【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
有返印象啦係咪豐發現真相
然後上門尋仇
是,之後有提到最尾袁豐好似特登開槍射歪
等左咁耐唔好同我講中左月讀
幻覺嚟,現實係南征輸左中左幻術
幾乎冇一個人信
好想信
但理性話我知一定有伏
當死左算啦,韓湘都係西城會嘅一個引子
西城會篇完都唔好留依個角色啦
好黎好去,西城會完左,佢都無乜推進劇情嘅功能
頭先睇ig見到
即刻諗起病港
好恐怖
我們邊擁抱,步伐邊隨音樂慢慢轉圈。

突然,韓湘停下來,浪漫氛圍一下子變調。

「你……」冰冷的尖銳之物抵在我頸動脈,韓湘神情態度一變:「真係M?」

剛才韓湘假意接近,實際是想埋身試探。

很好,代表她仍有防範的意識。

我坦誠地說:「係我,唔係病童假象。」打從望見韓湘的臉開始,我就立刻集中精神,確認她不是病童產生的幻象。

「佢正常唔應該喺到。」韓湘一副審問的語氣。

「我原本應該喺樹鄉以鷹凶獸嘅狀態沉睡緊,但我已經出咗嚟。」我說出後續事情。

「點出嚟?」

「土凶獸本身有破疣重生嘅能力,我吸收咗佢能力之後一樣,喺裡面重生脫胎換骨。」

「你叫我點信依堆毫無根據嘅內容?」

「你可以問我一啲,關於你嘅事情。」

「我幾時生日?」

「……」我好像未幫過韓湘慶祝生日。

「我著幾號鞋?」韓湘見我答不了,續問第二條。

「唔……」為什麼我對這些事情毫無認知。

「都答唔到?」韓湘再想另一條:「我今年幾歲?」

「呃。」我認識韓湘的時候她好像二十七歲,現在應該……

這些問題如同靈魂拷問,我居然一條都無法答得上。
看來,我要找人證才行。

「一條都答唔到。」韓湘凝視著我,淡然一笑:「睇嚟真係你。」

「嗯?」

「如果係病童腦波產生嘅話,所有幻象都係出自自己個腦,自然咩都答到。」韓湘利用逆向思維尋出真偽。

我靜靜想了想,其後噗一聲笑出來。

我低頭笑著笑著,淚水卻悄悄湧上眼眶。

糟糕了……

本來想著自己克制得住情緒,但依然……

我一手插著腰,一手輕捏著鼻子阻止涕淚流出。

「想喊咪喊。」韓湘直視著我,雙手摟著我:「我都好掛住你。」

「我喺你最傷心嗰陣,唔喺你身邊……」我抬目望向韓湘,抑制的情緒漲紅了臉:「對唔住。」

韓湘低眸淺笑,笑意滿載辛酸:「當時嘅事,我都嘗試放低咗。」

「你瘦咗,整嘢你食。」

韓湘輕笑,點頭。

我拿出家中最好的肉,灑上鹽巴以大火香煎。

燒得外脆內軟後將肉切成一塊塊,配搭洋蔥、蘑茹、青椒和紅椒,以中火再煎一次,最後鋪在熱烘烘的米飯上。

韓湘徒手抓起一塊品嚐:「你廚藝好咗。」
「自己一個住,煮煮下就慣。」

我把整份烤肉飯,捧到韓湘面前。

昨天我還想念著,韓湘何時會回來。

今天她就在面前吃我煮的東西,感覺好不真實。

「你應該想知我去咗邊?」

「嗯……我淨係知袁豐嗰陣打傷你,你就下落不明。」

韓湘放下筷子,眼眸陷入回憶:「嗰陣……我有啲生無可戀,成個人失去咗開心嘅能力,好抗拒成個世界,所以我想搵個地方收埋咗自己,唔想再同人接觸。」

「……」

「離開前我返咗屋企,睇到自己細個同阿爸阿媽喺迪士尼嘅合照……」韓湘苦笑:「我就天真咁諗,會唔會喺嗰到搵得返快樂?」

「迪士尼……我之前有經過嗰到。」追捕李氏直昇機那一次。

「就係嗰次,我嗰到嘅同伴發現到你,我先決定……返嚟睇下。」

「嗰到都有人生活?」

「當我第一次去到迪士尼嗰陣,我好似行屍走肉咁行嚟行去……後嚟遇到一堆喺園內著住迪士尼布偶服嘅人,我諗住係咩癲佬,以為自己死緊。」韓湘抿著嘴:「但佢哋走到我面前,除低咗頭套,我先發現原來佢哋都係患有唐氏綜合症嘅人,佢哋走嚟幫我擦眼淚、抱住我……」

唐氏綜合症,是由21號染色體異常引致的遺傳性症病。

主要特徵有身體發育緩慢、輕度至中度弱智,而且擁有相似的面部特徵,如頭扁、斜眼、扁鼻、口細、舌頭粗及有紋、手指短小、個子普遍較矮小及部份有痴肥傾向。

「可能佢哋智商唔高,所以性格都好樂天,無咩機心,而我每日就喺酒店大堂嗰到彈琴,佢哋就聚埋嚟聽,不經不覺間同佢哋打成一片。」

我提出疑問:「佢哋生存到?周圍都係病者……」唐氏綜合症連自理能力都成問題。

「我都好奇佢哋點樣生存落嚟,後嚟我就發現原來病者對佢哋無咩興趣,依個就係生存落嚟嘅關鍵。」

「即係迪士尼每年嘅煙花……」

「都係佢哋放。」韓湘點點頭。

「我喺嗰到同佢哋生活,慢慢就重拾返快樂,將過去嘅事都放低。我爸爸同媽咪嘅離開……永遠會係我傷口中嘅痛。」低頭的韓湘重新夾起肉和米飯吃,眼角流出一顆梨花至下顎:「但我會生活落去,帶住同佢哋一齊嘅回憶。」

「你仲有我。」我搭住韓湘的手。

韓湘含笑望著我的手:「我就咁消失,係咪好傷心?」

我輕笑:「你話呢。」

我這一天露出的笑容,比以往幾年累積來得都要多。
我到呢刻都覺得係幻覺依然冇辦法相信湘B咁就返左黎
屌牙 啲公仔佬係唐仔
我都係,成件事好唔真實,係咪應該睇多幾更先可以相信佢返咗黎,又或者會唔會佢返咗黎之後又發生啲事情又再分開
如果訓練唐仔殺病者咪屈機 啲病者對佢哋冇興趣
喊咗出嚟
假到咁真,M係咪比天腦屈緊
原來係真
擸埋迪士尼做據點,攻埋成個大嶼山同機場
唐仔邊度搵野食度過病港10年
一定有古惑
一定係有人唔知為乜將唐仔帶過去養住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞