【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
見到之前嘅m就諗起赤時
好似話課金係快122篇

應該仲有排先完
課金嗰邊仲未完?
虔誠者字數淨係同病港二目前為止比都已經少十倍
本身都唔係話墨說,只係物理角度講下 之後有人討論啫
同埋唔知點解睇故唔洗認真,寫故嘅都係認真寫
所以究竟深圳嗰邊依家係咩情況?
緊接著另一名穿毛衣的男子謹慎地出來,快步穿過窄橋跟到平頭男子身後。

唐米:
條變態佬
點解睇到4大家族同14王子我會聯想到hunter仲未落船
「係,殺病者對你有咩好處?反正成個香港都唔返。只要你起好幅牆隔絕病者,你唔搞佢,佢哋大部份時間都唔會搞你。」

睇嚟成個北區嘅人需要病者嘅震撼教育先會醒
有無師兄由中一追病港1追到大學畢業都未完病港2?
小心變種做吸血鬼
血釀唔會夠飲
米田共同m點識
唔記得咗
要首腦個石鬼面
有可能咩
病港1 2017 定18 出㗎喎
神童跳班
我由中學追到依家出黎做野
個結局可能要好似海賊咁等人燒比我
終於喺penana由病港1追到免費live
你用咗幾耐時間?
「你諗法係?」

「搵同鄉會唔錯嘅,但佢哋嘅幹部通常死好快,因為錦綉王下令防疫員一捉到佢哋就當場處決,收到風佢哋有個新負責人……叫唐米,你可以跟住呢條線索去搵下。」

「唐米……」

米田貢察覺出情況:「你好似好驚訝?」

「我無幾耐前邊境先遇到呢個人,有個叫伍澤民嘅男人負責運佢入嚟。」難怪會用那麼多倖存者做誘餌,原來叫唐米的傢伙是同鄉會幹部重要人物。

「呵呵呵,你想遇到同鄉會嘅人,可以直接去羅湖站,大把上面落嚟嘅倖存者滯留喺嗰到……」

「如果依件事你肯提供幫助俾我,對你都有利可圖。」

「我俾咁多料你都未算幫?哈哈哈哈。」

「至少俾個方法我可以自由出入倖存區,依家到到都係檢查站。」

「方法唔係無嘅,只係值唔值……」米田貢走向奧莉維亞,揪起她的手臂朝輸血針管插入的位置吸吮起來。

「啊……唔唔啊……」奧莉維亞表情有些痛苦。

「嗄!你好彩。」米田貢吸得滿嘴鮮血:「我有張行商證,係錦綉當局專發俾認可嘅商人,俾我哋用嚟喺各地貿易行商,有咗佢基本上你可以自由出入,但張證件就好珍貴……」

「……」我有不好的預感。

「哈哈哈,我哋咁老友,唔係下下都要講利益嘅,但係……」

「只要任何事後面有句「但係」,即係前面嘅說話都係廢話。」我忍不住插口。

「嘻,咁我唔講住。」

如是者,米田貢把價值連城的行商值交到我手,讓我變成商賈的身份。

要殺一個人好容易,但如果真的不顧後果,想著殺完了事,就得承受緊接而來的結果。

米田貢說話雖然婉轉,但幾乎直白地告訴我,如果我就這麼殺掉錦綉王,必然會引起一場腥風血雨的內戰,每個人都會為了王位爭崩頭。

這樣的結果,不是我想要。
我要的,只有錦綉王的命。

而且事先做好鋪橋搭路的工作,都有利日後病獵勢力紮根此地。

南征戰爭結束,只是一小步的勝利。

日後諸如癌王、魔羅、天腦等,都不是一小撮人對付得到。

我問米田貢要了架木製推車,擺放數包米做掩飾到邊境。

「袋定幾件茶果。」米家的倉庫管理員提醒我:「有嘢俾佢哋,過關容易好多。」

「唔該你。」

我換上商賈的服裝,戴頂小圓帽,紮個馬尾髮,推著一車米獨自前去邊境地帶。

「證件。」防疫員攤開手。

我把行商證交出:「唔該。」

他們除了核對行商證是否屬實,還會檢查推車上的商品。

「自己一個出去?好危險喎。」防疫員查問我幾句。

「我習慣自己出去。」我給出茶果。

防疫員一手接過茶果,一手將行商證交還給我:「各位,有點心食。」

只有吃的,防疫員們就好說話。

「小心俾人打劫啊。」防疫員不忘提醒我。

我推著木車穿過雙魚河來到羅湖站下,鄰近有些破舊村屋,都住滿著人。

當我走入羅湖站後,馬上就嗅出陣陣異味,氣味比港島人要強烈,特別是尿餲味,公廁甚稱災難現場。

如果港島人最低限度是一個月洗澡一次,那麼羅湖站的人應該一年都洗不到一次。

我才肩負著米袋進入站中,滯留站內的人個個目光如鼠盯著我看,不一會更跟著我行跟著我走,一副明擺著準備搶你的樣子。

他們站內也有人席地而坐販賣物品,但當然比不上我肩上用來填飽肚子的一包包米。

「哥仔,可唔可以俾一碗仔米我?」一位鼻偃齒露的老頭走來問我。

漸漸地站內有一群人跟著我走,懵然不知的以為我是來派米。

接近過境大橋的位置,比較多人組隊準備北上搜括物資。
另外,有些蛇頭像旅行社般駐店,給倖存者報名帶他們偷渡入倖存區。

「我準備派第一包米,你哋答我問題就得。」我向跟隨身後的倖存者說:「我想喺到搵個人。」

「好好好好好……」大家眼睛都發光了。

「有冇人識伍澤民?」

沒有人能第一時間答出,反而問我特徵之類。

「著鴨綠大衣,迷彩衫褲,平頭嘅。」我說出特徵。

這麼一說馬上幾個人答出,都說他是某攤位的蛇頭,並給我指明了路。

「俾我俾我!我答嫁。」、「我答先啊!」、「我都有份答喎。」大家爭先恐後,越來越激動。

我扔下其中一袋米到地上:「呢包米俾你哋,你哋自己慢慢搶。」

米袋一落地,本來圍著我的倖存者即如喪屍般,彎身去搶奪那袋米。受各方的拉扯下,米袋最終給撕開,雪白的米粒飛灑出來,大家瘋了般搶米。

本來一旁看戲的倖存者,都紛紛加入搶米行列,發生小規模的騷動。

我來到大家指出的攤位,那裡更像個推銷員的街站,放著個易拉架,上面寫有不同偷渡的方案,由貴價同平價都有,不過他本人不在。

一旁街站的蛇頭突然跟我搭話:「係咪想入境?我個方案唔錯嫁,可以睇下我喎,有唔少成功案例。」

「唔洗,我等佢。」我把剩下的三袋米扔落地,當成是矮椅子坐。

「唔怕同你講,依條友前獵手嚟……信唔過。」那名蛇頭偷偷低聲跟我說:「咪話我唔提你,你拎住三包米周圍走好搶眼嫁,依到站內啲人唔敢亂嚟,出到去就危險喇,你叫我丁哥就得。」

「多謝關心。」

「咦,你有啲眼熟。」蛇頭打量著我。

他這麼一說,我不得不仔細看看蛇頭的臉。

他是……

早前在尖鼻咀被葉青茶釋放的老男人。

差不多一天過去,時間悄悄來到黃昏時分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞