Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
救命🆘買左linksys 隻velop mx55003年裝,但裝完第一個之後,想加第二個就加唔到,長期眨紫燈

果幾個裝置都唔知邊度黎,救命啊,又話好易裝既
reset 再pair過
pair 果陣 2粒velop 同手機放埋一齊
pair完先擺位/搞setting
1. Reset 重新連過
2. 係咪你有啲電話或者手錶set 左random MAC address? Random MAC address 係會認唔到咩裝置
使唔使3隻都插lan線
同埋3隻都插電源,同埋上網睇片,set完第一隻會問擺咩位置,但我set完冇問,但wifi 用到,set2,3節點就唔得
好嘅thanks
依家係app 睇唔睇到第2/3 隻分機
睇唔到,佢3隻有冇分邊隻主,同埋我冇左下面呢個option
突然搞掂左
想問下部機d燈有冇得熄左佢
冇 我都係用皺紋膠紙貼住佢
謝謝你🙏
pair 唔洗互插
用緊Linksys MR7350

訓係度用手機,面對住個Router 去到 20MB/s

一轉身個背脊向Router 就跌到800KB/s,乜柒都Load 唔到

係咪我個人既問題
隔左幾遠遠?
連緊2.4定5
3米/5Ghz

好煩,搞到成晚無轉過自己個身體
有冇三頻?
有就試吓用兩個router連接個Channel Fix其中一個做固定
你要搵一隻2.5g port 嘅router
如果冇所謂嘅話MX5502應該都夠玩
可以考慮吓森林或者Carousel
可能咁啱你反轉後嘅手機位係死角?
轉左身之後個手機位係咪同1個位嚟
手機殼可能都有影響
其實都係同一個位 只不過係面向右定向左瞓嘅分別,相差幾十cm

總之我搵背着得住個Router 就會變到極慢

我裸跑
假設中間冇遮擋
可能就係果幾十cm 同反轉左 令到手機條wifi 接收位入左死角
如果連2.4會唔會好d
你部咩手機…
請問2層買google nest router好唔好?
定有更好嘅選擇
想問下各位師兄們點睇 Asus ZenWiFi XD5

屋企580尺 而家router擺左係廳 搞到係房同廁所收得好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞