Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
買一個tp link 兩百蚊
再用頂盡一千蚊請人拉線
一共用左一千蚊又有線又保足1000M唔掉速
Asus ZenWifi XD5

想問吓副機係咪淨係插電線就可以用?
係呀
請問Netgear Nighthawk AXE7800玩唔玩得過?
單機冇所謂,多Wi-Fi 6E device 可以考慮
各位師兄,想問吓如果喺Amazon 買 ASUS AX88U Pro , 黎到香港自己換番個頭 係咪就可以正常使用 ?
見到香港水貨貴多 6-700
我鍾意netgear個樣,請問用邊個model最抵玩?

利申:唔多Wi-Fi 6 e device
+1
推推
見到香港行貨有隻 Tuf-AX6000 , 配置一樣 ,但係得 512 ram.
TUF-AX6000 係MTK cpu 所以仲平過AX86U-Pro
如果你要dual 2.5G 平就tuf, 唔洗的話求穩陣上ax86u-pro
唔多就買返wifi6 都得啦
感激師兄
可以
其實係咪真係一分錢一分貨
今日換左ax86u部手機好似識飛咁
之前用ax53u連佢5G就斷我線
Btw想知連5G wifi 個電源關唔關事
因為用左咁多年先知係用緊7,8年前部router既火牛
師兄,穿牆方面呢隻嘢點樣? 有冇可以分享吓?
想請教一下,因為住村屋所以網絡無住樓嘅咁好
所以我屋企都用開mesh wifi(第一代google wifi)
無錯係2016嘅產品仲行緊wifi 5

而我屋企既上網plan係HKBN嘅2GB plan
宜家係廳嘅時候都仲收到3xx-1xx mb嘅速度
一入到房就得番6x mb左右

想問一下如果都係用番mesh wifi
用邊款比較好,筆直$2500左右
因為我唔熟牌子,大路見Linksys同Orbi多
心儀Orbi多d但價錢比較貴
同埋唔知應該揀幾頻/AC幾多
屋企標準村屋700呎單位
感謝
Budget唔多不如揀二手啦 同樣價錢升到幾級
Linksys MX5502 / MX4050 / Netgear RBK752 / ASUS XT8
幾個牌子Wi-Fi 6 Mesh系列
反正Router又好少壞,你Carousell搵吓隨時有驚喜
其實Amazon router 係咪自動變壓

買轉插就用到
Router擺係我房 屋企人係第間房
長期5G 仲行緊全速
屋企500尺到
入廁所會跌一格
但影響唔大
Btw補充返86u同86u pro差2,300
有啲細鋪會有啲coupon個啲俾返你
個價其實差唔多
一定要睇多幾間
多謝師兄
我諗住入手 86U pro , 凶宅無貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞