【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
斷!
話時話公子會班友宜家搞緊咩係咪已經放棄咗顛覆國家政權
同你一樣 中學追到出來做嘢
諗起巨人
淨係記得搵M打黑市拳
但唔記得咗一開始點識
唔係三日之後要殺摩羅咩?唔洗理咁嘅
咩三日 黃金48小時呀
一將功成,病獵協會係唔係時候要腐敗下
爭下權,搞下山頭主義,好似以前獵手黨咁
又有新人上位,搞下屎棍先啦
唔係過哂喇咩
想睇吓病獵過多陣會唔會變到咒術高層咁
識時務者為俊傑
公子會冇咗港豬就乜都唔係
大學內戰結束,糧食斷產,搵北部都會區糧食大亨米田共貢援助糧食

米田貢順便參觀大學,期間大學搵M保護米田貢,就係第一次相識
站內中普夾雜,倖存者來自五湖四海。

有的人毫不掩飾的聊著大茶飯,意圖成為惡意倖存者。

等了將近半日,伍澤民咬著個饅頭回來街站。

「唔好意思啊,等咗好耐?今日要送位重要嘅客入倖存區,成個朝早都唔喺到,揀好要嘅偷渡方案未?送你到門口、送你入去、送到指定區域,但講明先,我收得比較貴。」

「三袋米夠唔夠?」

伍澤民蹲下來,打量我臀下的三袋米:「用口幫你都得啊。」

「咩話?」是我聽錯嗎。

「打個比喻啫,打個比喻啫,哈哈。」伍澤民急速澄清,以笑帶過:「唔知點解好似見過你咁。」

「你係見過我,只係我轉咗個造型。」我如實回答。

伍澤民凝視一會,終於認出:「係你!」

「我入正題,我想搵唐米。」

「你想點。」伍澤民鎖眉。

「有嘢想搵同鄉會。」

「搵同鄉會?出面好多人都係同鄉會,你搵佢哋就係。」

「三袋米,換佢位置。」我拍拍米袋。

對末世的人而言,三袋白米價值,就等同三塊金條。
伍澤民顯然有些猶豫,表情中充滿掙扎。

「扮咩好人,反正你都係個會搵客人做誘餌嘅蛇頭,就唔好懶係有職業道德。」

伍澤民聽完我的話,低頭笑了一笑:「好啦好啦……我都無理由同自己作對,我帶你去搵唐米。」

三袋米的價值就簡單找到唐米所在,只要有錢什麼都易解決。

「不過首先都係要諗方法過邊境先,今朝已經喺梧桐河嗰到玩突破,要轉其他位置……」

「唔洗擔心,我有方法可以直接閘口出入。」

「你有我無,我俾防疫員點哂相,一係我俾唐米嘅位置你?你自己去搵佢。」

「唔知點解我有種直覺你呃緊我。」

「哈哈,我咁大個街站擺喺到點呃你。」

「你個街站都係得個易拉架同摺櫈,要走有幾難?」我反問。

「即係你點都要我跟住?」

「咁當然。」

「……但你要搵唐米係咩原因?」伍澤民挲著下顎。

「尊重下客戶私隱。」

「咁約你聽日一點,喺文天祥公園見?我會自己搵方法入去倖存區。」

「你應該唔會甩底?」

「三包米喎,點會甩你底。」伍澤民拍我手臂:「我反驚你甩我底。」

「到時見。」我腳尖塞入最底下的米袋,然後向上一挑。

三包沉甸甸的米袋給挑起,我伸臂抱住把它們置於肩上,帶走離開。

「……」伍澤民暗暗吞喉。

翌日。

我如伍澤民所言,在約定時間到了文天祥公園等候。

這座公園屹立著六米高的文天祥銅像,並掛有「正氣流徽」的長牌坊。

本來公園只有我一個,等著等著終於有個人出現,但他不是伍澤民,而是個尋常的中年男子,身穿棉質農服的他觀賞著文天祥銅像,是觀光客?

等著等著又多一名農民模樣的男人出現,他站在一旁插腰望天,眼睛總是不經意的盯著我。
後來,出現第三個、四個、五個、六、七、八、九個、十個,出現文天祥公園的人數越來越多,到最後有整整一百個人站在我對面,不屑地死死盯著我。

雖然我好早察覺氣氛不對勁,但我特地留下來看看什麼一回事。

他們尚未出手,似乎等待著命令。

「仲唔郁手?」我一直坐在石椅上,等待對方出手:「你哋都湊齊十個人。」

「唔!?」現場全部人都瞧來。

「伍澤民係咪過咗我一棟?」

「都好明顯啦下。」伍澤民抱著手登場:「全部都係我喺勞工中心搵,全部人聽住!邊個打得低佢其中一包米就屬於佢。」

被聘請過來的打手綻放出貪婪目光,每個人都死死的盯住我。

「上次一打一打你唔贏,但對唔住……呢個世界蟻多摟死象先係真理。」

「叫成一百個人嚟,咁睇得起我啊。」我緩緩站起。

「係咩?我無數到喎,見到有人搵工咪叫佢嚟。」伍澤民說。

「打死佢!」伍澤民喊。

一百名打手們一湧而上,如同洪水猛獸襲來。

我也以奔跑的姿態,迎向一百名打手。

兩方要互相碰撞之際,我起跳飛踹踢飛一人,衝入人海敵陣中,刺出化成長戟的手,揮劈化成戰斧的腳,大殺四方。

「呀呀啊!」、「哇呀!呀呀啊!」、「啊啊啊──」、「嗚呀!嘩啊……」、「唔呃呀!」、「嗄嗄啊……」

打手們一個接一個倒下,如同折腳的麻雀。

拳和腳伸來四方八面地伸來,可是力量根本不足為患。

「推佢喇!撲佢喇!拉低佢喇!摟死佢呀!」伍澤民即場指揮。

最前的幾十個人馬上對我擒抱,幾十雙手把我按住。

當技術被人數優勢擊倒,就是讓防守力量發揮的時候。

我擺出陸山泉當初在競技場的防守架式和姿態,準備作出完全防禦,讓打手們自己打成一團。

伍澤民看著我漸漸被人海所淹沒,露出了滿意的笑容。

然而,淹沒時間不到半分鐘,那些堆疊我身上的打手,便開始一個個彈飛出來。

一百名打手,轉眼間只餘下數個。

他們有的不敢前行,有的依然硬著頭皮對我出拳。

「呯」我單手接住打手的拳頭。

其後握緊他的拳頭,反方向扭動對手胳臂。

「噫呀!」打手痛得牙關打顫:「放開我呀……」

「咔噠」扭斷胳臂我才鬆手。

餘下的打手集體衝向我,我解除防禦架式,上前跳起踢出一記神龍擺尾。

「呯──」

五名打手一同被踢飛三米倒地,餘下伍澤民站在地上。
叫做無咗個識捉摸人心嘅領袖

好多時帶領者唔需特別天才,但一定要識揣摸人心
今日有冇加文
想睇足球 應該比較難
終於唔係55M
因為霸體淨係恰到普通人
打100個
佢哋班人都已經入咗權力核心啦,唔使再搞咁多嘢,if you can't beat them join them
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞