Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
用macbook pro M3Max 貼住router得600 幾, 6米遠就得100 幾
搵緊點set 野
linksys mx2001本身就廢得
就算我之前用linksys mx5300高階少少個天線都係廢廢地
佢呢種款個信號係真係差,我試過mx5300同
netgear ax12放同一個位用我部laptop試
ax12可以去到8xx,mx5300得返1xx

你直接升隻6e/wifi7 唔用隱藏式天線好過喇
真係
用舊屋個Linksys EA7500 都係一樣performance
人why 樓主推呢隻
咁要同spec 比嘅
ax12 個spec 同mx2001 同 5300 都唔同
價錢又唔同
velop 主打係mesh
ax12 single unit
想問下linksys mx2001點樣可以選擇2.4GHz? 有部陳年cam仔唔可以用5GHz, 但係又唔見有得揀2.4
隻ax12 spec同mx5300差唔多咋嘛
價錢我買個陣都係差唔多$28xx vs $25xx
點解唔拎黎比
你呢d混合式入面包左2.4同5ghz
但係我隻cam以前揀wifi個陣可以揀2.4 or 5, 而家冇得揀就話我連接唔到,有冇得分返出黎?
同mx2001 差成倍嘛
ax12 8天線 本身就會勁過mx5300 4天線
mx5300 貴左嘅價錢suppose 係為左買佢mesh 同 3頻
single unit 拎mr9600 比就啱數d 起碼2部都標做ax6000
8天線 揾alien嚟比就差唔多
webui set
入到去右下角禁ca 再入wifi setting page
冇ca 就直入wifi setting page 然後應該有得禁advanced setting
分開返2個ssid
因為仲有分主機/衛星機?
mx5300係6天線
不過價錢差唔多自然就會拎嚟對比
5G 4x4 咋喎 唔係咩?
我啱啱買左Linksys Atlas Pro 6 兩個裝
但setup 時有d 問題想問下
我本身客廳一個, 房一個
但兩邊其實都有modem 直出嘅lan 線

我第一次set, linksys 個app 顯示兩個節點, 但㩒入去就得一個 (兩邊都直接插modem out 出黎嘅lan 線)

搞左一輪reset 左次, 到房無直插lan 線, 用wifi 連就可以係app 到顯示兩個節點

咁就想問下, 房個router 可唔可以用modem 直出嘅lan 線同客廳個modem 連接?
定一定要好似依家個情況咁, 只可以wifi 連?
(我最主要想用返lan 連連嘅原因係"覺得"會穩定同快d)
係喎睇錯野
mesh 要同1個LAN
收2條WAN 係mesh 唔到
你要modem 入主機 再LAN 線入副機
咁如果我平時, 用電視youtube 個類, 我之前用LAN駁去電視, 如果轉用WAN, 可唔可用到WIFI 投放?
定同一個情況因為唔同wifi 就無辦法?
分開左LAN 就cast 唔到
最簡單就淨用1條WAN 其他野包括副機用哂 LAN/wifi 駁
明白,
因為個時專登拉條線入房, 唔用左條線好似好浪費

依家可能廳嘅item 轉返做wifi link
但電視, Xbox, apple TV 好難取捨
電影老豆用, Xbox 自己加女友用, apple TV 呀媽用

早知買之前研究下夠唔夠位先
我嘅意思都係諗住用LAN 連會快D, 知道可以wifi 連呢三樣野
Modem > Linksys 1 > Linksys 2
> TV
> wifi
要咁樣駁,可以插lan線
理想嘅, 但Linksys 1 同Linksys 2中間要拉線有d 煩, 依家得一條係中間
你Modem同Linksys router唔係放埋一齊嘅咩?
Modem入咗主機先,再分去分機同埋其他,一樣可以插線冇問題喎
一齊呀, 只係我貪心, 想所有野都用LAN 連接, 搞到主機個三個LAN 位用曬比上面三個item
買隻Switch都係百幾蚊啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞