Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
你有冇2.5gbe嘅USB可以試到 or check吓電腦有冇裝咗啲控制LAN嘅跟機軟件
disable auto negotiate set死 2.5??
TUF-AX3000 Asus
用左兩年多DD
最緊幾日 5G 頻道成日上唔到網 有連到線的
開飛行模式 之後上連 正常 但等一陣又上唔到
2.4 一切正常的

請問有無師兄知咩事? 係壞左定有啲 setting 上問題?
近排上左2500光纖,屋企有部RAX120,咁就想買多個新既Router係2個或以上既2.5G WAN/LAN PORT,咁就一個入,一個出直連部電腦可以行曬2.5G

而加多出黎呢部RAX120就諗緊係咪可以令埋黎做WIFI廣播,因為屋企有D位都有信號死角,主要係唔想浪費部機,大家點睇.

順便求推介有上面Spec既Router
用緊ASUS XD5, 開左WIFI6, IPHONE13,IPHONE 15 網速勁慢, 但係其他ANDROID DEVICES無事, 如果關WIFI6, IPHONE網速就變正常, 到底係咩事? 有無人試過?
我想問 Linksys 網頁版點樣設定 20MHz+

搵黎搵去都搵唔到

好似轉左介面
右下角CA
右下角無左 CA
救命

買左Linksys MX2001
用iPhone13Pro test
離router 1米內

6米無隔牆 係未搞錯左啲咩
點解我貼住部router 先得600 幾
正常啦,可能連咗去2.4Ghz
干擾多囉 試吓用其他channel
六百幾其實已經唔差
6米外慢到咁係正常架咩
有師兄去到900幾
係未要set 啲咩
住緊單棟樓都唔多人入住 附近無乜樓
係未用app set 唔同channel 架
九百幾係 2x2 160Mhz 喺Router隔離
你13冇干擾都好, 頂盡800
你可以分開SSID 連死5Ghz
想買個/砌個 Router 用嚟中国香港翻牆用,請問 Asus 得唔得?
我見佢有 L2TP, OpenVPN, IPSec
要開160hz
wifi setting 入面有冇advanced setting

俾你參考下iphone 15 pro max
Link 後打 #casupport
如果個router開左,著一下燈跟住冇晒燈,完全用唔到,跟住過一陣佢又正常用到,個零鐘後又完全冇晒燈冇晒反應,係咪已經夠期要換
牛?
試過第二隻牛都係咁
pccw? 新個部華為得一個插係有2.5gb其餘都係得1gb
唔好問我點解知,因為個日裝完試機都試黎試去都係得1gb,個pccw師傅都唔清楚鳩下鳩下
以前舊款modem就真係全部都係2.5gb頭
要睇用咩手機
iphone就算去到15pm用wifi6e個訊號都係柒
得1600 updown,用6就6xx updown
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞