【休養生息】《病港II》(76)

986 回覆
763 Like 12 Dislike
中二M
奇雞
小精靈對決唔掂,
就訓練家同隻小精靈對打
睇到隻雞有機會係有病者基因,就知道會變成m打隻雞
Lm
終於追哂
N年前睇病港1 到病港2 第60幾個po
然後棄咗一段時間

當中有喺紙言 penana翻睇病港1幾次
到呢1,2個禮拜重新由病港1睇到呢到
追到好攰

雖然病港2中間有啲篇幅好悶
但係都無阻我對病港睇完又睇嘅愛

追live好辛苦
但會繼續睇落去
都好感概由以前過千正皮,到最近呢幾個po得返800個左右
點解流失率咁高
返工睇放工睇屋企攤屍睇
一日差唔多有5,6個鐘係由病港1追到上嚟
中二真係基本操作嚟,睇到奧義狂風刀法真係忍唔住係架地鐵笑出嚟
轉個講法其實仲keep到已經好勁 因為講緊保底有800正皮
依家仲係600
今晚有冇?
講真,連登寫故有六百正皮嘅都應該極少,甚至可能得墨說一個
多謝支持
今晚大約幾點有文太夜我就訓先聽日再返黎
凌晨4點等文中
最遲3點 最早應該2點半
3點半
凌晨3點24分等文中
木門一開祠堂已血流滿地,侯家男丁渾身披血。

殭屍雞站立一名侯家男丁的肚子上,直勾勾的盯著門口的我。

雖然是家禽,但始終受病毒感染,我沒有小看。

我打開紅光眼,霎時讓殭屍雞變得氣沖沖,邁出步伐走向我。

對望之間殭屍雞怒氣節節上升,終於到了不得不出手的地步。

「咯!」殭屍雞用力一跳,竟跳到我意想不到的高度。

跳至兩米高的殭屍雞,露出一雙天殘腳向我。

我壓下身,長臂拉弓出戟。

「咯噠」我用左臂狠狠刺穿殭屍雞的軀幹。

「咯……嘎……」劇痛漫延著殭屍雞全身。

我右手對著雞脖一扭,清脆了結其性命。

外面侯家兩父子聽祠堂沒動靜,才偷偷往裡面探望,發現殭屍雞被解決後,馬上進來視察情況。

「五叔六叔!」侯伯良搖晃倒地的叔伯父。

「啊……家門不幸啊。」侯伯友悲痛地閉上眼:「我唔應該相信嗰個人。」

「同病者扯上關係,就會落得咁嘅下場,嗰個馮……牧師,佢去咗邊到?」我把殭屍雞抽出前臂。

「我都唔清楚,佢只係住咗陣就離開。」

「頭先嘅說話,你會算數?」

「會……」侯伯友黯然地點頭:「我哋侯家會無條件幫助你哋。」

「合作愉快。」我跟侯伯友握手。

「嗯……」
「隻殭屍雞盡快燒咗佢,你哋受傷嘅人睇下有冇紅點,有嘅趁佢未病變好即刻殺,最後搵任何消毒用品……好好消毒下間祠堂。」我叮囑他們就徐徐離開。

首項對決以我獲勝結束,接下來我趁仍有時間,開始著手第二個決鬥內容──騎馬。

騎馬當然得先找匹好的快馬,除了米田貢的馬場外,應該再無其他地方可以租借得到。

「你對騎馬有冇信心?」米田貢帶我去領馬。

「騎過下,但有冇信心我唔肯定。」真的要輸了,我大不了耍點橫手取勝。

「記唔得我之前同你講過,我有位夢中情人。」

「記得,乜嘢大長腿,雪白皮膚……」我眉頭一皺,發覺事情並不單純:「等等,你唔係想話,你愛人係隻……」

「我嘅愛人──」米田貢走入馬房,介紹其中一匹白色的亞拉伯馬:「貞德。」

「嘶……」亞拉伯馬回應。

「真係隻馬……」雖然很令人震驚,但真相果然很符合米田貢。

「貞德係我用咗十年時間精心配種,速度係無可比擬。」

「成個北部都會區嘅馬匹供應,幾乎九成都係我,賣俾佢哋嘅馬幾多斤兩我好清楚,靚種我只會留俾自己,佢哋絕對唔會有隻快得過貞德嘅馬。」

「我試下騎騎拎感覺先。」

米田貢打開欄柵,牽著貞德出來:「唔好俾我戴綠帽啊,亞貢。」

「……」我完全不知如何回應他。

「哈哈哈,講下笑。」

我騎上貞德後,先做些簡單的移動。

不得不說貞德能力確實是頂級,單純的邁步移動迅捷。
緊接我策騎往沙圈跑幾圈看看,立馬體會到何謂風馳電掣,如果其他馬匹是日產的豐田汽車,那貞德肯定是輛瑪莎拉蒂。

圈外的米田貢問:「好唔好騎啊?」我向他舉起姆指示意。

跑圈結束後,我直接騎著貞德去廖家門口。

廖氏同樣是圍村建築,但設計相對開明些。

他們似乎喜歡馬背上生活,我眼前就有幾名廖家的年青人,騎著馬互相追逐著。

「好馬喎,純種啊?」一位騎馬的英朗青年上前搭話。

「亞拉伯馬。」

「真定假啊?你有呢隻品種嘅馬?」對方仔細打量著貞德。

「我係嚟決鬥,叫你家族話到事嘅出嚟?」

「無啦啦決咩鬥啊……」

「總之叫你屋企啲大人嚟,佢哋明。」

「你、你等陣。」青年連忙進入圍村尋找大人。

一會兒後,廖氏的鄉親父老都騎著馬現身,儼如一支騎兵小隊。

「我叫廖盛吉,你叫?」廖家的話事人都有相當的年紀。

「亞貢。」

「亞貢,你有匹靚馬。」廖盛吉讚賞。

「多謝。」

「你講嘅事,我孫仔已經傳達俾我聽。其實決鬥係好平常嘅事,但同我哋決鬥賽馬嘅……真係第一次見。」廖盛吉對我作出抱拳,露出一絲狡黠的笑意:「如果我贏咗嘅話,要咗你胯下呢匹馬,唔知你會唔會答應?」

「無問題。」反正痛心的不是我,況且不會輸。

「咁就好,為公平起見,我哋翌日再戰。始終你騎完匹馬嚟,佢體力有所下降,而且你隻馬未曾跑過我哋賽道,可以適應下先。」廖盛吉比想像中要公道。

「就咁話。」

我暫且在廖家留宿一晚,也不太怕他們會貞德做小手腳,畢竟他們想要的東西就是貞德。

我在廖家作客,他們給我燒了隻雞和倒了一碗酒。

大口地吃肉,痛快地喝酒,人生一大樂事。

「多謝你哋款待。」我捂著嘴打個嗝。

「好小事。」廖盛吉寬容一笑。

「係呢,你哋有冇招過位客人叫牧師?」我順便問起。

「牧師……」廖盛吉表情一轉,變得好奇:「亞貢小兄弟,你認識佢?」

「佢……算係以前喺我旗下做嘢。」

「哦哦,但佢嚟我哋家作客都係半年前有多嘅事……」

「佢應該有贈送你哋一啲嘢?」我按照正常的邏輯推論:「例如一隻特別快嘅馬。」

畢竟,我不信圍村人會無緣無故的給個陌生人作客。

「依層……」廖盛吉身子靠後,似乎真的有什麼。

「我應該無講錯?」

廖盛吉笑了出來:「佢的確送咗隻馬俾我哋,但無想像咁容易駕馭,隻馬嘅野性非常暴躁。」
打牌嗰家係咪會有隻病化一索
真係比某位清估中左係馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞