【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
等病港3
Lm
lm
兩腳羊
李氏接續說下去:「就算我同意,我諗其他腦神經科專家都唔會同意哈哈哈,邊個會想成為病者?但好令我欣慰同意外嘅係,居然真係有一位專家願意,佢同意將自己感染成病者。不出所料,佢嘅高智商令佢病變成病腦,佢為咗令到變成病者嘅自己會繼續執行計劃,生前錄製咗好多影片說服變病者後嘅自己,講明變成病者只係手段一種,最終目的係為咗研究,結果好順利……我哋李氏集團誕生咗會同人類交流合作溝通嘅病腦。」

「不負眾望,佢一個嘅智慧!」李氏像說故事那樣,繪聲繪色地說:「足夠頂哂成個腦神經科學研究團隊,我哋研究腦部精神嘅項目好快突破咗瓶頸位,但佢需要更高嘅自由度執行人體實驗,於是離開倖存區遠赴南面嘅病者國度定居,自稱做「首腦」,同時我個仔李騰虎擔當兩地聯絡嘅中間人,創立詭人議會。為咗有更多人類作為實驗體,又另外搵咗當時最大嘅強盜集團「雙子盜賊」去綁架人類轉運到病者國度……」

「嗰位腦神經科專家不負眾望,最終完成咗個可以將人類精神轉移到他人肉體嘅裝置,一個可能遠超幾個世紀嘅黑科技──神龕。」李騰虎望出窗外,表情仍然平淡:「真係令人遺憾,頭先佢差少少成功。」

瑪希質疑:「你就係用咗「神龕」,將自己精神意識轉落個真正李鮑金嘅肉體到,但你個陣應該俾我哋放火,燒到條屍都無得剩……」

「研究得出「神龕」依種黑科技,你認為我哋唔具備記憶備份相關嘅知識?」

「將自己備份咗嘅記憶轉移落個孫到……咁都只係複製版嘅你,唔係原先真正擁有自我意識嗰個你。」瑪希指出關鍵。

李氏神情一頓:「唔緊要,反正最後目標都係超脫肉體,飛昇成神……」

「所以你要M過嚟,就係為咗奪取佢肉身?」

李氏說到口乾,拿起一杯威士忌灌下去:「反正你走唔到,唔怕同你講埋,神龕有個好大嘅限制,就係需要有血緣關係先可以成功轉換雙方肉體。我嘅計劃係咁,既然佢係被上位者選中嘅「容器」,就事先提取佢嘅精子同我家族嘅女性後裔嘅卵子做出試管嬰兒,再令佢屈服成為上位者肉體容器,等到混合咗我哋血統嘅雜種出世成長到成年嗰陣,我就正式奪取佢身體,再用依個雜種嘅身體,奪舍經已成為上位者容器嘅佢,接管上位者嘅全知全能。」

「真係一個宏大嘅藍圖,成個計劃要成事至少要十年、二十年、三十年?」瑪希笑言:「你最好生命生存到嗰陣。」

「哈哈哈,我的確怕自己會有咩大病重傷,所以我已經發散咗手下去唔同倖存區,去查探我以前嘅私生子全部返嚟。」李氏的計劃相當周詳。

計劃聽上去確實非常困難且不可能,但凡人想要成神確實不容易。

「你講到上位者全知全能,你覺得佢會唔知你咁做?」瑪希問出要點。

「上位者非善非惡,道德模糊,一切事情對佢嚟講無分對與錯,佢唔會阻止我,但亦唔會主動迎接我。」李氏笑說。

聽了那麼長的故事,我都不禁拍掌現身。

其實我早已到來,躲在走廊聽著李氏說什麼。
「M,你聽到啦。」瑪希快瞟我一眼。

「聽到……」我捏捏拳骨,對李氏說:「如果依個算得上係計劃嘅話,都真係一個幾廢嘅計劃。」

但最令我意外的,原來首腦的誕生也是李氏集團使然。

「噢。」李氏張開手,非常欣喜:「你終於嚟咗,時間啱啱好。」

我印象中想當年李魷金是我的粉絲,後來卻變了個人一樣,果然被調包了。

「你最大嘅錯誤,係認為可以令我屈服。」我擺出格鬥姿勢。

「如果我話,你唔跪低,我就即刻殺死其中一檯人?」李氏口出狂言。

賓客們馬上露出慌張的神情,期盼著我會做什麼。

「睇嚟你毫無反應。」李氏彈個響指,指住其中一檯人。

不到兩秒,被指的整檯人底下座椅全部爆炸,死傷慘重。

我徑直衝入會場準備跑上去講台,李騰虎隨即跳下來擋住我的去路。

他摘下眼鏡戴上一個連接著大量管線的皇冠,而管線都接駁到講台的布幕後。

就當我握實拳頭,要清脆俐落地打在李騰虎臉上時,李騰虎不避不躲,還輕描淡寫的吐出兩隻字:「跪低。」

忽然,一股強烈的念頭湧入我的大腦,殺我一個措手不及。

我身體居然真的不由自主的下跪,跪在李騰虎的面前。

「噫!?」我以自身精神強行抵禦,才使得姿勢勉強轉換為半跪。

一股令人不得不屈服的意志,正影響著我的腦袋。

就連瑪希、墨言和墨語,都雙腳下跪,聽命李騰虎的說話。

「精神系嘅武器!?」我馬上意識到李騰虎的皇冠不簡單。

「哈哈哈,天真。」李氏笑了兩聲:「你哋認為我真係會毫無防備咁等你哋嚟?由你哋行入依間酒店開始,就中咗計。」

「我哋用咗咁大量嘅病童研究腦神經科學咁耐,點會唔應用到武器層面上?」李騰虎指住自己頭上的皇冠:「依件嘢係首腦俾我哋嘅禮物,雖然需要連接住好大部嘅機器嚟啟動,走動範圍相當有限……但由你一踏入呢層開始,就係我嘅領域,唯我獨尊。」

「……」中伏,實在是小看李家了。
「依家──」李騰虎直勾勾的盯著我:「我命令你走入神龕。」

我大腦很自覺地聽從李騰虎的話,開始走向講台布幕後的神龕。

漆黑鋼製的神龕長方形,內部空間足夠容納一個成年人。

「喺提取你基因精子前,你就喺入面餓下渴下三四日先,佢除咗係我哋嘅精神意識轉換器,仲係一個堅若金湯嘅獨立監倉。」李氏拍拍身旁的神龕。

「噫……」身體僵直的我不願意地一步步走向神龕,腦中精神拼命地抵禦著影響。

一分鐘過去。

自李騰虎下達指令後,我僅踏出了五、六步,步伐便停滯不前,就算有都只挪動半分。

身體明明沒有怎麼郁動,全身上下卻汗如雨下,身體內的神經線努力地違抗著大腦錯誤的指示。

李騰虎好奇地打量我:「你精神力比我想像中厲害……」

李氏提出一個新方法:「一係咁騰虎,叫後面嗰兩個男嘅一齊跳樓?」

「係嘅,爸。」李騰虎下達新命令:「行出去,跳落去。」

墨言墨語兩人馬上著魔那樣,起身並肩走出天窗廳。

「墨言!墨語!」瑪希喊。

「你哋想殺哂依到嘅人!?」我問李氏。

「你覺得呢?一切睇我心情。」李氏會心一笑:「啊,我會留低瑪希小姐,好好品嚐佢驕貴嘅肉體。」

「你哋聽到喇!」我向鄰近餐桌的上流人士喊話:「無論點樣你哋結局都會好過,都係會──」

喉嚨突然發不出聲音,像封住了一樣。

「收聲。」李騰虎命令我。

在座所有上流社會的賓客們,自然知道等待自己的只有死亡,畢竟他們都聽到了李氏的陰謀和計劃,不會留活口。

可有大部份人,明知結果始終會死亡……

都不會有勇氣去反抗。

為的,就是多生存哪怕一兩分鐘。

或是等待根本不會到來的希望。

貪生怕死,是人性。
每個故事既奸角都係鍾意自爆個計畫
高智商都係病?點解係變左病腦
Final boss仲係咪天腦
Lm
M個肉體有咩咁特別,可以吸引到天腦YAG
幾個月冇追故 想問下韓湘出返嚟未
就憑對咩都可以55波
你可以再等下先
新po 留名
估唔到故事嚟到呢度韓霜都仲未出嚟
複製記憶去有血緣關係既人度呢件事咁似拳願既回生
到底瑪希有幾靚 可以令到誠哥咁著迷
威脅:
Dr. D
詭人議會
天腦
陀蘭
大西北壓制黑色賢者嘅怪
海怡半島&守門人
病母
其他地區

有無人可以講下 唔記得左了
靚女李氏要嘅話大把,主要鐘意實力、名氣依種強大嘅女性,好似霍家專揀運動員咁
Lm
印象中係龍婆個仔,而佢去咗大陸打怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞