【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
之前仲話好似唔知邊個禮拜內會補埋另外3篇what if
「不過摩西唔知去咗邊。」我得尋思另一個方法。

啊,鯨牙大劍。

為了不知藏著什麼的寶箱,我重回到港島區上。

一場來到我不會那麼冷血,不去探望病獵協會的各位。

闊別多月,風景人物都沒什麼變化。

我未加入病獵協會的時候,一樣可以維持運作,我走了都不會有所改變。

跟瑪希談起病獵協會的事,主要都離不開財務問題。

「仲頂到幾耐?」

「我諗兩個月。」瑪希輕咬唇,難以啟齒:「之後可能要中斷部份病獵嘅治療。」

「有冇用我嘅名義向王達尼借錢?」

「佢好多錢投資咗落「王達尼號」到,準備掠空成個南丫島發電廠,無多餘資金借俾我哋……何況佢都幫咗好多。」

「估唔到煩完病者國度問題,依家反而俾醫療開支負債問題煩。」

「至少……我哋仲有得煩下,病者國度唔清除,以後可能就再無機會煩惱。」瑪希所言甚是。

「睇下我有冇辦法幫到你哋。」我拍拍帶來的藏寶島。

「咩嚟?」

「我都想知入面係咩嚟,係喺海底執到。」

「你應該唔係旨望裡面會有金條啊?」

「有金條當然好,鑽石都唔拘。」

瑪希伸手挪動藏寶箱:「唔係幾重,直頭好輕,好似得空氣。」

「畫藏寶圖嗰條友唔會咁大整蠱呱。」

「你打唔開唔到?」

「我今日就係特登嚟拎鯨牙大劍開。」我捧起藏寶箱,轉身離開:「有結果我再同你講。」
病獵教堂。

我徑直走入教堂,長椅上坐著寥寥數名病獵。

我將掛在牆上的鯨牙大劍拿下,並把藏寶箱放好地上,雙手握著大劍向下一揮。

「咚」藏寶箱未有裂開。

我手起刀落,繼續多砍幾下。

「咚、咚、咚、咚、咚、咚、啷──」

藏寶箱給砍開了。

我把鯨牙大劍掛回牆上,彎身打開地上裂開的藏寶箱。

一枚硬幣。

硬幣上印有中文大學的校徽圖案,材質是較為稀有的鉑金。

除此之外,並無特別。

「搵生搵死就係得個爛鬼硬幣?」我得承認非常失望。

我唏噓嘆口氣,帶著鉑金硬幣去找瑪希。

「裡面係依樣嘢。」我把鉑金硬幣拋給瑪希。

瑪希伸手一捉接住硬幣,攤開掌心凝視:「我印象中,香港官方係無印過依種硬幣。」

「可能係收藏幣之類嘅嘢?中大俾遊客買嘅紀念品。」我猜測。

「紀念品唔會特登用鉑金整。」瑪希仔細檢視著鉑金硬幣正反面:「肯定有某種意義,先會用咁珍貴嘅材料去整。」

「可以有咩意義?」

「咁你要問下製造佢嘅人。」瑪希把鉑金硬幣拋回給我。

為了清楚一塊鉑金硬幣背後的來源,特意遠赴中文大學值得嗎?

我不知,但我正乘著船前往。

我當然不是傻子,不會拿著鉑金硬幣周圍問人是什麼來頭,
我主要採用旁敲側擊的方式,去問大學的市民。

「阻你少少時間,我想問下大學有冇發行過官方硬幣?」、「你有冇聽過中大鉑金硬幣?」、「中大有冇出過特別值錢,或者有珍藏價值嘅硬幣?」

大家普遍都答我不清楚,不知道。

我唯有轉去鄭裕彤樓的工商管理學院,問問商科人會否比較清楚。

我找了位職位看上去比較高階的問,他是經濟學系主任──宋經緯。

「鉑金硬幣……」宋經緯眼光變得慎重,表情有點繃緊:「馬克先生,你可唔可以形容下個圖案。」

「中大校徽。」

「所以你手上有塊咁嘅中大鉑金硬幣?」

「唔係我有,只係我見到。」

「邊到見到?」

「你未答我問題。」

「哦……其實,嗰塊係中大絕版嘅珍藏紀念幣。」

「嗯?」

「舊陣時中大管治團隊唔夠錢洗,所以就限量發行咗鉑金硬幣俾人買,每塊都值成一萬蚊,哈哈哈哈,依家過咗咁多年,我諗都升值幾倍,可能值成六、七萬。」宋經緯用港幣的價值告訴我。

「喔……」

「如果馬克先生你手上有,又對收藏硬幣無咩興趣,可以拎出嚟賣喎,我有個朋友專收藏開硬幣,佢可以出高價同你買。」

「我手上無,有我再同你講。」

「好啊,記住搵我。」

走出工商管理學院後,我才掏出暗藏口袋的硬幣:「紀念幣……」

價值幾萬的話不算多,也不算少。

用得著特地製作藏寶圖,再埋到偏遠的孤島海底下嗎,何況那個藏寶箱很堅固,所以我對宋經緯的說法有所保留。

既然來到中文大學,就得探望正讀醫的娃娃。

娃娃正在香港中文大學醫院實習,剛好是工商管理學院的鄰旁。

等她下課後,我直接站在門口等候。

「娃娃。」我喊她。

本來跟朋友聊著天的娃娃立即衝上來:「老師!」

「我特登嚟探你。」

「真係嫁?點解嘅!」

「因為我昆你,只係順便嚟探你。」

「唓,都好。」

「你阿哥公仔佢……」

「我都唔知佢喺邊。」娃娃收起笑容。

關於公仔的事,其實我早從艾匡口中得知。

他變成了癌咒騎士。

一種由多重原發性癌症引致的病變。

起因是公仔當初注射了超級血清,來防止癌王的吞噬。

結果超級血清不停地分裂出細胞,造成癌細胞不停擴散,令公仔渾身患癌。
遲文一推
下午有文
最後好似得一篇白鯨
14皇子 墨巴既14一定有古怪
M唯一在意係咪韓B
永遠支持墨巴
粒幣應該係中大權力之證
算唔算植入式廣告?
「我特登嚟探你。」

「真係嫁?點解嘅!」

「因為我昆你,只係順便嚟探你。」

你好仆街
傳說病港所有資金問題
只要有水中魚出現就可以得到解決
一早知都無動於衷去尋寶揾金幣
癌佬已成condom
m同瑪希有冇唸過如果病者果度清除咗,咁港島區就唔會再有病者,咁病獵協會就唔會再有客,冇客咁病獵協會好快就可以直接執粒
世上再唔需要病獵個陣,係佢哋嘅榮幸
根據艾匡的說法,癌咒騎士不單只有一位。

對於他們動機暫時未明,畢竟當時在病者國度中,要不是公仔及時現身,恐怕我早給首腦的死光燒穿身體。

現時唯一的情報,是癌咒騎士需要攝取生命維生。

就像癌王。

「癌咒騎士團」的事,被病獵協會列為機密。

到底是敵是友,仍要時間查證。

「你下晝有冇節目?」我問娃娃。

「原本會同朋友打橋牌,不過唔去都得。」

「唔阻你,你同朋友玩。」

「真係?你一個嚟大學做咩。」

「調查少少事。」

「吓。」娃娃臉色一變:「又有病者嗰啲啊?」

「查緊呢塊幣嘅價值。」我掏出鉑金硬幣給娃娃看,反正是自己人。

「要唔要我幫你問下朋友?」

「好,有咩消息搵我,但唔好同人講,我有呢塊幣喺手。」

「收到你。」

與娃娃分別後我轉往蝦蝦蝦餐廳,富林比比親自為我做份螃蟹套餐,讓我飽餐一頓。

等到我用膳完畢,富林比比帶著整個餐廳的員工,一字排開站在我面前。

「老闆!」富林比比九十度躬身:「請問你滿唔滿意依一餐?」

「好好食。」我點點頭。

「非常感謝你!」

應該我感謝他才是,世上居然有人願意做免費勞工。

富林比比雖然在我旗下做大廚,但其實我並未付他一分一毫。
「我會再嚟。」我行出蝦蝦蝦餐廳。

大學多的是娛樂節目,可以看音樂劇、話劇、各類運動比賽,反正我時間不怎麼急趕,便打算去逛一逛。

可自我行出餐廳開始,就察覺到有人正跟蹤我。

為查明對方來意,我刻意使用反跟蹤技術,擺脫他的跟蹤。

兩三下功夫,我就不見了蹤影。

戴鴨子帽的不明人發現跟掉我後,顯得有些懊惱,轉往別的地方行,現在換我跟蹤他。

跟了一會,他最終走入伍何曼原樓,並開門走入其中一個單位,該單位門牌寫著「陳李張偵探社」。

偵探社?為什麼要調查我。

或者直接走入去問個清楚最好。

我打開偵探社大門,剛才的鴨子帽男即刻變得驚慌失措,彷彿意料不到。

「做咩跟蹤我?」

「吓……係咪誤會。」

「我只會問多次。」

「你冷靜啲,你係咪認錯人?」

「呯」我直接送他腹部一拳。

「嗚呀!」對方立即痛跪地上。

同樣身在偵探社的另外兩名男子,馬上站起來指著我:「喂喂喂你想點啊。」

我伸出巴掌打向想拉住我的人,掌聲清脆響亮。

第二個我則伸腳把他踹倒,沒花費太多氣力。

我轉身走到門口前,卻不是要離開,而是把門鎖上。

「咔噠」

「你哋唔講清楚嘅話唔洗走。」我拿起一張摺椅,揮落其中一人背部。

「啪!」
「哇呀!」

「救、救命啊──」鴨子帽偵探想去打開窗口求救。

我伸手拉住他肩膀,單手將他扯回來,接著把他的頭按下,塞入塑膠垃圾桶中。

「啊!」被踹了一腳的人拿起釘書機對我揮打,猶如雞蛋擲高牆。

我一手將釘書機奪去,再反手揮打其顎骨。

「嗚……」

三人被打得落花流水,事情原委也好快說出。

原來他們被一位經濟學系主任僱用來調查我,調查用意很明顯,就是鉑金硬幣。

這樣證明了,鉑金硬幣確實不簡單。

應該不是收藏幣,而是有著更巨大的價值。

「嗰個宋經緯仲喺工商管理學院?」我問。

「我哋唔知……」

我親自去找他好了。

我再度前往工商管理院,宋經緯所在的辦公室前。

哪怕是準備下班的女秘書,不停地阻止我進入,我依舊橫行無阻地前行。

一推開門,宋經緯彷彿知道什麼事,愕然變成微笑。

「宋主任,佢拉唔住……」女秘書說。

「得,你出去,我同佢傾。」宋經緯吩咐。

房間餘下我們兩人,宋經緯續說:「睇嚟間偵探社幾無職業道德,爆咗我出嚟。」

「你肯講真話未?」

「如果你手頭上真係有嗰塊幣嘅話,就當我請求你,交佢出嚟。」宋經緯突然走到我面前下跪。

「你跪咩……」

「我求你,交佢出嚟……我誠心跪你。」

「你堂堂都係個經濟學系主任,讀咁多書,為咗少少錢向我下跪?」

「嗰塊硬幣係關乎好多人嘅利害,關乎成個倖存區穩定……」宋經緯頭也貼著地:「所以我懇求你,如果真係喺你手,或者你有任何硬幣消息,請你交俾我哋……」

「你一日唔講出佢嘅價值,我一日都衡量唔到任何事情。」

「塊硬幣真正嘅價值……」宋經緯抬上頭,凝望著我:「值一億。」

我愣住幾秒:「一億?」

「因為佢嘅面值,無花無假值成一億。」宋經緯托一托眼鏡,說出多年前的事:「喺大學成立倖存區頭幾年,大學決策為咗令交易制度潤滑啲,發行咗大學貨幣。」

「但依家唔係用緊智能卡?」

「你聽埋我講……」

「校長每年都會做預算,決定用幾多錢同用喺邊,如果想用嘅錢超出預算就要經校董會討論,先可以借錢。但末日好多突發嘅事情要用到錢,李縱馬未就任前,成間大學就有九個校董,佢哋對借錢睇法成日意見相左……如果要經校董會討論完批出筆錢,到時可能一開始嘅小問題都演變成大問題。」

「繼續。」我盡力理解。

「所以校方又推行咗新政策,容許大學喺一定嘅債務額度裡面自由借錢,唔洗再經校董會討論,等於俾大學開咗張信用卡,到期還錢就得,唔洗再走流程浪費解決問題嘅黃金時間,而呢張信用卡嘅額度就係「債務上限」。」

「如果學校不斷提高「債務上限」,咪即係等同無限借錢?」
補200正評
推 見到呢堆econ 嘢有啲復雜
想問吓清水灣公園位置個問號係咪喺文入面仲未提過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞