Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
啫係買ax86u pro 就行到2500m ? + 58u 行Ai mesh?
前者可以食到2500 ,後者你啲裝置用唔著
最舊AC68U都可以行到 mesh
想請教各位巴打,如果Budget $500-800,主要for家居上網用only。有型號推介嗎?謝謝
近期想換mesh router 睇中咗 orbi rbk752同rbk762s 其實分別大唔大?
想問Ax86U pro 想用盡wifi 速度係咪應該開160MHZ+ax only? 160MHZ用咩channel好啲?
跟#1 set 80MHZ+default ax/ac mode而家得600Mbps左右
MX5501 二手好似$600都唔使
係呀,不過要手機支援同埋好近Router先得
行貨Netgear Orbi RBK752/RBK753 - AX4200

Carousell Asus ZenWifi XT8 (2p) - AX6600

同樣價錢點揀😂一個有保養一個無
性能上應該係XT8完勝
有無巴打用緊XT9,分享下哩隻mesh WiFi 好唔好

而家用AX82 + AX3000 so-mesh 諗緊升唔升級好?
最簡單, 要唔要保養?
如果你話一定要咁已經唔使諗
買隻ax 行aimesh
不過唔好expect 同兩隻mesh 一樣performance
現有ax58u係咪啫係oj ? Thx all
想問下ax88u行唔行到2500m?
行唔到 google下啦
想問下性能上點完勝 咁岩都係睇中呢兩款
有冇ching可以解答下
4200 vs 6600
邊個大啲依個問題好難咩?
其實就係想問清楚d 因為我都唔係好熟
我屋企用緊香港寛頻1000mb
咁其實佢第3條channel去到4xxxmb
我都係用唔哂 係唔係咁呢解??
最尾 XT8 XT9 同GT6 都係買XT9算

XT8 :USD 299
XT9: USD 328
GT6: USD 428

雖然GT6個樣靚D,不過差成千都係算了

隻tplink be800真係搞唔撚掂
拿拿聲放咗去換rs700s
嘩 價錢成倍 咁大手筆

牙石就出 RT-BE88U

https://post.m.smzdm.com/talk/p/a4xn0n3x/
asus個隻黎到香港又係4頭
同埋好鬼浪費空間
衰在 linksys 唔肯落本 得Wan 2.5gb 其餘1gb
又無usb 3.0

be800真係咁重鑊氣 想入手be500
有咩問題?
be800你如果係用iphone就冇兼容性問題
wifi 7個多重連接模式技術MLO頻道佢係有問題
我屋企4部電話得2部連到(1部支援7,3部6e),連唔到既會load勁耐之後話你錯pw,然後我部s24ultra 連到但唔係個個app都連上到網
但如果你用佢獨立2.4ghz/5ghz,6ghz個2條頻就完全冇問題
講真wifi7用唔到mlo已經同無無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞