【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
「非常好、非常好,個個都想得到嘅殺人雞,依家就喺我手上。」米田貢雙手負著,看著鐵籠中暴躁的新鬥雞。

「我完成咗你要嘅嘢。」

「亞貢,呢隻雞,其實係關鍵。」米田貢兩睛瞅來。

「關鍵?」

「其實我哋應該宏觀啲,喺王座未被推翻前,其實所有反抗者都係同一陣線。」米田貢表情漫不經心,手指向殺人雞:「四大家族嘅侯家,係特別鐘意鬥雞,鬥雞亦係佢哋旗下最賺錢嘅項目,如果你帶住殺人雞贏到佢哋,我諗佢哋會願意坐低傾傾。」

「同佢哋所有人合作?」

「難道你以為殺死錦綉王,錦綉勢力下嘅人,就唔會有逐鹿中原嘅心態?佢哋同時一樣會動用防疫員,繼續維護成個制度同體系,要對抗到嗰堆防疫員,只可以聯合所有家族,甚至係同鄉會……唔係一兩個個體做到。」米田貢心思細密,晚上影子映落側臉很像位陰謀家。

「到真係事成,聯合完就要分豬肉,佢哋應該唔會支持你推薦嘅十四王子,雖然推十四王子上位,可以安定到錦綉嘅殘餘勢力。」

「人有啲時候,總不免要過河拆橋。」

「你一早諗好計劃?」

「都諗咗陣間,首先要對四大家族投其所好,話哂圍村人係幾排外,一開波就傾合作佢哋肯定唔會理你。」

「侯家鐘意鬥雞,其他人?」

「另外嘅我再講,但如果想喺北部都會區西面行動自如,甚至係同四大家族搞四家聯聚嘅話,首先要搵同鄉會幫手。」

「因為防疫員嘅檢測站太密集?」

「係,類似戰線咁,要靠同鄉會推出去,咁我哋就可以喺西面活動自如,唔受監視同限制,最重要係……同鄉會有個好寶貴嘅資源。」

「你講嘢其實唔洗下下賣關子。」

「地道。」米田貢指一指地面:「佢哋靠住大量嘅農奴幫忙,其實喺北部都會區底下建立咗條,長而深嘅地道,可以話係同迷宮差唔多,他日有地道闖入錦綉內部會好方便。」

「居然連地道都有……」人類的想像力和執行力真的無窮無盡。

「至於點搞掂同鄉會,傾得成反抗嘅事……就睇你造化,亞貢。」

結果到頭來,我還是要前去找伍澤民一次。

羅湖地鐵站。
如常駐紮街站的伍澤民,一看見我就如望見死人般。

「仲搵我做咩啊大老,要講嘅我都講哂……」

「如果你哋想成功推翻錦綉,就要俾我見同鄉會高層。」

「同鄉會自然有自己嘅辦法,唔洗你幫。」

「就靠你哋破破爛爛嘅農具推翻?你哋糧食都唔夠,跑多幾步嘅力都無。」

被說中的伍澤民有點激心,暗暗咬了咬牙,但無法反駁。

「但同我哋合作,你會輕易得多。」

「我真係想知,你背靠住咩家門勢力。」伍澤民稍稍仰顎。

在北部都會區中,很講求家門名號。

「現階段唔能夠同你講,除非時機成熟。」我說。

「咁你叫我點信任你?」

「……」

「但如果你幫我哋同鄉會解決啲麻煩,唔係話唔得……至少可以搏取下我哋嘅信任,係見你身手好先同你講。」

「咩麻煩?」

「幫我哋救出錦朱。」

「你哋嗰位女間諜?」

「係,生要見人,死要見屍,唐米唔想錦朱日後會成為錦綉威脅同鄉會嘅籌碼。」

「你覺得我可以不動聲色咁潛入錦綉,再安然帶個女人出嚟?」我自保可以,但同行人的安全就不能保障。

「唔……」伍澤民沉思一會:「我哋會協助你。」

「點協助?」

「總之我哋有方法帶你入去。」

「地道?」我直說出那個方法。

伍澤民眉頭緊鎖:「你……你點知……」

「我有最好嘅情報員,但你哋有地道點解仲要咁辛苦偷渡入境。」

「你估地道話挖就挖?要用上好多人力血汗,而且我哋有好多都失敗嘅死胡同係挖唔到路。」
我都係揀牙圓
好耐冇睇M係唔同勢力之間周旋
慢慢滲入內部 再推翻一個勢力
間諜M
第幾次?
變咗同呢個post主題「休養生息」好似無乜關係
唔使打杖當休息啦
其他人休養生息
有冇人同我一樣覺得錦朱其實豬咁樣?
太多大大細細既人類勢力 數唔到
只要M睇唔順眼:做前置支線 -> 慢慢入侵 -> byebye
最深刻係幫大本營搞掂D 同埋馴服左公子會
將軍澳個堆邪教都好好睇 想重睇了
「計劃詳情係點,地道咩位置。」

「我哋唔會咁快話你聽地道喺邊,佢係我哋同鄉會重要嘅命脈,我哋有個培訓咗好耐嘅粵曲戲班,你會透過佢哋暗渡陳倉。」

伍澤民為方便講解,直接帶我到洲頭村某間平平無奇的村屋中。

伍澤門用特定的節拍敲響木門,不一會單位大門才打開。

「各位同志好。」伍澤民負著手打招呼。

「伍同志好。」屋內有男有女。

「同志?咩料……」只有我一個愣然。

屋中擺放著大量粵曲道具、服裝、化妝品,拿著劇本圍讀

「依位先生係?」一位女士問。

「會加入行動嘅新同志。」

「哦?臨時加人少見,佢有咩過人之處。」身形魁梧的男子放下手中箱子:「會唔會影響我哋計劃。」

「如果係凡夫俗子嘅話,我唔會臨時加佢入隊,但經我親自驗證……佢唯一特長就係好打得。」

「哥仔點稱呼?」坐在鼓上的英俊男子問。

「我一定要答?」我反問。

伍澤民拍我背部:「做得好,唔好答,我哋都係用假名互相稱呼對方。」

「嗰個女仔叫花旦、大大隻嘅叫花面、啱啱問你咩名嘅叫正生,你嘅稱呼就叫……小丑。」伍澤民給我逐一介紹。

「有冇得……」我欲言又止:「唔叫小丑?」

其實名字什麼的不要緊,反正也是假的。

但叫做小丑,總是有點不自在。

「好啦,你叫武生。」伍澤民發出陣陣訕笑:「其實啲名都係參考自粵劇嘅角色。」
「你哋打算用粵劇戲班混入錦綉花園?」我一眼就看出他們行動大概。

「嗯,睇粵劇算係齊福皇最愛嘅活動,我哋戲班成立表演咗好多年,就係為咗可以有機會接觸齊福皇。」伍澤民說。

「小丑,你唱首《帝女花》嚟聽下先?」正生叫我。

「……」我不作回應。

「唔好意思,武生先啱。」正生笑了笑。

「喂喂,正生,唔好咁大惡意好唔好?」花旦投以不屑目光。

「講下笑啫,武生明嘅,無傷大雅。」

「你哋繼續忙自己嘅,我同武生繼續講解下。」

「假設成功用戲子身份混咗入去,之後點?」

「我哋會有混咗入去嘅內應同你哋接頭,講你哋聽錦珠嘅位置。」

「……你哋到底有幾多卧底喺入面。」

「總之行動目標係營救錦朱,佢全名叫崔錦朱。」

「我扮演嘅角色係?」

「你唔識唱粵劇、唔識用樂器,咁你唯有做不怒自威嗰種角色,我會幫你準備下。」伍澤民拿出一本封塵尋的劇本:「你熟讀佢,背哂對白同動作。」

伍澤民給我的劇本,名為《關公月下釋貂蟬》。

「你講真?」我掀起閱讀。

「你覺得我講緊笑可以即刻行出去。」伍澤民指著門口。

我轉身,面向門口。

伍澤民捉住我的手:「喂!唔准走,你已經知道我哋秘密,場戲點都要演埋落去。」

「幾時會入去錦綉園到。」

「大約三日後係我哋入去例行表演,每次粵劇戲班任務都係將裡面嘅情報偷運出去,只係今次加多個任務救走錦朱。」

「即係話……錦朱行刺齊福皇嘅事,你哋都係靠入面嘅內應獲悉?」
「咁緊係,你點解要問咁蠢嘅問題?」

「只係怕情報錯誤。」

伍澤問不屑地一笑:「情報點會有錯?」

「因為內容實在太仔細,正常情報多少都有啲要估估下嘅地方。」

「咁你就準備入去打探下真偽。」伍澤問拍拍我肩膀:「只要今次你行動成功,同鄉會就會考慮信任你。」

「我有少少好奇,你依個前獵手黨,點解會選擇加入同鄉會。」

「可能係因為我太正氣?我老婆係農奴階級,我唔想自己家人一生一世受人勞役同歧視,今次獵手黨消失,係我哋推翻齊福皇嘅大好機會。」伍澤民打開木門,用鑰匙反鎖:「依三日好好同佢哋相處。」

「武生,你要做嘅角色係關羽啊……」花面左手搶過我劇本查看,右手捏一捏我手臂和肩膀:「幾好,身體有肌肉,應該負擔得住件戲服。」

「關羽係咪應該有把青龍偃月刀?」我開玩笑的說。

「係,會準備把堅嘢俾你。」花面拿出捲尺量度我的身體。

不一會,他便拿出關羽深綠色的戲服給我穿上。

穿上之後還要化妝和貼上長長的鬍鬚,最後手執一把青龍偃月刀,足足重達五十公斤。

「你哋咁多卧底,又周不時入去表演,點解無搵機會殺齊福皇,要到最近先搵女流去刺殺。」我問。

「無十足把握我哋都唔會做,同鄉會之前一直養緊兵,先發規到今時今日嘅規模。」花面答。

穿著戲服耍關刀什麼的,對我來說輕易得很,背熟劇本才是最困難一步。

所以接下來的三天裡,我都全神貫注地熟讀著劇本,學會如何在月光下釋放貂蟬。

到了出演當日,我們的同鄉會粵劇戲班,在多名壯丁的幫助下,搬著大量道具和戲服前去錦綉園。

同鄉會特別為我製作了假的身份證明,方便我通過檢測站。

闊別米埔濕地公園多時,它已經變成了齊福皇的玩樂天地。

觀鳥屋成了一幢幢別緻的閣樓,保留著原有的山水風貌,每個人都身穿古式古香的中國傳統服裝,至於上層的人則酒池肉林。

當一個人坐擁權力巔峰時,是真的可以為所欲為。

哪怕是將整個地區,帶回到封建年代。
武器 +1
扮關二哥諗起呢幕
我係諗起超時空要愛
M有新武器
m想人叫佢做怪物
M for…
小丑
因為內容實在太仔細,正常情報多少都有啲要估估下嘅地方。

在月光下釋放貂蟬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞