Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
係囉…我就係咁諗

WiFi 7 同 Wifi 6E 差唔多價錢
問多少少Wifi 7 同 Wifi 6E 有咩分別?
呢個情況要買mesh
係呀
Orbi 係獨立回程,單機用等於閹咗一半
主要係wifi 5G+6G 可以同時連接去加大個bandwidth
好似叫MLO
MLO , 即係新一批wifi7 電話電腦可以同時連 2.4ghz /5ghz /6ghz , 依個係最大賣點

同埋最高有320hz bandwidth , 即係條馬路闊咗 實際會唔會撞 channel 等實測

號外 4096 qam ,同樣天線數量之下理論速度快20%

Beamforming /ofdma 嗰啲就要等 review 睇下進進步成貼
我都係百幾到
最平見過138
最慘係6GHz 閹左一半 320MHz 得一個裝置可以行盡
WiFi7 聲稱5GHz 可以行到240MHz 我反而對呢個好奇出黎行到幾快
買左個ASUS AX4200 想問Router設定有冇咩要開或關?
定係用到就算
熄QoS priority 自動fw更新
傳輸地區轉美/澳
個廳插一個尾房插一個?
想玩6E有無咩model 好推介?
都真,同埋support 得5GHz 240MHz 既裝置,都應該會support 埋6GHz, 有得用都用6GHz 行
市面上好似真係冇乜router 有雙2.5gb
Wifi 7我諗會好啲既, 多過1個2.5 /全2.5g ,整多個 internal switch 入去就得,成本有限,係product 定位啫
除左天價個啲
得gt6000 glinet 有隻mt6000 天選路由 小旋風 ax4500 好似真係冇乜
用緊R8000,想換返個差唔多Level嘅router,想問吓有冇大概推薦追po見到話netgear啲firmware好垃圾 所以想轉asus
暫時睇緊tuf ax6000 一係asus AX86 唔知巴打有冇意見
老母屋企用緊垃圾HGC 100mb寛頻
係咪Asus AX53U/AX1800 就夠?
平時佢會上網睇劇 成日話load唔到
100mb 乜差都夠啦
三百幾呎屋企,係咪一隻GT-ax6000就搞掂,整mesh係咪多舊魚? 啱喺美馬買咗隻,見佢話得返幾隻
夠做有突
想問下,
用緊asus rt ax86u pro,2Gbps plan
想隔咗兩牆嘅房wifi收得好啲,
ai mesh加一隻有冇用/有冇推介?
定換其他有2.5wan 嘅原生mesh wifi?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞