和聲校董說。

「貴唔貴得過塊鉑金硬幣?」我半帶威脅地說。

校董們無言以對。

「即係依個條件?」李縱馬問。

「無錯,其實對大家都有好處。」不用持續承擔醫療開支,可以大大解決病獵協會的負債問題。

「我哋需要一啲時間討論。」新亞校董說。

「可以。」

於是乎,校董會展開閉門會議,我就在門外等候。

「官僚主義嘅問題真係嚴重。」我對同樣待在外頭的宋經緯開玩笑。
「都無辦法,我哋大學就係主張講程序、講流程、講法律嘅地方,唔容許任何個人主義同民粹,要標準化而且理性。」宋經緯聳一聳肩。

閉門會議直到黎明升起才終於結束,校董會最後九比一票,大比數通過我提出的條件。

果然……

天無絕人之路。

若果我太早發鉑金硬幣,可能就不是換醫療資源,而是別的東西。

我成為了事情的中間人,帶著病獵協會部份傷者上船,前往中文大學接受治療,大大幫輕了病獵協會的重擔。

因為大家都是講信用的人,我也按照承諾把鉑金硬幣交還,在校董會全員和校長的驗證下,確認是真品後他們便以熔爐燒燬,從此世上再無鉑金硬幣,也沒什麼影響到大學管理層的正當性。

不過其實整件事情上仍存在著疑問……

到底,當初偷走鉑金硬幣的怪盜是誰?

偷走之後為什麼要埋藏在無人知曉的地方,而不是公開給學生會當證據?

就在鉑金硬幣被燒燬期間,我無意間發現李縱馬牢牢地盯著我。

我不知那種眼神是什麼含意,但令我感覺好不自然。

也許背後的真相……

遠遠沒我想像中簡單。

但既然我都得到了想要的東西,事情就告一段落吧。

離開大學前,我買了幾卷卡式錄音帶回家,裡面大部份是錄製歌曲,我買的是「卡式帶福袋」,就是說內容隨機全憑抽,他們會給我不同的歌曲。

像陳奕迅的歌曲是特別貴,抽中的話算大獎,抽中《浮誇》等歌曲更是大獎中的大獎。

假如抽中「拾音社」、「天堂鳥」、「Faith」等,就是下等獎,基本上可以把該卡式帶扳斷。

我先放入第一卷抽來的卡式帶到播音機中,然後按下播放。

一段輕快調皮的前奏後,鄭少秋以類似饒舌的聲音唱:「我果次跟個朋友走去日本周圍蒲,佢拍哂心口話過跟佢實有好前途,我話:好好好然後唔知點算好,最好依家即刻走去醫好個肚──」

「發神經。」我抽出卡式帶把它折斷,放入第二卷卡式帶。
像陳奕迅的歌曲是特別貴,抽中的話算大獎,抽中《浮誇》等歌曲更是大獎中的大獎。

E 神
香港料理
以為會抽中草蜢嘅歌
牛肉加蔥花
一起森巴舞~
李縱馬唔係confirm左係李氏個仔?定只係懷疑
唔記得左
米田貢身邊好似冇咩手下
除咗幫佢煮飯個個
而家咁亂 個個都想擔大旗
M走咗 佢唔怕人哋殺佢咩
聽左半個鐘903一切從音樂開始
一聽鄭少秋 我隻貓即刻頂唔順走左去
會唔會係拳願奧米加嘅回生咁樣
李氏嘅人格製制品
我估m會抽中墨巴最鍾意嘅腎仔
港豬幾時出翻場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞