【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
有文
搵到可以點死未
麻煩公仔嚟揸乾我
加速度係唔變 但唔代表重量唔會影響落地時間 除非你個環境係真空狀態
估唔到突然變成物理學術台 好得意
s = ut + 1/2 at²
s = 距離
u = 初始速率
t = 時間
當a 加速度 = 10去計
五十層樓的高度大約135米
咁t ≈ 5.2 秒
即係嗰隻肥嘢就用咗5秒跌落最底
呢條公式係適用於uniform acceleration
現實上計埋air resistance既話會耐少少
睇故就咪撚咁認真啦 又唔係咩大bug
原先只係理科人睇唔順眼講返句 點知引咗咁多人
睇故認真睇又有問題?
你理撚得其他人點睇文
唐米唔夠高
討論下姐
「帶路。」我說。

伍澤民對我並不信任,他猶豫好幾秒鐘。

「仲未諗完?防疫員就快殺到。」我可不怕被人捉,自有脫身的方法。

伍澤民重新站起:「跟我嚟。」他抱起唐米,帶著我穿越山林。

要躲過大量防疫員搜捕並非沒有辦法,只是要依賴覆蓋甚廣的綠植,給自己掩藏位置。

伍澤民脫下鴨綠色大衣,露出一身迷彩服,穿著出現到叢林中,簡直如同隱形衣。

「你披住我件大衣,如果唔係你成身白好覺眼。」伍澤民把大衣給我。

防疫員都沿著快景路前去支援,雷厲風行得出動小貨車乘載防疫員。

伍澤民躲在草叢間,靜靜地觀望情況:「你喺邊到搞到依件防護服?」

「啱啱嘅哨崗。」

「聽你口音,本地人?」

「你聽落有少少唔正。」

「因為我以前成日中港兩邊走,但我都係本地人。」

「你係蛇頭?」我直問。

「算……算係。」伍澤民回頭打量我幾眼。

「搵你偷渡真係死,搵自己嘅客做餌。」我揶揄。

伍澤民不屑一哼:「你咩都唔知。」

等防疫員都跑開,伍澤民繼續上路。
我們所行經的大石磨是座山丘,禾草長到人的腰上,我蹲低行走可以躲過防疫員視線。

「邊境防守嚴格咗好多。」我記得以前偷渡,邊境也只有小貓兩三隻。

「你唔知發生咩事?」伍澤民好像知道原因。

「你講下。」

「前排獵手黨唔知出於咩原因,集體失蹤。有人話佢哋俾錦綉王滅口,好多好多原因……但無論點都好,結果都代表住錦綉王旗下嘅打手,都已經唔見哂。」

「然後怕俾人推反,就喺邊境設重防,防止外人入嚟搗亂?」
「你可以咁諗……我以前都係獵手黨,走去問過下舊人,佢哋收到嘅風話獵手黨係集體離家出走。」伍澤民說得沒有錯,而且領頭人是我。

我再問:「佢都靠暴力手段統治咗成個北部都會區咁耐,仲會有反抗勢力?」當作了解北部都會區的政治生態。

「的確……本地人嘅話,好多家族都俾人鎮壓哂,再唔係就被收編。」伍澤民話鋒一轉,神情肅然:「但你,有冇聽過「同鄉會」?」

「無。」

「無?咁你應該唔係經常留喺北部都會區。」

「講唔講得我聽?」就算他不說我都會自己去查。

「一個主要由中國人為主體嘅組織,成員大部份係廣東人,自細睇開三色台嘅劇大,所以好多都識廣東話。呢十年嚟,都不停有上面嘅人走難落嚟香港,但嚟到北部都會區被人當成「農奴」奴役,同鄉會就喺嗰時慢慢組織發展起嚟……」

「你咁樣講,呢個同鄉會似乎唔係單單俾同鄉人互幫互助咁簡單。」

伍澤民忽然停下來:「我只可以幫到你依到,依到係古洞……你靠自己方法生存,以前每條村出面啲檢查站,大部份用嚟擺居多,依家佢哋真係會仔細檢查,祝你好運陌生人。」

我把鴨綠色大衣拋給伍澤民,跟他正式分開。

回復一身防疫員服裝,我接著朝雙魚河鄉村會所前去。

本來雙魚河鄉村會算是邊境之外,但防疫員無端把那裡都納入邊境範圍,使我不得不偷渡潛入。

透過混水摸魚的方式,我穿過公路上一段檢查站,轉了不知多久的路,才正式來到米田貢的領地。

我一走到門口就向其僕人表明身份,然後過不多久就獲放行,把我帶到去見米田貢。

米田貢正在打高爾夫球,球就放在一名平躺地上男子嘟著的嘴巴上。

「啪!」米田貢作出揮打。

平躺男子側身按著頜骨,痛不欲生。

米田貢揮打結束後,轉身望向正前來的我:「我嘅朋友,亞貢。」

我脫下口罩,露出真貌確保他認得我。

「點解每次見你都係玩緊啲變態嗜好。」我不禁問。

「變態?哈哈哈哈,只係玩到無嘢好玩。」米田貢雙手按著球桿撐地:「點啊咩風吹你嚟?又想喺我呢到,拎到咩好處分享俾自己同鄉。」
「我嚟只係完成對某人嘅一個承諾。」

「嗰個人好重要嫁?」

「都幾重要,佢走一走就影響到成個北部都會區嘅形態。」

米田貢是裝傻的聰明人,他立馬會意我在說誰。

「佢係咪想令到北部都會區變得更美好?」米田貢婉轉地問。

「算係。」我答。

米田貢愉悅一笑:「嚟我酒窘到傾。」

環境昏暗的酒窘下,很適合談些不能見光的事。

「亞貢,你飲唔飲酒?」

「會適量飲。」

「我最近迷上咗款特別嘅酒,要俾試下?」

「嗯?」

小小的品酒室中,一位金髮碧眼的妙齡女郎走入,為病港非常少見的外國女性。

「我唔玩女人。」我跟米田貢說。

「佢唔係用嚟玩,哈哈哈。」米田貢卻笑著說:「Olivia,準備下。」

名為奧莉維亞的異國女性坐上品酒室的躺椅,緊接家廚麥里佐現身,戴上丁腈手套輕輕拉開奧莉維亞的手袖,露出一節雪白的玉臂。

麥里佐開始介紹:「依款酒叫做「血釀」,係用健康年輕嘅外國女性血液所即場釀製,產地來源係美國,但混有四分一比利時血統,血液係A型,味道非常甘甜。接下落嚟我會抽取一千毫升血液,分俾兩位各五百毫升,再混合其他材料製作血釀雞尾酒。」

「即係飲血?」我怔住。

「哈哈哈,唔係飲血!」米田貢搖頭大笑:「你當我哋係咩野蠻人,血釀!係叫血釀!嘻嘻嘻……」
割一割隻手就冇咗1公升血
Dr.D 未認真
唔計
補上上po800正評
咁講得即係又要血洗了
虔誠者長啲定病港長啲…

由之前睇虔誠者就諗墨巴想寫長故?用虔誠者來練筆。

而家病港2其實完未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞