【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
開頭出大病獵係十二大病獵,上面十一個加埋雲梨
聶一凜七個係早期啲,南征輸留咗係車廠,個時大病獵之首雲梨都未咁強
其實我更加想睇一日一隻病者剷哂佢多過人類鬥爭
一定係雲梨同蕭梵
Lm
依兩條友個定位 就好似火影入面木葉村看門口果兩個忍者咁
已經下意識當咗佢哋係病獵大師
我反而停喺當初定位你下篇睇到升上大病獵嘅人都會有佢地仲係當初咁屎嘅感覺
起碼佢地可以有心目嘅死法
萬年敵人Dr. D去咗邊
病者俾人類知道能力情報 = 已經輸一半
萬能工具人
聶一凜係大病獵

姜河冥 范世京 元蒼 石在陽 竹三草 係南征部隊教官

病獵協會另外兩個分支=南征部隊+叛獵
「南征部隊同叛獵嘅人計唔計?」富馬史問。

「唔計,佢哋算係病獵協會分支,有專責嘅事務。」瑪希雙手交握。

「馬爾斯。」我說出無可爭議的人選。

「同意。」大家異口同聲。

「好,除咗馬爾斯仲有冇?」

「霖仔,戴卓霖啊,個傻仔唔要命咁救我出嚟,好值得升職……」劉吉像個提攜孫兒的老人家。

「佢原本係病獵,咁就升佢做資深病獵。」瑪希點一點頭。

「東門、西門同中門?」薛墊仁語氣平和地推薦:「嗰陣我同佢哋喺攻城塔上面,佢哋遠距離射死唔少大殺傷力病者,減低大部隊傷亡。」

「如果三揀一?薛仔,邊個最出色。」瑪希問。

「中門,因為主要由佢負責指揮分配其他四門嘅射擊目標。」

「好……中門,既然有指揮能力,都升佢做大病獵。」瑪希攤開手掌索要:「俾多個名嚟。」

「係咪仲有幾個飲咗湯藥嘅特種病獵?聽講佢哋都幾大貢獻……」蒙柯亞提起特種病獵。

「朱朗峰、車正寅……仲有聽聞嗰個狼人就係葉青茶?佢哋三個的確好大貢獻,但係特種病獵副作用係性情不定,就算戰力超群都唔適合做大病獵。」我親自否決。

「都好似係得咁多……」博海德挲著下巴,忽發奇想:「墨言同墨語呢?」

「佢兩個無參與到南征戰爭,長期都留喺病獵協會負責保護我安全,就咁升佢哋唔係幾好,我唔想偏袒佢兩個……」瑪希相當公私分明。

「咁其實佢兩個實力係點?」我不禁好奇起來。

我印象中,見他們展示身手的次數寥寥無幾。

「佢兩個係有潛質,但可能需要啲試驗。」瑪希如此評價。

「咁瑪希會長不如你搵新嘅護衛,調佢兩個出嚟跑任務?」博海德提議。

「嗯……我會同佢哋講講。」

我問:「博海德,你嘅病獵教科書編寫好未?」
「都差唔多完成。」

「遲下印份副本留喺協會,我哋未來會用到。」

「收到,M會長。」

「所以我哋病獵協會下個十年,就係作育英才?」富馬史說。

「依個係長遠嘅計劃,短期計劃係要配合合眾國政府登島,南丫島。」

另一邊廂,因為鄭浩波的犧牲,全合國眾最大的海洋產業集團「南洋十字商會」群龍無首,其家族後人都沒有能力接管這麼龐大的企業。有見是個不可多得的良機,王達尼以無法拒絕的金額,說服鄭浩波的子女賣出全數股權,成為集團新的話事人。

他出任董事長後第一件事,是讓「南洋十字商會」製作一艘巨型的輪船,其名為──「王達尼號」,輪船主要用作日後搬運南丫島的煤炭資源。

其後李氏於倖存區內的食品、養殖、加工、能源、酒店、地產、零售、基建、新聞等,都正式國有化,收歸國有。

曾經富可敵國的李氏家族,就這麼一去不返。

接管和整頓這麼龐大的一家企業,需要不少心力和時間,這段時間王達尼便專注在該事務上,並讓倖存區日常重回正軌。

三個月後。

戰爭中受輕傷的病獵已重返工作崗位,受重傷的病獵情況已穩定下來。

病獵的傷癒率不算理想,因為後續的傷口感染問題,是最大的致命因素。

我分別跟幾位高層,談了談未來的去向。

秦狩願意繼續擔當南征部隊的將軍,范世京、元蒼和聶一凜會繼續協助,至於姜河冥因受傷不輕,暫時不考慮上前線工作。

有次偶然碰著來去無蹤的蕭梵,他自己不打算再領導叛獵組織,一來這幾年他留下了大傷痛,二來南征戰爭的目標經已完成,他再沒有執著下去的理由。

「咁你之後有冇地方去?無嘅話可以留喺協會幫手。」我誠意邀請。
「我會自己一個出去行下。」蕭梵說得輕描淡寫,不帶一片雲彩的離去:「行到悶可能會返嚟。」

至於陸山泉他斷臂的傷勢未康復,雖然掛念農村耕地的生活,但暫時只好留在港島區上,而旗下的獵手似乎更喜歡留在市區。

等到大部份病獵可以出院,病獵協會上下都安頓後,我們舉辦了一場簡單隆重的追悼會,開放聖保祿修院供民眾哀悼和致敬。

前來的市民比想像中多,他們放下鮮花就默默離去。

特別是陳一劍,很多後輩都依依不捨他。

這段休養的期,大家都放了個悠長的假期。

病獵協會派發了花紅給大家吃喝玩樂,不時組團結伴外出。

如遊戲機中心,我和陸山泉一起聯機在街霸中對決。

因為陸山泉右手用不到,而且對遊戲機操作一曉不通,經常被我完美壓制著。

賴桑、奎斯、尼娜會跟我一起打麻雀。不知原因是什麼,賴桑永遠能贏我們三家……你們知道嗎?

瑪希的話,自然跟她去小酒館。

很多時候我們一瓶酒,就可以暢談整個晚上。

病港中的娛樂消耗,就是以上種種的活動。

南華體育會保齡球場。

「呯」全中。

陸山泉左手握著保齡球,向前扔出就完美打掉所有瓶子。

我跟他比了十回合,有六次他都打出全中。

「你真係無打保齡球嘅經驗?」我不禁問。

「真係第一次。」陸山泉豎起食指。

「咁你真係好有天份。」我坐下休息,談正經事:「我準備去北區。」

「你唔同嘅落手方法都會為局勢帶嚟唔同嘅結果。」陸山泉都坐下來,喝口茶:「我就無所謂,錦綉王死咗可以……」
王達尼號
留名
如果唔係去最尾話去北區
我會懷疑係咪中咗病者幻覺
太美好
果然是賴桑
打街機打贏斷手嘅人,都要打飛機
難得係撳屌對手,唔係55波,而對手仲要係陸山泉。梗要記入史冊
因為陸山泉右手用不到,而且對遊戲機操作一曉不通,經常被我完美壓制著

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞