Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
Try update the MESH router firmware?

已經係最新版本?

有冇call過PCCW 搵師傅上門睇過?

我嗰plan係2* 1gb
當時安裝師傅同我講 modem lan3同lan4各出1gb
再補充 我個情況係單一/兩個device 斷咗,並唔係全部一次過斷/用唔到
Try update the firmware

會唔會因為太近微波爐?

Reset重新來過

記得檢查LAN線有冇斷 有冇問題 最好用質素好嘅CAT6A or CAT7 LAN線
斷既裝置係lan 定wifi? 連住主機定分機?
經常斷嘅:
desktop (lan線 連住satellite)
兩部手機
notebook
streamer (比較少斷)

其他都比較少斷,可能使用唔多,斷咗都唔知
班PCCW師傅上一次門收一單錢得2舊水左右
點會同你慢慢check架
只要佢地modem出線係無問題就真係無問題
其他都係用家的事
檢查modem無問題就拿拿林去下單好過啦
仲哂時間同你Check
當半日得2舊水 一個月人工連一萬都無都似

1/2/5/6嗰隻則, 650呎, 想一隻router全屋用到
應該擺邊? 用邊隻router夠做又唔會overkill?
感謝
放正走廊中間
香港地好多地方都要兩隻或以上
你自己屋企又有機不如試吓仲實際
最尾嗰句唔係好明
已經係咁樣用緊,啲角落頭會收唔到
你意思係試乜嘢?
就係擺位囉 部機係你嘅自己搬下
香港地石屎鋼筋咁勁 一部好難搞 呢個係物理限制
買多隻MR7350就得
試下關左分機 淨係用主機有冇問題
宜家用緊Linksys MR7350 全屋淨係得個廁所收唔到
又唔想淨係為個廁所買個mesh 如果換router有咩好介紹
你呢部都係mesh買多部 linksys 就可以🙂
試下轉地區去澳洲
唔得要加mesh了
用緊be65係訊號有啲弱⋯不過平同速度ok
我兩房400尺內 見細細部 會不會好熱 be85大到好似骨灰龕
熱就唔係好熱不過訊號好多干擾經常要入個apps轉
諗緊be65 定 archer be550
咁梗係mesh好啲啦
個籠差不多 Wan和 Lan 2.5gb
mesh唯一解

你個廁所應該係主力牆擋晒,試下router擺廁所門對出
但主力牆應該又會擋咗另一邊
巴打你確定要投入支那link 懷抱
中過tplink intel u router 初期ax款大伏
呢次be65 be550 粒u 係咪博通
85 800 應該 4核2.2 高通

唉 linksys 款式出得好慢
velop pro 7 port位得Wan 2.5gb

牙石 rog真係蕉咁大天線 zenwifi 好似未有聲氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞