Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
隻sxk50更新慢個5ghz得9x mb係咪有野要set返同2.4一撚樣速
好大機會係LAN線有問題
換返modem去router個條?
諗住Wifi唔關事
Thx
Lm
咁你wifi 個source 都係modem 過黎
腦閉塞左
Linksys MX4200可以刷OpenWRT了?
真唔真係就正
見到有 snapshot , 至少有行前到既
想問下
https://www.elecboy.com.hk/collections/brand-asus/products/asus-rt-ax3000v2-router?_pos=1&_sid=b007638ee&_ss=r
呢款係咪同AX58u一樣?
見佢個網有個產品真係寫住ax58u但無貨
openwrt 好難用其實
mx4200如果可以刷到其他firmware仲要穩定嘅話
就又垃圾機上返神枱了
是,但做到既嘢都多如果rom 夠大可以玩埋 plugin
當刷完只係用vpn 功能都好啦已經
我個陣係amazon 執到最平1500 有三隻
買完番黎連vpn servwr 都冇
我即刻blacklist 左呢個brand
都係用asus 最好
香港個價真係屌左聲
openwrt 開個port 都要做兩步先得已經煩到爆
加個wireguard 又張firewall都好難玩
我最近係nanopi r4s 裝左但都放棄左
好q 難set
呢個價有三隻玩mesh係抵到爛
如果穩定就係囉
係抵到爛 所以個陣我買左兩套擺左屋企人用
佢三房
本身屋企人用orbi rbk20 已經好穩定用左好耐
話哂orbi 都有openwrt server
但冇得拆band
到linksys 呢個可以拆band 但連vpn server 都冇
仲垃圾過orbi
我買個隻依家用緊glinet mt6000 有成8gb rom 啦
但裝plug in 都好煩
我諗過都係黎後面部nas 做docker 算
一來分開死都係死nas
唔影響上網
二來processing power nas 勁好多
spec呢d野買之前已經知㗎啦
一向都講linksys 功能少 for 只求上到網就算
講價錢 asus 香港價貴過美水仲多啦
香港asus 個價預你換一隻既價黎
spec 我見咁平即刻衝就冇睇
五舊水買就算啦,見佢咁平有3頻

黎緊租個到得廳唯一個LAN位(紅圈),如果想兩間房上網順暢啲應該行mesh係走廊放一個分機定每間房各放一個分機?定有無邊款穿牆穿得勁啲嫁
要功能點解唔買synology router?
屋企700尺,3房,客廳有主力牆,入房上網好撚慢,想upgrade隻router

想問大約$2000 budget到,應該買asus ax86u pro定係直接用mesh router(linksys altas pro 6)?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞