Router路由器 集中討論區(63) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
你有wifi 7 device啦咩
咁急做咩
牙石zen wifi 7 出左 但好似hkt 獨市
Linksys 就得美國出左 唔知幾時香港先有
Tplink 除左be800 係Broadcom 其他都Qualcomm, 但無論佢用咩靚chip 都唔會考慮
換左隻Orbi 960
屋企部sony直駁router
兩部Apple TV 一部直駁router 一部Wi-Fi
但想用電話投射 係完全搵唔到啲裝置
請問有冇得搞?
linksys mx4200無病無痛 fw已經無再繼續更新
無病無痛咪等佢遲啲出wifi7 先再加,反正依家買都冇野用到,依家買都係白老鼠
Airplay 定chromecast 投射唔到先?
兩樣都唔得
最後試到要將Wi-Fi主SSID停左2.4GHz
Sony電視 同Apple TV都連住Wi-Fi先得
反而直駁router AirPlay同chromecast都搵唔到d裝置

之前用Asus AX86U唔會咁

printer又係 本身只可以2.4GHz 之前用Asus
mobile裝置connect 5GHz
printer connect 2.4GHz
都可以Wi-Fi 控制print野

關唔關setting事?
想問下唔同牌子router可唔可以夾做mesh
買左Linksys Mx4200 兩隻都係接線,都勁唔穩定。玩死人 ,想放棄了
easy mesh feature 聲稱可以
插線點樣唔穩定法啊 有咩症狀?
正常插線應該好穩定
用緊be85
其實得既
買果陣香港未出家用mesh router有10in10out
所以焗用 宜家準備換華碩果隻

屋企508尺 而家用緊1000mb上網plan
紅色星星係入屋上網位
藍色星係由入屋頭位拉多左條線入電腦房位
睇緊Linksys AX5400一隻擺紅星位 一隻擺藍星位夠唔夠做
最主要係想解決舊WiFi 平時係廁所睇JAV好lag
同問,本身想買orbi 762, 但又睇到佢沒分2.4 同5ghz, 屋企好多智能家俱都只能連2.4ghz, 有沒咩辦法連到? 或者有沒其他mesh wifi 介紹? Thx
要分拆2.4 同 5 就一係上到orbi pro 一係就避orbi 揀 asus linksys 果d
有拉線贏晒
Carousell好似有人放緊MX5502 行貨有保養
慳返幾舊
MX4050/4200 XT8
覆蓋範圍好差,我屋企已經唔係大。用番舊既netgear rb20放番同一個位置,全間屋都收到
另外我有玩HomeKit ,一開始已經將2.4 同5G分開,呀屌要用佢個HomeKit 整理功能就唔可以分開,要合併番。
好啦,合拼完。連device 果陣佢又亂鳩咁黎,近果個唔連,連遠果個

最大問題係用WiFi上網,一時可以DL 600-700mbs UL400-500mbs ,過一陣會跌到1-10mbs

比成玩左兩個月,人都癲
買左ASUS XD6 兩隻

屋企正正就係呢張圖既頭尾位
尾房收得麻麻地
想買多隻
應該買隻勁啲做主
定係買多隻XD6
定買隻XD5 放中間就得

唔係好識 講到1999
唔好意思
重新set 過甩左唔連homekit 同埋分返ssid
😭, 我見有個網咁教去連2.4ghz 唔知work 唔work
http://kb.winco.com.hk/Home/Detail/orbi-2-4g-wifi
呢個方法都幾on9 下
你呢度total幾大面積?
之前屋企人千二尺同你差唔多積,主同satellite 2 各1隻XT8 搞掂
800尺左右
我已經買左兩隻XD6 想買多隻
未買就盡避啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞