Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
ac68u 無wireguard, 要AX model先有
屋企550呎,間左3房,用緊tplink Archer AX23 AX1800 Dual-Band Wi-Fi 6 Router,最入間房同廁所都收唔到wifi,有冇方法解救,同堆加強wifi果d機有冇用
Oh..咁mr7350係咪可以刷openwrt有wireguard
TP-Link Archer AX50 AX3000 Wi-Fi 6 router先啱
換左tplink先
再換mesh機
師兄點?
上網search過呢隻好似唔support mesh

如果我用供應商提供果個router set mesh得唔得
點睇velop pro 6E
2機mesh 3頻 AX 5400 WiFi 6E美馬都係賣2100港紙

如果唔係Google Nest WiFi Pro都好似唔錯
一樣係上面啲spec,美馬賣2200港紙

暫時應該唔會考慮WiFi 7(貴成倍+暫時未有需要+選擇小)

求指點
下面4隻,邊隻穿透力最好,依家3房,最尾個房完全冇訊號

雙頻:
Asus ZenWifi mini XD4 (2p/3p) - AX1800
Asus ZenWifi XD6 (2p) - AX5400
Linksys Atlas 6 MX2002/2003 - AX3000
Linksys Atlas Pro 6 MX5502/5503 - AX5400
Netgear Orbi RBK352/RBK353 - AX1800
買兩隻mesh咪得
我依家用緊果隻tp link ,上網睇過好似唔適配mesh
個價錢唔貴可以考慮下既
我都係見呢個價錢有呢個spec先揀wifi 6E,反正普通wifi 6咁嘅spec都係要咁上下價

證明置頂真係無人睇
寬頻得1000M, 其實用wifi6 同 wifi6e係咪都冇分別?
點解無人夾,再推下,做緊免運費,平均2200內一隻。想問下師兄們 ,除左要轉插 係咪可以直接用?
🙏🙏

左右邊隻好
你要兩隻定3隻先
isp 俾左咩機你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞