【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
有冇課金既巴打係後面係見到韓湘架
掛住公子會
由(64)去大西北前開始無睇

想問個序完未? 想開始追番又唔想吊癮
完左,宜家講到公子會導彈唔用黎炸病者國度,會用嚟改裝做火箭比幾個特種病獵上月球同天腦打最終戰。包括m, 尖銳之子,狼人葉青茶,陀蘭同埋車正寅。
最近游開水,差唔多次次都見到條友喺水入面轉,轉足兩個鐘,懷疑佢練緊鯨旋
開首前奏慵懶,調子非常慢。

僅僅重複著「You are my everything」,聲音敏感細膩。

無論悲傷或是幸福的畫面,都會一一湧上腦海。

我望一望卡式帶上的歌名,是「The Black Skirts」的《EVERYTHING》,歌詞字句單調,恰恰證明每字每句的純粹。

聽著聽著我不自覺閉上眼,享受著優美的旋律,嗓子哼唱著。

一播放到稍為高音的地方,我喉嚨卻忽然卡住,像脖子被捏住。

看來……過度使用鯨歌帶來的損害,終究浮現了。

為改善爛嗓子的情況,我前去探訪艾寶琳倖存區教唱歌的柳老師,看看他能否指點我一二。

「喂,好耐無見啊。」柳老師很快認出我,開門給我進入:「我記得之前教過你唱高音。」

「我最近發現自己唱唔到高音。」我有話直說。

「你意思係上唔到個音?」

「有魚骨噎住咁。」

「哦……但如果你唔係長期飆高音,喉嚨應該都唔會咁快玩爛,你又唔係職業歌手……你係咪成日用到個聲帶好緊,好似要撕裂、刺痛咁,但都繼續用?」

「某啲情況下我係要維持高音好耐,嗰陣就會有呢種感覺。」

柳老師整副表情不樂觀地皺起:「哎喲,你可能用得太密,搞到爛聲,擺到明聲帶受損。」

「受損?但我仲講到嘢,只係唱唔到高音。」

「唱唔到高音只係先兆,你喉嚨附近肌肉會唔會有時好緊?」柳老師繼續詢問病情。

「周不時。」

「你要唔要報我個課程,我可以教你「科學發聲」。」

「科學發聲?」

「科學發聲即係對唇齒舌牙腭、咽喉、胸廓、腰腹同呼吸方式進行科學系統嘅訓練。打鐵都需要自身硬,好似你依種毫無天賦嘅人想擁有高音,係需要付出好大好大嘅努力,要有唔傷喉嚨嘅技巧,都要形成相對嘅肌肉記憶。」
「課程幾貴?」

「大約五百艾幣一堂。」

「哇。」我吃驚。

「哇,好抵呢!?」柳老師自說自答:「係啊!你唔報就走寶啦。」

「學費我俾得起,可唔可以驗證下你實力先?」

「光線引我再往前右──!岸邊伸出一對手──!」柳老師即場展示高音。

我仍然考慮當中:「唔……可以試下堂先?」

「當然可以,咁啱我有個學生陣間嚟學唱歌,你就喺隔離旁下聽?」

「好。」

柳老師的下位學生不久後後便到來,萬萬沒想到是一位老熟人。

「嗨,柳老師。」貴華身穿歐洲官廷白色燕尾服上課。

「貴華,入嚟啊。」柳老師給他開門。

貴華一進來看見我,馬上整理胸前的荷花邊:「依位係?」

「佢係你未入門嘅師弟,嚟試堂嘅,你作為師兄今日好好展示下自己歌喉佢聽。」柳老師說。

「幸會幸會。」貴華似乎不認得我,主動跟我握手。

「你好。」我握一握他的手。

真是同人不同命,我這十年來在外面打生打死,甚至南征戰爭都打完,貴華依然是一副不務正業的樣子。

柳老師拿出一個儲錢箱:「嗱,開始唱歌前,都想貴華你累積下啲善良,善良嘅人唱嘅歌先好聽嘅。」箱字上寫著「人人有歌唱」五隻字。

「咩嚟?」我好奇問。

貴華掏出幾張艾幣鈔票,塞入到儲錢箱中:「喔,柳老師佢致力成立一個人人有歌唱嘅世界,所有捐款都用作成立柳柳合唱團,教導倖存區嘅小朋友唱歌,音樂係可以影響一個小朋友嘅未來,可以帶嚟愛同美,師弟你都捐少少?」

「我……我下次再捐,帶唔夠錢。」
「其實呢啲都係心意嚟啫哈哈。」柳老師收起儲錢箱,拍拍貴華肩膀:「貴華,我代表所有兒童多謝你,」

「我哋今日學唱咩啊柳老師?」

「你想唱咩啊?」

「《耿耿於懷》!」

「好,我幫你彈。」柳老師開始為他伴奏。

前奏的琴聲響起時,貴華合上眼睛自言自語:「依首歌係送俾你貝果少女,大概每個人……都會有個忘記唔到嘅白月光。」

「你,最近還好嗎?尚愛看少女漫畫嗎?最近,近乎沒露面,你有新對象嗎……真想帶你去見見剛識到的她,我想聽你意見,這算是病吧,為何無論我願意怎樣試,怎樣也,不可一樣愛慕她!」

貴華的歌聲不能說沒有技巧,只能說全是感情。

「我,有時仍很怕……路過你那從前的家,往事,若然未落幕,再掀起有害嗎,真想帶你見見我剛識到的她,我想聽你意見這算是病吧。」

不過恰恰聲音滿載情感,居然令我腦海產生出畫面。

聯想起……

我也一直所耿耿於懷的人。

「耿耿於懷從前的愛!」貴華投入全部情感,整張臉孔對著我演唱彷彿責罵:「從沒有!振作過!痛了再痛也應該!」

我不自覺跟著唸唱:「往事卻似斷箭,還剩下在體內若懷內,放滿對你的愛……」

害怕一直也再沒法戀愛。

「嗄。」演唱完畢後,貴華呼出口氣。

「完美、完美、非常完美。」柳老師不停拍手掌讚賞:「貴華,以你嘅智力程度嚟講,唱得非常好。」

「師弟,你聽到入哂神?」貴華大喜。

我搖一搖頭,搖走腦中的畫面。
水中魚!
想問下有冇課金讀者成日俾個網自行log out
遲啲搞永遠唔log out
今日呢篇係咩事架
貴華笑到最後
依個好笑
今次又有咩好嘢益佢
柳老師
最尾m吸收咗天腦既能量穿越咗去無病者既平行世界上連登寫故
柳老師仲生存到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞