Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
我買左兩隻
有一隻flash 左koolshare firmware
有一隻係原裝firmware
請問呢兩部 support 到 wireguard vpn 嗎?
想問大家如果房唔拉lan線 用Mesh wifi ( XD5) 放係房
我應該買咩usb 收上網最好?

利申 電腦白痴 唔好屌太大力
直接幾舊水淘個垃圾mini pc自己重裝搞啦,每年北上都用wireguard 返屋企上網
你插條線落房嗰隻xd5咪得
可以
Work 喎, 估唔到auto會成日踩DFS咁蠢
一日時間就試到㗎啦?
iphone掛機, 好耐無試過成日都無斷
如果我set死channel, 附近又有人set死overlapping channel, 咁咪攬炒?

其實40 MHz會唔會好過80 MHz? 穩定重要過bandwidth
你dl個wifi analyzer app
咁咪知邊個channel 最少人用
愈低bandwidth 理論上愈穩定 但慢d
直接測試,睇下邊種組合適合自己
1. 轉下唔同channel,睇下邊條channel最快
2. 試下40 同 80 有無咩大分別
(理論上好似80都無咁穿牆,就算人哋overlap咗都唔太影響到你,好似係
ios好似無呢啲analyzer
算,而家無事就夠
你係想做 failover 定 dual link aggregate
我network 唔係好識
應該係後者
原本就用緊1條1000m
之後電話果邊又送多條1000m俾我地用
想試一試可唔可以善用下
唔得的,香港 isp 一般唔 support wan aggregate
可以做到既係 router 上面 load balance ,但實際用落會幾多問題
1000M
你意思二合一起香港用處唔大?
師兄有咩想法可以用下多出黎條線
for apple舊野架喎

得呢頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞