Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
爸打好
三房兩廳1000mb plan想用mesh有咩推介?
見三頻asus xt8多人推?
呢隻行貨貴
一係水貨,一係Carousell搵吓都幾抵
近幾年的機其實都已經好少呢個問題
新手查左好耐都唔太識
三層既屋得地下有ethernet port
用mesh可唔可以cover到上層?
使唔使買wifi 7 mesh?
唔該晒
用 mesh
我香港英國都係一樣情況
香港個陣要 5 部 mesh
英國因為木多唔係石屎所以 3-4 部已經 ok
你自己買3部開始試左唔夠再加上去
用緊Netvigator部Linksys EA9350
個5G成日耐唔時成個死左一陣(所有5G devices斷晒所以應該唔係個別device問題, 而且多數同router同一間房收得好好)
2.4G好似唔覺會咁
開logging都係得啲incoming outgoing IP無乜用
似router問題定撞channel干擾定點?
請問有無解決辦法
用緊咩wifi channel? 你呢個情況DFS channel 會係咁
我用auto
試下set 死其中一個 fixed channel先
1000mb 1k budget 是咪asus ax58u 最好、
想問下$6-700budget
1000M寛頻
各位師兄有冇推薦嘅router
想問下依家用緊2000mb 寬頻 同用緊有2.5g wan port router 同HKBN 比既cat5e線但點解做speed test Wi-Fi都係得6-700mb 下載速度
咩router咩手機先?
Router speed test有冇超過1000?
2x1000 定2000
要行160Mhz, 喺Router隔離先可以超過1000
Asus tuf gaming ax6000, HKBN 2000下載1000上載
ASUS apps入面試就去到1800-1900
我用iPhone 13/ iPad mini 5就得600左右
13/mini 5 最高理論速度係1200Mbps
香港干擾多, 一半算係正常
160Mhz 大機會可以突破1000Mbps
不過要iPhone 15或者Mini 6 開始先有
原來係個device問題
感謝你
淘寶同美馬買XT8係咪無分別?
第一次裝openwrt 用
幾正
係複雜啲 但勁干淨 系統 好賤野可以裝
美馬買就一定全新, 有問題仲有得退換
淘寶平, 但係之前咩人用過, load 左未入去都唔知 (佢緊係話係美水)

利申: 上星期美馬買左, 依家用緊好正
試下先
美馬US299, 淘大陸版2000人仔。係咪唔建議買大陸版?
800 一隻都見過,不過拆封無盒
如果人仔都要2000,價錢無咩優勢

大陸版同大陸美水唔同wor
淘美版 (967人仔一隻)同淘大陸版(969人仔一隻)同價
7百幾都有,不過唔係原封
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞