Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
咁你部電腦check 下lan 頭有冇問題
你用咩router?
直連定係用牆身
牆身係要換
岩岩續左網上爬, 升左做2500MB, 想換埋隻WIFI 7 ROUTER 同加張2.5G LAN / 10G LAN 卡比部電腦? 有咩選擇??
用緊netgear RAX80
值唔值得換linksys mx5300?
用緊1000MB寬頻
wifi7 行貨應該暫時得tp link
咁如果係2.5g /10g lan 卡有無咩選擇?
rax80 唔係同5300 同級甚至勁d咩
Rax勁d ?
真心唔知
rax80 ax6000嘛
但rax80雙頻
Mx5309 3頻
Mx5300先岩
咁你有冇需要3頻?
rax80 支援160Mhz 如果device都支援嘅話
個理論速度係4800
mx5300 係 2400+1733 好似係
160hz 2x2 咪都係2400mbps
4800 係4x4 ,但少 device 有4x4 接收
請問各位大神,
Linksys MAX-STREAM Mesh WiFi 6 路由器 MR7350;
ASUS AX1800 Dual Band WiFi 6 (802.11ax) 無線路由器 RT-AX53U

邊款較推? (或其他建議)
希望可以$800以下, 方便易用(即插即用)

Ps
400-500 尺, 一廳兩房, 1000mb
而家用緊個部成日斷或收唔到

普通家用, 夜晚要連多部機( 至少10部, tv ,Xbox, ps5, phone,ipad……)

謝謝🙏🏻
如果房收唔到,你可能要買mesh喎(即係兩部)
你睇嘅全部都係最低階 base model 冇得要求咁多
如果你budget低會唔會考慮吓二手啊?
MX4050 / MX5502 / RBK752依d差唔多價錢但係變咗高階
請問如果係asus tuf-ax3000 和ac 86u 呢?
新手一問
Router 同AP有咩分別
牙石
不如平平地MX2002 兩隻mesh 好過
咁天線數對覆蓋都有dd影響嘅
所以先話2部至少係同級 冇咩必要換
AP 多數只管wifi 果part
其實依家家用啲router實際上係
Router + Switch + AP
AP 淨係將有線》無線(放Wi-Fi)
Router 做NAT 變多幾個IP俾你用
其實問得即係AP唔啱你
宜家用緊Fortinet
諗緊加唔加多隻AP 宜家上網好慢
新手用Fortinet
咁你依個情況加AP就啱
可以搵下SMB UniFi U6 / Netgear WAX 二手抵玩
或者求奇一隻router行AP/bridge mode 又得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞