Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
15 Pro Max

似係我個人問題
好厚肉?勁過幅牆
又唔係 BMI 22 可能真係入左盲點
買左Netgear Rax120, setup 好哂後唔知做咩用5G 會每幾分鐘斷一下 自己會連番 用2.4 又冇問題。。

可以點搞?? 上網睇話update 最新firmware 就ok 但更新完都係咁
係咪5GHz channel 跳左去DFS channel (100-128)?
諗住一個廳一個房?
係 但最後買左Linksys MX2002 Atlas 6
巴打最後點搞
我用用下死左 連唔返
netvigator換咗隻垃圾HG8045Q俾我
無啦啦整咗個router mode食咗粒真ip
有冇ching識將佢較返做bridge mode?
我都係換一個節點插lan線,之後就突然得左奇撚怪
仲有我依家其中一個黃燈,明明相隔好近
想問下各位師兄呢,我屋企800尺用HKBN 1000M 加上 Asus AC-68U一直好穩定邊一個位都收到,只係用左都好幾年,開始變得慢左。

因爲AC-68U 好滿意,想用返asus,想問下AX86U pro 升級好唔好,速度會唔會有提升?如果唔用asus,有邊個牌子推薦?

budget around 2000+, 麻煩大家解答!
ax86u pro
勁好多 轉澳洲區 wifi 再強啲
你用得ac86u 滿意咪升
到時ax86u 做主
你舊既ac86 做副
係setup 到睇5G, 用緊係36+40+44(P)+48,冇100-128
試下fix 死轉行140-161 睇下會唔會好啲
想問下點樣fix 死? 我已經手動簡左一個channel. 但都係show 一串channel。
手動揀一個已經係fix 死
有冇人試過ps5 連WiFi channel 140-161會斷下斷下
要連去40以下先冇事
用緊linksys mx4200
5g channel 同隔離屋撞得好應 係咪要轉地區先多channel揀
用左linksys e5600三年
好似愈黎愈廢 間房隔左6-8米就收唔到
同埋有時係廳用都要load幾秒
想有upgrade感有無推薦
HKBN 送嗎?
佢話送我即時唔要 叫佢改送ASUS AX 4200
玩cs2見到全部香港人都1ping
唔知點解我會係3ping
所以想升2.5gbps 有咩router推介?
利申:用緊網上行
唔同地區 係可能有唔同開放嘅channel
140-161可能踩左DFS 定衛星channel果d 所以斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞