Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
買過條試下先
想問 netgear ax1800
係咪好夠450尺私樓用 住元朗國
用緊138$ 1000mb plan
屋企 1macbook, 1desktop, 2ipad, 2iphone, 1 ps4
主要夠穩定 打機唔會打搞下斷線就夠
我本身老母果邊 用緊nighthawk d幾年前型號
但搵唔番果款
定還是依家有d其他牌子柱體機都有好推介?
我見netgear果幾款柱體好貴 雖然好靚
但coverage我又好似用唔上咁大

筆直1000內 如果舊款插香型router 上面ax1800好似幾好?
想順便睇下有冇巴打有其他牌子柱體機用過係推介?
想問 netgear ax1800 rax10
係咪好夠450尺私樓用 住元朗國
用緊138$ 1000mb plan
屋企 1macbook, 1desktop, 2ipad, 2iphone, 1 ps4
主要夠穩定 打機唔會打搞下斷線就夠
我本身老母果邊 用緊nighthawk d幾年前型號
但搵唔番果款
定還是依家有d其他牌子柱體機都有好推介?
我見netgear果幾款柱體好貴 雖然好靚
但coverage我又好似用唔上咁大

筆直1000內 如果舊款插香型router 上面ax1800好似幾好?
想順便睇下有冇巴打有其他牌子柱體機用過係推介?
要柱型買Linksys atlas 6 ax3000 $7xx
好 望下先
手機咁快都係碌ig 姐
連到線 穩定咪算
內置天線 都係果d啦
asus mesh
linksys velop
netgear orbi
貪平可以睇埋d link
請教下點睇 NIGHTHAWK Mesh WiFi 6 MS60? 主要想知如果裝 smart home 夠唔夠做
玩Smart home 唔好買netgear, 分拆唔到ssid
先拆開連好2.4G
整完試下合返埋得唔得
有d機連到過1次入左network 就得
有d唔得
情況同 hidden左ssid 但會照連1樣
只要係同1個Lan 就可以係其他device print到野
大部份唔流動嘅產品都係得2.4G
可能你wifi setting set低d channel 同 bandwidth就算冇分拆都已經連得返
姐係2.4g 同 5g 果樣嘢?sorry 唔熟
check 返你個printer support 咩先

咁你有無分返開2.4同5GHz ,有無分別?
set個guest network ssid, fix死係2.4G/5G
我屋企有個device都係咁
我千五尺,2隻XT8 無問題
係 smart home 多數連2.4GHz, 但混合名好多時會連唔到
一房 屋企唔大 唔洗mesh 一個人用
Ps5 netflix d+ youtube
邊隻router性價比最好?

另外係咪柱型係好過天線?
你有無咩preference 先
請問巴打們,今日裝咗HKBN 1000MB 試咗間屋唔同位置,全部都係用wifi 5G

第一次係正router隔離有DL 800 UL 560
入到房DL都重有2百幾 但係UL得返20幾係咪唔正常

router係美馬買嘅AX86U PRO 全部default setting 只係分左2.4 同5G 兩個SSID

外觀問題姐 冇話邊個好d
2手 velop / asus 可能係最抵
正常 Router發射功率大過手機
你當有人同你用大聲公講嘢,你聽得清楚佢,佢聽唔清楚你
想問美版Linksys Velop Pro 7買番來可以直接用?
係森林買1個最平都要350美,但1set 3件900美就有。會唔會有人夾,香港代理以架先放料話準備出6E
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞