Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
我見到都有喎
不過本身目標係86s
唔知點解行行下買左pro
師兄都係pro版? 介唔介意透露下間房入面如果有電腦,speed test 去到幾多我諗住一隻打全場 ,700尺
佢網店話無貨 想食埋 promo 同 rebate ,唯有等下.
Speed test 手機最快上到200mbps
電腦行到800幾900
我諗好睇個網絡供應商
多謝師兄, 係房入面行到 8-900 我都己經心足 多謝你分享
冇野了 岩岩手機斷左5G wifi
連返之後 手機都行到900mbps
屋企3房900呎 用緊asus rt-ax3000
router擺係廳近走廊位 但係最近間房行入d已經上唔到網
呢個情況係唔係應該用mesh wifi?
如果想單機一隻router有冇推薦?
budget 3k內
你一定要mesh架啦
依個budget 買到XT8 (森林或者Carousell搵吓全新)
單機好難, 除非你放到好正中, 但點都應該有d 角位收唔好
可以加隻行aimesh, 但效果好一般, 正接mesh 好過

我自己都係最初ax3000+ax56u , 最後換xt8 2隻搞掂
問左幾間鋪頭都係xt8 v2要4k以上
呢個價係唔係應該比多少少買xt12?
Carousell 先二千幾 行貨搵鬼買
屋企用緊LINKSYS MX4200x2,,但因為牆嘅問題,房個router 放唔到喺電腦隔離插Lan線,想買多一隻駁過去電腦果邊齋做LAN PORT分線,想問下如果平平地買隻AC,對速度會唔會有影響?
其實一有AC device喺度個系統就會降速,當然你對速度冇咩要求就冇所謂啦,有覆蓋就OK
平平哋會唔會考慮二手?或者其實Carousell搵吓全新都唔係好貴,或者上面好似有師兄諗住森林買睇吓會唔會夾
MX4200 同 MX4050 應該係同一樣嘢 我見二手都係$600

呢幾隻得唔得?會唔會做水魚

佢ac input 110v 用唔用到?
Rt ax3000咁渣既咩
無知一問…行同水分別緊唔緊要
話晒水貨都真係平幾舊水
甚至二手用落都未必有分別
早排買左Linksys Atlas 6 MX2002
一直用緊但係想問下
我已經link左部子機做接點1亦都著左藍燈
Wifi改左名同密碼
但搵wifi既時候仍然見到部子機原廠個名係度係咪正常?
會唔會只係我以為有link到其實仲未
我都係差唔多情況
諗緊asus xt8同orbi 762s
有冇師兄講下呢兩隻既分別呀
ax3000 都唔係萬能, 香港d 住宅咁多主力牆, 轉個彎已經弱好多
而且有幾多住宅個port 位會係正中間? 除非自己拉過線
其實自從用左openwrt 之後唔想再用出面買既router
搵一推大陸既平價router 再刷原生openwrt
有翻牆有wireguard 又有強wifi
究竟買XT8定XT9 定買ET8 好?
好煩慣
要用6e?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞