【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

——————————————————————————————————————

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說

Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:神傘
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有200正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

推!
Lm
lm
補上上po400正評
臨走前,我邀請:「要唔要跟我一齊行?」

「一齊。」墨語加入隊伍。

我跟墨語說話不多,一起朝上層跑。

「場仗打贏定打輸?」墨語冷不防問。

「贏咗,你哋呢,嚟咗幾耐?」換我問。

「嚟咗唔夠半個鐘,嚟之前瑪希帶住我同墨言處理街頭作亂嘅詭人。」

「班詭人火力裝備點?」

「都係拎住堆爛銅爛鐵,但佢哋見人就殺。」

跑到半路,我們都清楚聽見打鬥的聲音,二話不說便沿著聲音來源跑過去,結果連墨言都遇上。

墨言手握著跟墨語同款的武器,與一名持有高爾夫球棍的酒店經理互相對戰著。

我拿起走廊擺設的青花瓷,往酒店經理頭部擲去。

「啪啦」一聲,被擲破頭的酒店經理分神,墨言揮劍往其頸上一抹。

「倖存區究竟係幾時混入咗咁多詭人……」墨言對著我們說。

「瑪希呢?」墨語問重點。

「我留喺到幫佢頂住,俾佢上去先。」墨言說。

很快地,墨言都加入到我隊伍中,我們三人一同跑上去,打倒擋路的詭人。

三十九樓,天窗廳。

多名的社會上流,被囚禁宴會廳內。

瑪希駐足天窗廳大門外,不敢貿然亂入。

講台上站著一個負手站立的人,他不是誰,正是年青的李鮑金。台下的人質全都坐於座位上,被詭人用武器挾持著。

李鮑金眉開眼笑:「啊,你嚟咗啦,為咗依日我等待咗好耐……」
「你究竟想點?」瑪希直問李鮑金:「釋放無辜嘅人。」

此時,一名衣觀楚楚,配戴斯文眼鏡、留著九一分界髮型的中年男子步出:「睇嚟你哋力保不失,守住咗倖存區。」

瑪希對說話的人既有印象,又有些模糊。

「你係……」瑪希對眼前男人印象漸變得清晰:「你騰虎。」

李騰虎看看手錶:「嗰個男人幾時嚟?我嘅條件應該傳達得好清楚易明。」

「佢唔得閒,等我招呼你哋。」瑪希回覆。

「唔緊要。」李騰虎淡然一笑:「你有事嘅話,佢應該好快會出現。」

話畢,詭人們眼光移至門外的瑪希身上,他們有共識地走過去,準備把瑪希拿下。

「嘰。」詭人笑了一聲,隨即成群衝向瑪希。

瑪希正面迎擊詭人們,一劍一式穿腸破肚。

區區詭人對瑪希根本不足為患,為數十多名詭人好快一一敗陣下來,死在天窗廳的外頭走廊。

砍得灰髮染血的瑪希呼叫廳內的人質:「仲唔走!?」

「走……走唔到,我哋走唔到,張櫈有壓力板,一起身會爆炸。」上流青年滴著黃豆般的大汗。

李鮑金揚起嘴角:「邊有咁易會俾你班友走。」

「李生!明明我哋無得罪你,同你無過節,點解你、點解你要……」珠光寶氣的上流婦女可憐的問。

「無錯啊!我哋係支持你嫁。」一位地中海的上流男士激動得站起:「噫!?」

「呯!!!!!」座椅發生小型爆炸,地中海上流男士當場炸死。

跟他左右鄰座的賓客都受到爆炸衝擊,而導致屁股沒坐好壓力板,緊接著一起爆炸。

短短幾秒間,失去三條人命。

宴會廳中的上流們嚇得驚聲尖叫,但沒一個敢離開自己座位。

「所有人冷靜!」瑪希向人質們喊。
正皮lm
「大聲啲,再叫大聲啲……」李騰虎看得很高興,雙手不停上撥示意聲浪再大點:「哈哈哈哈哈,真係得意……」

「你哋好清楚咁做嘅後果,李氏集團無可能再喺倖存區立足。」瑪希繼續對話,摸索對方意圖:「李騰虎,有人見過你喺病者國度出現,你哋李氏集團到底想達成咩目的……錢你哋有、權你哋唔係無,你哋幾乎擁有哂一切,你哋仲需要乜嘢?」

「好簡單。」李鮑金輕描淡寫地說出追求:「神。」

「……」

「我要成為神。」李鮑金重複一次。

「人唔可能成為神,更無人可以做到神。」瑪希斷言。

李鮑金手指向天:「喺我遇到佢之前,我同你諗法一樣。」

「……」

「老實講,你哋病獵協會其實都有幫助我哋計劃嘅進行。」李鮑金在講台上踱步說明:「記唔記得我曾經委託你哋,捕捉全港島區嘅病童?」

「你!?」瑪希眉目深鎖,洞悉出其真正身份:「你果然唔係李鮑金。」

「無錯,我係你以為死咗嘅人。」李鮑金展露出傲慢地微笑:「李氏。」

「居然轉移咗自己意識落個孫嘅身體……」這些事超出了瑪希的認知。

「終於唔洗做戲。」李氏搖頭苦笑,把故事說下去:「當我意識到世上原來真係有全知全能嘅「上位者」存在後,我就將佢視為我嘅終極目標,因為物質世界再滿足唔到我,我需要……開竅。」

「你口中嘅上位者係?」

「上位者佢既非善良,亦非邪惡,一百個人有一百種叫法……」李氏隨隨便便就說出幾個稱呼:「天環神、不可名狀、衪……」

「天腦。」瑪希說出其中一個。

李氏笑一笑,指指自己腦袋:「佢確實係全知全能,但可能出於某啲原因,無辦法直接插手地上面嘅事情,所以需要一個人類作為「容器」。可惜啊……正常人類係無可能完全承受到佢浩瀚無垠嘅精神容量。」

瑪希漸漸明瞭李氏背後的圖謀:「所以你就委託病獵協會大量捕捉腦部神經發達嘅病童,研究點樣增強自己精神力量。」

「都估啱一半,不過瓶頸位好快出現咗。以人類今時今日對腦神經學嘅研究,就算我集結當時喺末日死剩嘅腦科專家權威,都無可能會研究出啲咩有價值嘅嘢出嚟……始終要劍走偏鋒。」李氏像炫耀一樣,訴說自己的成功:「我哋需要智商極高嘅病腦,去推動我哋嘅研究,不過當時聽你哋病獵協會講,話病腦係極罕見嘅存在?所以得返一個方法,自己郁手感染腦神經科專家,令佢哋成為病腦提高智慧。」
留名
Lm
Lm
出文機器
Lm
硬喺覺得呢個標題好似用過
【休養生息】《病港II》(11)
https://lih.kg/2194037
摩擦力
lm
記憶力
「你騰虎」墨巴係咪用語音
個標題係休養生息,冇提到李家,睇嚟首富應該好快收皮
我愛墨巴!我愛黎明!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞