Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
想問 netgear orbi RBK752 同 linksys velop MX8400 點揀好?
有智能家居2.4Ghz需求嘅話唔好揀 Orbi, 佢冇得拆開
用落穩唔穩定?
有冇人用緊ASUS隻BE98啊?
asus嘅wifi7 + 雙2.5g 好似暫時得呢隻
諗緊直接攻頂上wifi7 定就咁6就算
想問wifi7用落係咪咁有升級感
問得其實既是唔需要
一係就唔好諗,一下轟落去
都未有wifi 7 device
冇人答到實際有咩分別 同限制
可能普通人根本用唔著
ruckus
我有好多homekit devices, 咁係唔係應該買 MX8400?
MX4200 support HomeKit 應該啱你👍🏻

點解我部機冇得separate 5GHz 同2.4GHz?
Wifi 名稱你將2.4GHz 5GHz 分別改唔同名就係啦
多謝解答
屋企旺角舊區唐樓 手上有部Netgear LAX20 - AX1800
搵一搵資料先知香港家居寬頻plan都係得5G
唔少plan好似仲會指定router 唔用就用5到張sim
照用5G plan可5可行真係鎖到sim對番指定router架咩
有無人用緊Asus XT12
想知單機個覆蓋範圍勁唔勁
屋企3房呂字廳想試下就咁單機放正向個廳正中心夠唔夠做
唔夠先再加分機落尾房
但佢講到雙機(XT12)覆蓋成3500呎又好似加分機無咁既必要性
定係買asus rapture gt6 Ax10000 2隻裝box set好?
求大師解答

你試吓咪知囉,真係唔得㗎
依家5G router 好平啫,你carousell搵吓
FGW3000 一千蚊有交易
果d 宣傳字眼幾千呎果d係計外國果d 木板/石膏板間隔屋
你個則 隔左2間廁所 尾房實差
不過有時都唔係只講穿牆
睇下d wifi signal 要反彈幾多次或者有幾多位繞射先到目的地 就大概知收成點
如果有lan port 入房就最好2部
以後就唔洗再煩
想問下兩部唔同zenwifi可唔可以撈埋黎用?
因為我廳想要多啲lan頭,但房就唔需要
thanks!

Asus ZenWifi mini XD4 (2p/3p) - AX1800
Asus ZenWifi XD6 (2p) - AX5400
可以…但你xd4 分機用wifi 連接mesh?
話說我有兩隻linksys本身做左mesh,跟住有多隻asus ac68u,咁我就想router駁router,ac68u就拎黎整wireguard vpn,唔知得唔得 個ac68u又唔知點解update唔到firmaware
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞